Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

30. 7. 2021 9:42

Tisková konference po jednání vlády, 30. července 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobré ráno, vítejte na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Nejprve bych chtěla o slovo požádat pana premiéra Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobré ráno, dámy a pánové, já jsem svolal na dnes ráno v sedm hodin mimořádné zasedání vlády, a to ze dvou důvodů. Jednak, jak už jsem avizoval, jsem předložil návrh, který dnes vláda schválila, zároveň jsem dnes podepsal s odborovými svazy dodatek ke kolektivní smlouvě, který stanoví, že všichni státní zaměstnanci ve státní službě, u firem, institucí, které jsou pod státem, mají všichni, kteří se naočkovali od 1. ledna 2021, nárok na dva dny indispozičního volna, které mohou čerpat až do konce roku 2021.

Tento můj návrh vychází z informací, které jsem získal z privátní sféry. Velké firmy, jako Škoda Auto nebo i dopravní podniky nebo i další firmy, motivují své zaměstnance, aby se očkovali. A to je to nejdůležitější, co my stále propagujeme. To znamená, já jsem rád, že je tady ta podpora.

My jsme také vyzvali kraje a celou samosprávu, aby nás následovaly, a samozřejmě privátní firmy taky. Ale na to my nemáme vliv, ale já myslím, že každý dobrý zaměstnavatel, dobrý ředitel a dobrý majitel firmy je si vědom toho, že musí ochránit své zaměstnance. Jinak ta firma samozřejmě v případě nakažení zaměstnanců covidem skončí v karanténě nebo v izolaci, tak má negativní dopad na tu firmu.

Takže já jsem nenašel jiný způsob motivace. Samozřejmě někdo může kritizovat, že to není spravedlivé. Já myslím, že je to spravedlivé, protože my máme za sebou velice těžké období od února 2020 a i naše ozbrojené složky a zdravotníci skutečně pracovali dnem i nocí a věnovali tomu obrovské penzum času.

To je jedna věc. A druhá věc je, že samozřejmě  i v rámci toho očkování mají někteří nějaký dopad na zdravotní stav, že jsou unavení nebo mají teplotu atd. Takže tohle my bereme hlavně jako motivaci k tomu, aby se ještě další očkovali.

Celkově ta situace, a teď dostal pan ministr dopis od evropské komisařky pro zdraví, která nás vyzývá, abychom byli ještě aktivnější v očkování, a která konstatuje, že dnes ta průměrná incidence je v Evropě 151. My jsme na čísle 11.

Takže náš hlavní úkol je znovu ochránit naši zemi před nákazou ze zahraničí. I dnes pan ministr informoval vládu o tom, že další země mají obrovské nárůsty, a proto je velice důležité, aby všichni po návratu ze zahraničí dodržovali ta opatření – izolace, PCR test, ano, jsou tam jasná pravidla, která bychom, musíme se ochránit před eventuálním větším přenesením pandemie k nám.

Takže to je hlavní úkol. Očkovat, očkovat, očkovat. Já jsem včera byl v Moravskoslezském kraji, fungují tam mobilní týmy. Já myslím, že všude se snažíme. V Karlovarském kraji. Musíme jezdit do obcí, kde je nízká naočkovanost, a my na to máme barevnou mapu, podle které víme přesně, jak v kterém městě nebo obci ta naočkovanost vypadá. Máme zpětnou vazbu z těch očkovacích míst bez registrace, kde se ptáme lidí, proč to využili, z jakých důvodů, takže umíme reagovat. Pojišťovny psaly dopis všem, kteří se nezúčastnili očkování. Já jsem znovu požádal pojišťovny, aby napsaly všem praktickým lékařům, aby byli aktivní, aby nám s tím pomáhali.

Takže ten cíl je naočkovat maximálně, ochránit se před nákazou ze zahraničí. Vakcín máme dostatek. My, a to už vám je známé, že jsme pustili vakcíny, že prodáváme vakcíny, takže tohle všechno funguje a nás čeká plno práce ještě do 1. září, abychom to skutečně společně zvládli.

