Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

5. 1. 2011 16:55

Tisková konference po jednání vlády, 5. ledna 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, ještě jednou hezké odpoledne, vítám vás na tiskové konferenci, teď už po skončení dnešního jednání vlády. Vítám zde ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který vám sdělí novinky, které jsou ohledně situace ve zdravotnictví.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví: Děkuji, dámy a pánové, já jsem dnes měl svůj bod na vládě, ve kterém jsem informoval o aktuálním stavu akce lékařů Děkujeme, odcházíme. Já myslím, že ty informace, které má ministerstvo zdravotnictví, jsou už všeobecně známé a rozšířené, takže vám neřeknu nejspíše mnoho nového. Jsou deklarovány 3 772 výpovědí lékařů. Celkem v 70 nemocnicích ze 190, jestliže se odečte počet nemocnic, kde podalo výpověď mezi jedním a deseti lékaři, čili relativně zanedbatelné množství, zbývá 59 nemocnic ze 190, kde ty výpovědi jsou masivnější. Není ještě úplně přesně zmapováno, jak to vypadá po jednotlivých oborech, ale již nyní je jasné, že to rozdělení není nijak uniformní, že se to liší nemocnice od nemocnice. Nelze tedy říci, to, z čeho byly obavy, že by odešli odevšad masivně anesteziologové. Rovněž pokud jde o distribuci po krajích, tak s výjimkou kraje Vysočina, kde stále trvá stav, hrozící odchod 80 % lékařů, tak v ostatních krajích lze konstatovat, že od 1. března, pokud by ten stav zůstal zachován tak jak je, zůstane akutní péče nenarušena. Já nechci dále zacházet do nějakých podrobností, protože ta čísla se mění, objevují se signály o tom, že určité menší množství lékařů ty výpovědi stahuje zpět, to ještě je vývoj, ze kterého nelze dělat nějaké závěry. Co je pro ministerstvo zdravotnictví velmi potěšitelné, je angažování nemocničních ředitelů, kteří se plně chopili své odpovědnosti za fungování nemocnic a plně se chopili svých nástrojů, které mají k řízení nemocnic a lékařů. A s těmi lékaři intenzivně jednají. Já se pravděpodobně ještě dnes sejdu s panem hejtmanem Běhounkem, se kterým jsme už předběžně jednali o výměně informací o situaci v krajích, aby ta situace mohla být přesně analyzována v celém komplexu krajského zdravotnictví, kde v řadě krajů působí fakultní nemocnice a tu síť je třeba brát dohromady jako jeden funkční celek. V příštím týdnu mám pozvání do Brna na schůzi asociace hejtmanů, kde rovněž si budeme vyměňovat další zkušenosti. Tento pátek se scházíme s řediteli přímo řízených organizací, kde nemocnice ministerstva zdravotnictví tvoří přibližně polovinu kapacity nemocničního sektoru akutního v ČR a s nimi budeme dále koordinovat všechny záležitosti. To, co je zajímavé, je vývoj, který nastal od roku 2000, kdy v nemocničním sektoru přibylo přes 3 500 lékařů, čili to číslo, které máme dneska hrozících odchodů, kdyby ti lékaři odešli, tak ten počet lékařů se v nemocnicích zredukuje na číslo, které bylo před deseti lety, od kdy ten počet plynule narůstal, takže rozhodně toto číslo nesignalizuje, že by mělo dojít k nějakému rozsáhlému výpadu péče v nemocniční medicíně. Tolik z mé strany.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, prostor pro vaše otázky. Lucie Vadlejchová, LN.

