Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

8. 3. 2023 19:15

Tisková konference po jednání vlády, 8. března 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobrý večer, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. S výsledky jednání vlády vás seznámí ministr dopravy Martin Kupka. Pane ministře, máte slovo.

Martin Kupka, ministr dopravy: Dobrý večer. Jedním z těch témat, o kterém jsme dnes na jednání vlády hovořili, byl právě postup České republiky proti té předložené podobě normy Euro 7 s tím, že Česká republika jasně jako jedna z prvních vyslovila nesouhlas s podobou normy Euro 7 s tím, že i pro životní prostředí by ta norma byl kontraproduktivní. Zároveň by významným způsobem mohla ohrozit jak konkurenceschopnost evropského automobilového průmyslu, tak samozřejmě také českého automobilového průmyslu, který ve výsledku včetně souvisejících odvětví zaměstnává půl milionu lidí.

Česká republika už v tuto chvíli vyvíjí kroky, aby vytvořila spojenectví států, které budou s to zamezit schválení té normy s tím, že už z minulého týdne z jednání ministrů dopravy i z následných kroků je jasné, že podobný názor jako Česká republika, odmítavý vůči normě Euro 7 v tom předloženém návrhu, mají Německo, Itálie, Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Francie a celá řada dalších států.

Zároveň bychom rádi v nadcházejících týdnech spolu s těmito státy jednali o konkrétních krocích, jasném společném vyjádření. A pochopitelně i českou veřejnost o něm budeme informovat. V tomto směru vláda logicky podpořila i to svoje stanovisko, jasně odmítavé, z prosince loňského roku, kdy opravdu budeme i ve spolupráci s europoslanci sledovat národní zájem v tom, aby ta norma jednak byla odložena z hlediska času, jednak byla opravdu realistická. To bylo jedno z témat, o kterém dnes vláda debatovala.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, otevírám prostor pro dotazy. Česká televize.

Karolína Jelínková, Česká televize: Dobrý den. Já bych se zeptala na to vyslání vojenských policistů, které jste dnes také řešili. Já vím, že tam ještě zkrátka bude ještě následovat určitý proces, nicméně dá se nějak říct, kdy se dá předpokládat, že by vlastně mohli na Ukrajinu zamířit? Jestli se počítá s nějakým harmonogramem? Samozřejmě tam ještě, jak říkám, je nějaký proces, ale jestli se zkrátka počítá s nějakým termínem? Děkuju.

Martin Kupka, ministr dopravy: Tady ten termín bude nejbližší možný s tím, že opravdu směřujeme k tomu, aby se i české síly podílely a čeští vyšetřovatelé na vyšetřování ruských zločinů na Ukrajině. Existuje celá řada dokumentů, ale nepochybně i pomoc českých vyšetřovatelů bude užitečná ke zdokumentování toho, co ruské agresorské síly, okupační, provádějí na území Ukrajiny.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz.

Věra Karasová, Český rozhlas: Pan ministr Lipavský původně chtěl přijít taky s tím návrhem na ukončení těch ustanovení, která pronajímají bezplatně Rusku některé pozemky. Nakonec řekl, že to stáhne. Diskutovali jste to nějak, ty důvody, a jaký má být ten další postup? Děkuju.

Martin Kupka, ministr dopravy: Nediskutovali jsme důvody. Samozřejmě jsme vyhověli přání předkladatele se k tomu tématu vrátit v okamžiku, kdy to bude všechno doladěno.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju, Prima.

Josef Mádle, CNN Prima News: Pane ministře, poprosím vás taktéž za vládu o komentář k schválení Senátu, co se týče valorizace. Co na to říkáte a jestli nějakým způsobem jste si jisti, že vás podpoří prezident Petr Pavel? Děkuji.

Martin Kupka, ministr dopravy: Je to důležitý krok. Já v žádném případě nemůžu předjímat rozhodnutí prezidenta České republiky. Jsem přesvědčen o tom, že i v našich vystoupeních v těch předchozích dnech se podařilo jasně vysvětlit to, co k tomu vedlo vládu České republiky a proč jak Poslanecká sněmovna, tak Senát schválily ten návrh

 Jde opravdu o to zajistit pro důchodce, nejenom ty stávající, ale pro všechny, kteří v následujících letech do důchodu nastoupí, důstojné penze s tím, že ten krok, který pochopitelně neradi děláme, ale je nezbytně nutný i z hlediska zajištění dalšího chodu české ekonomiky, tak bude znamenat navýšení důchodů v průměru o 750 korun. Jde jenom opravdu v tomto směru o zpomalení té valorizace tak, aby to bylo udržitelné a tak, abychom například nevytvořili další podmínky pro růst inflace, což by ve výsledku znovu dopadlo právě na seniory a na další skupiny lidí, kteří mají nejhlouběji do kapsy.

Tak v tomto směru je ten návrh vlády opravdu odpovědným krokem pro budoucnost České republiky, ale i pro všechny, kteří teď se vypořádávají s dopady té složité ekonomické situace. 

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju. Další dotazy? Vidím od České televize.

Karolína Jelínková, Česká televize: Možná ještě, pane ministře, teď aktuální sněmovní téma. Vy jste sám vlastně byl i teď na té poslední schůzi, která se týkala už té zmiňované normy Euro 7. Jak vnímáte to, že byla svolána k tomu mimořádná schůze, že opozice měla nějaké otázky a je za vás teď třeba vše vysvětleno, nebo čekáte, že opozice bude znovu zvedat ta témata, možná nejenom toto, ale třeba i některá další?  

Martin Kupka, ministr dopravy: Svolání těch schůzí, respektive žádost o ty schůze nepochybně byla součástí zdržovací obstrukční strategie z toho předchozího týdne. Na druhou stranu byla to také příležitost odpovědět na otázky, které zaznívaly. My se snažíme opravdu na věcné debaty, na věcné otázky reagovat v průběhu jednání Poslanecké sněmovny. Děláme tak pravidelně. Pokládám to za důležitý krok a odpovědnost vlády České republiky.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju. V tuto chvíli už opravdu nevidím další dotazy, takže tiskovou konferenci končím. Děkujeme za pozornost a přejeme pěkný večer. Na shledanou.

Martin Kupka, ministr dopravy: Díky mnohokrát za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X