A znovu opakuji, není to politická záležitost. Očkování je v zájmu všech občanů této země a bylo by dobré, aby i opozice konečně občas podpořila tyto věci a ne to zase kritizovala.

Prosím vás, nevím, kdo spočítal 21 miliard dopadu těch dvou dní. Totální nesmysl, absolutní nesmysl, zásadně to odmítám, kdo to říká, vůbec tomu nerozumí. Není žádný dopad na státní rozpočet z hlediska tohoto rozhodnutí vlády. Takže já doufám, že to všichni pochopí a všichni ti podpoří. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Prosím, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové, i ode mne. Já jsem dnes vládě navrhl a vláda schválila několik změn v rámci protiepidemických opatření. To, co je velmi diskutované od vyhlášení rozsudku Nejvyššího správního soudu, je mimořádné opatření týkající se ochrany dýchacích cest, kdy na základě rozhodnutí soudu, a už jsme to avizovali, jsme upravili, tak jak soud požadoval, odůvodnění tohoto mimořádného opatření. A upravili jsme i samotné to opatření tak, aby skutečně reflektovalo ty výtky soudu.

Já určitě nejsem úplně šťasten za to, pokud nás soud takto kritizuje. Na druhou stranu je pravdou, že to mimořádné opatření je nezbytné a je to základní protiepidemické opatření ve všech zemích na světě. Je to doporučené Světovou zdravotnickou organizací ECDC, CDC, všemi mezinárodními institucemi.

To znamená, nošení ochrany dýchacích cest nemůže být bráno jako nějaké extenzivní protiepidemické opatření, a naopak je to základ. My jsme se snažili v tomto směru tedy to odůvodnění doplnit, doplnit ho odbornými studiemi, odkazy právě na tyto mezinárodní instituce. Zapojili jsme do toho i externí odborníky i kolegy ze skupiny MeSES a tak dále. Takže skutečně snažili jsme se, aby to opatření bylo co nejlépe zdůvodněno.

Plus je tam určitá změna, která také vychází z té výtky soudu, kdy zohledníme to, pokud člověk ze zdravotních důvodů nemůže nosit respirátor, potažmo případně i roušku. Je to nastaveno tak, že se tedy stanoví obecná výjimka z povinnosti nosit respirátor pro osoby, které mají lékařské potvrzení o tom, že ze zdravotních důvodů stanovenou ochranu nemohou nosit.

V takovém případě mají povinnost nosit ochranu nižší třídy, to znamená klasickou roušku. Ve výjimečných případech, pokud nemohou ani tu nosit, ani klasickou roušku, tak nebudou mít žádnou ochranu dýchacích cest, ale toto musí být uvedeno právě v lékařském potvrzení, přičemž poskytovatelé zdravotních služeb mají povinnost vydat toto lékařské potvrzení pouze, pokud jsou pro to dány významné zdravotní důvody, a musí o tomto učinit záznam do zdravotní dokumentace. To znamená, nestačí pouze vydat to nějaké potvrzení, ale musí být učiněn jasný záznam do zdravotní dokumentace tak, aby to bylo zkontrolovatelné.

Když jsme diskutovali tuto otázku i s odborníky, například s pneumologickou společností, tak odborníci říkají jasně, že těch případů, kdy skutečně respirátor není možné ze zdravotních důvodů nosit, je naprosté minimum. Například se to netýká astmatiků a dalších. Ale samozřejmě dáváme v tomto směru možnost, aby, pokud lékař to vyhodnotí, že skutečně to je na místě, tak aby to lékařské potvrzení bylo vydáno. Ten daný člověk buď bude nosit roušku, anebo nebude mít žádnou ochranu dýchacích cest. Na druhou stranu musím říci a prosím všechny, aby skutečně dodržovali to opatření, pokud to je jenom trochu možné, protože je to základní bariérové opatření k zabránění šíření viru a zabránění šíření nákazy.