LN: Dobrý den, pane ministře, já bych se ráda zeptala, vy jste tu říkal, že se budete scházet se zástupci krajů, nemocnic, budete se informovat. Přesto, můžete říci, co chcete konkrétně dělat, jaké kroky chcete konkrétně podniknout jako konkrétní opatření? Protože, co jsem měla možnost mluvit s nemocnicemi, tak z těch se ozývá, že oni čekají, s čím vy přijdete, protože nejsou schopny třeba lékařům v něčem ustoupit a čekají, co vláda udělá. Děkuji.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví: Já jsem dnes informoval vládu, ta tu informaci vzala na vědomí a nezabývala se tou situací nějak podrobněji. Rozhodně to, co je jisté a to, co já říkám, co jsem ve funkci, že vláda nebude dávat do zdravotnictví peníze ze státního rozpočtu. Pokud se rozpočet fondu veřejného zdravotního pojištění v letošním roce posílí, může to být jedině díky zvýšenému výběru pojistného, pokud se bude vyvíjet naše ekonomika v pořádku a dále to může být vnitřními úsporami ve zdravotnickém systému. Pokud jde o organizační záležitosti, tak my máme dojednáno s ambulantním sektorem, že bude přebírat péči ambulantní, pokud budou nemocnice v této sféře potřebovat odlehčit. Je zároveň domluveno se zdravotními pojišťovnami, že ty limity, které jsou v úhradové vyhlášce a týkají se zejména péče indukované, tedy receptury a indukovaných vyšetření, takže ty limity budou v případě odůvodněného nárůstu pacientů zrušeny těm poskytovatelům péče, což by mělo, protože v nemocnicích je tak mezi 20-40 % ambulantní péče, tak by to mělo těm nemocnicím výrazně ulevit. Další věc, která záleží na ředitelích nemocnic a jejich možnosti se dohadovat s lékaři, protože tam, kde budou určitá oddělení oslabena tak, že by nemohla fungovat, tak bude potřeba ty lékaře zapůjčovat do sousedních nemocnic, kde ta péče může být kompenzována. To se běžně děje i v nekrizových situacích, kdy každým rokem je několik oddělení v republice zavřeno z důvodů rekonstrukcí nebo nějakého personálního oslabení a nemocnice si v tomto běžně vypomáhají. Zatím neplánujeme žádná krizová opatření. Věc se medializovala mezi svátky, po Vánocích, a znamenala jenom víceméně náš zájem o tuto problematiku, abychom měli zmapovány všechny možnosti, ale rozhodně nepočítáme s tím, že by ta situace směřovala k vyhlašování nějakého výjimečného stavu krizového.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Olga Málková, ČT.

ČT: Dobrý den, pane minstře, já jsme se jen chtěla zeptat, dneska jste měli na vládě údajně projednávat analýzu o útratách jednotlivých krajů za regulační poplatky. Došlo na to? Nebo jste ten materiál nepředkládal?

Leoš Heger, ministr zdravotnictví: Ne, to se neprojednávalo. Informace, které mám já o zaplacených regulačních poplatcích z jednotlivých krajů v minulém roce, se pohybují na úrovni asi 0,5-0,75 miliardy a pokud se to zkumuluje ještě zpět, tak se dostáváme k číslu, které se odhaduje až na 1,2 miliardy, pokud mám informace.

ČT: To jsou peníze, které by chyběly teď v tom systému, mohou chybět na mzdy? Nebo jak ztrátu těch peněz cítíte?

Leoš Heger, ministr zdravotnictví: Tak, vzhledem k tomu, že za základní minimální představa LOK bylo posílení o 3 miliardy, i když já musím říci, že naše odhady jsou minimálně 5 miliard na úplné naplnění požadavků LOK, a k tomu můžeme přičíst ještě dalších 5 miliard, aby ty případné budoucí nárůsty byly symetrické pro všechny segmenty zdravotnických pracovníků, to znamená zejména pro sestry, tak to číslo, ty tři miliardy jsou daleko od těch deseti. Ale na druhou stranu musím říci, že když by se využily ty peníze, které byly zaplaceny na regulační poplatky jen v krajských nemocnicích, kterých je zhruba asi polovina co do počtu lékařů, tak by to byla částka, která by byla docela znatelná. Ale to je už minulost a jistě ve zdravotnickém systému, kde protéká 200 miliard ročně, můžeme výhledově najít takové úspory, které umožní ty platy posílit, ale počítáme s tím, že to bude nejméně ve výhledu jednoho roku. Dříve ne.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, další otázka, je-li taková? Jan Němec, aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Chci se zeptat jen k tomu odchodu lékařů, pane minstře, chci si ujasnit, to byla jenom informace pro vládu, nebo o tom vláda diskutovala? Případně, jak to vaši kolegové přijali? Děkuji.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví: Byla to jenom informace pro vládu. Já osobně se domnívám, že přijímat konkrétní opatření předtím než budeme mluvit s hejtmany, kterým já jsem slíbil při dřívějších opakovaných jednáních, že nebudeme plánovat žádné akce ve smyslu uzavírání nemocnic, rušení oddělení a restrukturalizace sítě. Pokud to ti hejtmani nebudou sami požadovat. Ty nástroje v tomto směru, pokud jde o tu konfiguraci zdravotní sítě, mají zřizovatelé, nikoliv ministerstvo zdravotnictví. Takže žádné konkrétní kroky v tomto směru se zatím na vládě neřešily. Já jsem dostal za úkol informovat vládu průběžně v dalších týdnech o vývoji celé té situace a z toho vývoje se bude odhadovat na cílový stav k tomu prvnímu březnu.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Tak, ještě Česká televize.

ČT: Já teď nevím, na koho se obrátit, vy jste tu, pane ministře, přistál úplně sám, ale chci se zeptat i na jiná témata, jestli byste mi odpověděl?

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, témata ke zdravotnictví na pana ministra. Všechna ta ostatní témata potom se mnou, po skončení této tiskové konference.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví: Pan tiskový mluvčí je zplnomocněn.

ČT: Dobře.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Pokud nejsou žádné další otázky, díky za váš čas. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 5. ledna 2011

Související zprávy