Druhé změny jsou v ochranném opatření týkající se tedy cestování ze zahraničí do České republiky. Zde na základě debaty Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva vnitra dochází k určité změně. Vychází to z různých podnětů zejména rodičů, kteří se vrací z dovolených v zahraničí se svými dětmi, malými dětmi, které se nemohou očkovat, děti mladší 12 let, tedy 6 až 12 let, kdy v tuto chvíli je na tyto děti nahlíženo stejně jako na starší, dospělé. To znamená, pokud se vrátí ze zemí červených a tmavě červených, tak musí nastoupit minimálně na pětidenní samoizolaci, musí mít test před příjezdem, test po příjezdu, respektive na konci té samoizolace.

My v tuto chvíli děláme určité změny, určité rozvolnění v tomto směru. Vycházíme z toho, že tyto malé děti se v drtivé většině případů nepohybují samy. Pohybují se s tou doprovázející osobou, s rodiči a podobně, to znamená, že to riziko, že by samy se někde nakazily, je poměrně malé. Takže tady dáváme změnu, kdy nebude muset to dítě nastoupit do samoizolace a bude stačit, pokud po návratu do České republiky absolvuje PCR test, čímž vlastně, pokud bude negativní, tak to bude vyřízeno a ta samoizolace nebude muset proběhnout.

To znamená jinými slovy, to dítě přijede a do doby, než bude mít výsledek PCR testu, tak samozřejmě musí být v té samoizolaci. Pokud bude mít ten test negativní, tak pak se může standardně fungovat a těch pět dní nemusí být v samoizolaci. Je to možné udělat třeba tak, že rodiče ještě v zahraničí si objednají termín po návratu ze zahraničí, to dítě se ten den hned otestuje a pak je to vyřízeno. Takže to je první změna.

Druhá změna, která vychází také z podnětů, které máme, se týká vysokoškolských studentů. A to tak, že umožňujeme přijímat žádosti o dlouhodobá víza a dlouhodobé pobyty za účelem studia v České republice i v zemích s extrémním rizikem nákazy. To jsou ty tzv. černé země, kdy v tuto chvíli není možné lidem, kteří chtějí studovat na české vysoké škole, udělit dlouhodobé vízum nebo dlouhodobý pobyt. Touto změnou to umožníme. Myslíme si, že to je na místě. Přeci jenom jsou to lidé, kteří třeba chtějí v České republice studovat na medicíně, na dalších vysokých školách a takto vlastně by jim další akademický rok uběhl, už jeden nestihli. Takže myslím si, že to zkrátka je na místě.

A třetí změna, ale to je velmi detailní nebo malý detail. Seznam extrémních zemí, těch černých zemí, že prodlužujeme vlastně ten seznam z 31. 7. do 31. 8. To znamená, nemění se nic v seznamu těch zemí, je tam Rusko, Indie a další země, a pouze se prodlužuje ta platnost do konce srpna. Takže to jsou veškeré země.

Ještě možná, abych to ještě uvedl možná do většího detailu. U těch dětí se to netýká černých zemí. Týká se to pouze zemí červených a tmavě červených. U těch zemí s extrémním rizikem, tam stále platí povinnost při návratu absolvovat desetidenní samoizolaci zakončenou testem, děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak děkuji, dotazy, prosím Česká televize.

Kateřina Trnková, Česká televize: Já bych se chtěla, prosím, zeptat na informace k Afghánistánu. Jak informovalo Ministerstvo obrany, tak jste schválili ten poupravený materiál z pondělka. Já vím, že je to v režimu utajení, jestli alespoň něco k tomu můžete říct, alespoň rámcově, pro kolik Afghánců by měla jít ta pomoc? A hovořilo se tam také o udělování azylu, tak jestli to bude třeba v řádu dnů, týdnů, zkrátka jak rychle ta pomoc přijde? A potom na pana ministra zdravotnictví: Chtěla bych se zeptat, jestli už jste ministerstvu školství zaslali nějaký podrobný materiál, v jakém režimu budou tedy fungovat přesně školy od září? Jak tedy, případně, pokud ne, tak kdy to mohou očekávat? A k těm respirátorům a k tomu doplnění, jak si vyžadoval soud, tak jestli očekáváte, že teď už to bude bez problémů, nebo jestli projde třeba nošení respirátorů jenom v nějakých nejexponovanějších, nejrizikovějších místech jako jsou třeba nemocnice a podobně? A pak se s dovolením ještě na důchody bych dozeptala, děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: No co se týče Afghánistánu, ano, je to materiál, který byl projednán, schválen. Je to v režimu, takže já o tom nemůžu mluvit do detailů. My jsme si samozřejmě vědomi, kdo nám, našim vojákům v Afghánistánu pomáhal, a v tom kontextu samozřejmě tady jsme schválili materiál, který podpoří a nějak vlastně odmění ty lidi, kteří nám pomáhali. Co se týče azylu, není to o azylu, u azylu se nic nemění, tam je normálně stejný režim pro všechny, režim Ministerstva vnitra.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Pokud jde o ty školy, ano, my dnes odešleme ten materiál, ještě se dodělává. Slíbili jsme ministerstvu školství, že to bude do konce července, takže to splníme. Nerad bych, než bude skutečně finalizován, o něm hovořil, ale v zásadě si myslím, že to nebude úplně nic tak překvapivého. Budeme tam vycházet z nějakých možných variant vývoje epidemiologické situace a určitě ten materiál budeme prezentovat, ale myslím si, že nejdřív je dobře, aby se s ním seznámilo samotné ministerstvo školství taktéž. Takže určitě ten materiál dnes ministerstvu odešleme, kolegové z hygieny na tom pracují.

Pokud jde o otázku toho soudního přezkumu, já pevně věřím, že to dostatečné bude, že skutečně, kolegové na tom pracovali za ty poslední, těch posledních několik dní. Já jsem na to skutečně velmi tlačil a apeloval, abychom vypořádali veškeré připomínky soudu včetně toho, že je tam například teď nově tzv. test proporcionality, což vlastně soud vyčítal, že v tom předchozím zdůvodnění nebylo.

Je tam tedy ta možnost ze zdravotních důvodů na základě potvrzení lékaře, že respirátor nemusí být nošen, může být rouška nebo žádná ochrana dýchacích cest. Takže v tomto směru jsme se snažili skutečně vypořádat se s těmi připomínkami soudu a znovu opakuji, zrovna toto opatření je naprostý základ na celém světě. Doporučuje ho Světová zdravotnická organizace, americké CDC, evropské ECDC. Americké CDC teď 27. vydalo dokonce doporučení, že by i očkovaní měli vlastně mít stále ochranu dýchacích cest.

Takže my tady neděláme nic, co by nějak vybočovalo, co by bylo v nějakém extrému. Naopak, je to skutečně základní protiepidemické opatření a doufám, že i soud to takto bude vnímat a že po tom doplnění zkrátka to bude v pořádku.

Kateřina Trnková, Česká televize: Děkuji, a ještě tedy na pana premiéra, co se týče důchodů. Chtěla bych se zeptat, jestli hnutí ANO nebo ministři za něj podporují návrhy svého koaličního partnera, co se týče důchodů, třeba tu pětistovku za každé vychované dítě nebo předčasné důchody pro náročnější profese? A dnes se má ve Sněmovně jako první bod řešit, jak se bude tedy nad zákonnou valorizaci navyšovat, jestli jste pro ty tři stovky, nebo třeba dokonce 500 korun, jak navrhují komunisté? A ještě přece jenom, pane premiére, jestli můžete říct, protože u těch afghánských spolupracovníků, není jich zase tak strašně velký počet, mají to být, tuším, desítky a jde jim o život, takže asi tady každý den hraje roli. Můžete říct alespoň, jestli třeba v řádu dnů se začne s tou pomocí? Děkuju.

Andrej Babiš, předseda vlády: Určitě tu pomoc budeme řešit okamžitě. Já myslím, že šlo jenom už o formální schválení toho materiálu.

Co se týče důchodů, tak samozřejmě před volbami jsou najednou všichni aktivní. Hnutí ANO podporuje důchodce od vzniku vlády. To znamená, my jsme byli menšinová vláda, bez nikoho, bez sociální demokracie, a prioritně jsme plnili navyšování důchodů. Navýšili jsme všem nad 85 let, navýšili jsme, máme jasně v programu, že překročíme průměrný důchod 15 000. To se stalo už za první kvartál, příští rok to už bude přes 16 000.

Takže my jsme důchodce podporovali vždycky, nejenom teď, jak všichni podporují, protože se blíží volby. Takže navrhovali jsme i tu jednorázovou částku 5 000 korun, takže toto všechno jsme dělali, když jsme byli ještě sami ve vládě. Tolik kritizovaná sleva na dopravu pro důchodce, to jsme měli taky v programu.

Takže my to děláme permanentně a my samozřejmě podporujeme navýšení. V novinách se mluví jenom tři stovky, tři stovky. Potom mají z toho možná někteří pocit, že jsou to jenom tři stovky. Ne, je to 453 plus 300, samozřejmě.

Takže my podporujeme ty návrhy na navýšení důchodů, ale taky musíme vnímat nějakou ufinancovatelnost těch důchodů a nemůžeme v podstatě ohrozit i vůbec jako celkově ten rozpočet, aby vůbec na ty důchody bylo. Takže teď bude klub hnutí ANO a my určitě ty návrhy podporujeme. Samozřejmě ty návrhy přišly nestandardní cestou, nepřišly přes vládu, přišly jako poslanecké, jsou tam různé návrhy. Takže my teď ráno, klub se domluví, jak to bude podporovat, ale principiálně samozřejmě veškeré návrhy na podporu důchodců podporujeme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Televize Nova.

Dominika Janochová, TV Nova: Dobrý den, já bych měla dotaz na pana Vojtěcha. Chtěla bych se zeptat: Dnes dopoledne mají mít tiskovou konferenci ještě zástupci odborných společností k uznávání protilátek, tak bych se chtěla zeptat, jestli se z pozice Ministerstva zdravotnictví něco změnilo nebo je tam nějaký posun? Děkuji.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Já si myslím, že je to skutečně o odborné debatě, kterou vedeme s různými odborníky, a myslím si, že to je tak správně. A dnes tedy se rozhodly odborné společnosti, kterých s to týká, se k tomu vyjádřit. Pravděpodobně se dnes vyjádří i skupina MeSES.

Takže je to skutečně velmi široká odborná debata, jsou různé názory a my jsme shodli s panem premiérem, že skutečně v té debatě chceme pokračovat. Chceme případně svolat ty odborníky s různými názory k jednomu stolu. Ta diskuze určitě není finálně uzavřená, ale je dobře zkrátka, že i odborné společnosti se k tomu vyjádří.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Český rozhlas.

Zdeňka Trachtová, Český rozhlas: Dobrý den, já bych ještě navázala na kolegyni ohledně toho Afghánistánu. Já rozumím, že nemůžete říkat žádné detaily, ale určitě lze uvést alespoň obecná čísla, kolika lidem pomůžeme a kdy?

Andrej Babiš, předseda vlády: Já nebudu uvádět čísla z materiálu, který je označen jako důvěrné. Já nemůžu porušovat zákon.

Zdeňka Trachtová, Český rozhlas: Dobře, tak kdy?

Andrej Babiš, předseda vlády: Prosím?

Zdeňka Trachtová, Český rozhlas: A kdy ta pomoc přijde?

Andrej Babiš, předseda vlády: Co nejdřív.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Další dotaz? Pokud už žádný další dotaz není, děkujeme, hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X