Tiskové konference

29. 5. 2008 8:20

Tisková konference po jednání vlády ČR 28. května 2008

Jakub Stadler, zástupce tiskové mluvčí vlády ČR: Dobrý den na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde prvního místopředsedu vlády a ministra pro místní rozvoj pana Jiřího Čunka a předávám mu tímto slovo.

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Dobrý den. Vážené dámy a vážení pánové, vláda dnes zasedala bez premiéra, který je na dovolené, a měla tedy zkrácený program s ohledem na větší počet ministrů, kteří jsou v zahraničí a podobně. Případně někteří nemocní. Takže, mimo informace, které byly v rámce evropské agendy, vláda rozhodovala v bodě 2, kde projednala a odsouhlasila návrh na sjednání dohody

a stabilizaci a přidružení mezi evropskými společenstvími a jejich členskými státy na straně jedné a Bosnou a Hercegovinou na straně druhé. Dále schválila návrh zákona, kterým se mění zákon o válečných veteránech, kde hlavně šlo o to, zajistit výhody pro válečné veterány, kteří se zasloužili v bojích v letech 1939–1945. Jedná se hlavně o to, aby některé nároky, které nemohou teď mít, protože jsou vyřazeni z činné vojenské služby, tedy z branné povinnosti, aby mohli být povyšováni do hodností, a to i v případě povyšování in memoriam. Dále, aby mohli získávat z rozpočtových prostředků ministerstva obrany příspěvek na stravování, v případě stravování odebírat v místech, kde je vojenská posádka a oni tam bydlí. Dalším projednaným návrhem jednání byl návrh o ujednání o porozumění se společností Škoda Auto a. s. a návrh zabezpečení investiční přípravy zlepšení veřejné dopravní a technické infrastruktury v Mladé Boleslavi a vrchlabském regionu. Tady šlo především o tu záležitost, že Škoda Auto chce investovat několik miliard korun v regionu Mladé Boleslavi a Vrchlabí. Tyto investice podmiňuje také tím, že se zlepší infrastruktura pro jejich práci. Zlepšení infrastruktury je zhruba v řádu 1,4 miliardy korun. Jedná se především o výstavbu cest, mostů a podobně. Je to především severovýchodní tangenta Mladé Boleslavi, vybudování železniční zastávky Přeložka, cest mezi průmyslovou zónou a obcí Plazy a tak dále. Myslím, že pokud tyto investice vláda uskuteční, Škoda Mladá Boleslav bude do svého rozvoje investovat další miliardy korun. Jde v zásadě o to, aby všechny tyto věci v tomto regionu postupně byly realizovány, byť během příštím osmi let, ale s ohledem na tuto skutečnost, tuto investiční pobídku se vláda rozhodla uskutečnit tyto investice dříve, tedy v kratším období. Na základě toho Škoda Mladá Boleslav bude rozvíjet dále v naší republice svůj závod řádově o desítky miliard korun. Dalšími schválenými a odsouhlasenými věcmi je bezúplatný převod některého majetku státu. To znamená z ministerstva obrany, a to do vlastnictví územních samosprávných jednotek a celků, to znamená do krajů a obcí. S ohledem na to, že tedy vláda byla krátká, jsou to nejdůležitější body, které dneska byly projednány a schváleny.

Jakub Stadler, zástupce tiskové mluvčí vlády ČR: Děkuji panu vicepremiérovi, nyní je prostor pro vaše dotazy. První dotazy, prosím, k jednání vlády. Žádné dotazy nevidím, pokud tedy máte nějaké jiné dotazy, které chcete zodpovědět. Prosím.

Jitka Götzová, Právo: Dobrý den, pane vicepremiére, můžete říci, jestli jste projednali materiál paní ministryně Džamily Stehlíkové týkající se romských obyvatel? Kdybyste mohl říci, co si o tom myslíte. Děkuji.

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Tento materiál byl odložen, a to z toho důvodu, že někteří ministři včetně mě k němu měli určité výhrady. Ty výhrady se především týkaly způsobu, jakým by měly být alokovány investice a ostatní finanční prostředky do řešení romské problematiky, protože tento způsob nebyl, řekněme, dostatečně správně popsán, tak z tohoto důvodu došlo k přerušení tohoto bodu. V zásadě se dá ale očekávat, že tento materiál po upřesnění bude schválen. Z mé strany jde tedy hlavně o to, aby ta podpora té či oné lokality, to znamená, romských lokalit, kdybychom snížili tím pádem to sociální napětí, které v dané oblasti je, tak ta podpora musí být opravdu jasně definovaná, účelná a musí být komplexní. Na tom jsme se s paní ministryní shodli a ten materiál takto předloží.

Jakub Stadler, zástupce tiskové mluvčí vlády ČR: Děkuji, ještě další dotazy? Doplňující otázka, Právo.

Jitka Götzová, Právo: Mohl byste se vyjádřit k dnešnímu rozhodnutí Ústavního soudu? Jaké vidíte do budoucna postupy lidové strany, když nechcete, aby se platily poplatky u dětí

a některých důchodců? Děkuji.

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Já to rozhodnutí Ústavního soudu vítám, protože ten krok vlády, který učinila, není popřen, řekněme, z legislativního hlediska či z ústavního hlediska. Druhá věc je, koho se tyto poplatky budou týkat a jakým způsobem budou rozloženy jednotlivé nároky na tu či onu věkovou skupinu. To bude předmětem pondělního jednání koaličních stran.

Jakub Stadler, zástupce tiskové mluvčí vlády ČR: Děkuji, další dotaz, televize Nova.

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Já tedy k tomu dodávám, myslím si, že ty naše představy jsou celkem zřetelné. My se domníváme, že skupina dětí by měla být osvobozena a ostatním by měl být stanoven limit 2 % z celkových ročních příjmů. To znamená, žádná skupina nebyla, ani ti příjmově malé skupiny obyvatel, kteří mají malý příjem, pardon, tak ti by nebyli znevýhodněni.

Jakub Stadler, zástupce tiskové mluvčí vlády ČR: Tak, nyní televize Nova, prosím.

Martina Lhotáková, televize Nova: Dobrý den, já bych se chtěla zeptat na váš postoj k Národní knihovně, respektive k tomu návrhu pana Kaplického, konkrétně. Vy jste prý včera prohlásil, jestli to tedy můžete potvrdit, že se sám chcete zasadit o to, aby ten návrh byl úspěšný, aby skutečně v Praze a konkrétně na Letné stál? Jestli se zasadíte i o to, aby se na to našly ty chybějící peníze? Jak to tedy je? Děkuji.

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Ta situace je taková, že podle zpráv, které mám z Národní knihovny a z ministerstva kultury, tak by Národní knihovna měla stát zhruba 3 miliardy korun. S tím, že je na ní alokováno ze státního rozpočtu 1,91 miliardy. To znamená, zhruba miliarda chybí. To jsou prostředky, které podle mě bychom najít měli. Je to stavba, která by jistě zvýraznila nejenom hlavní město, ale zvýraznila by hlavně Českou republiku a mohla by to být skutečně jedna z těch zajímavých staveb, které ve světě takováto zařízení reprezentují.

Martina Lhotáková, televize Nova: Ještě doplňující otázku, jestli mohu. Nebojíte se, už si asi nikdo a hlavně veřejnost, nemyslí, že by to nebyla politická záležitost. Nebojíte se odporu ODS? Minimálně té pražské? Ta se také vyjadřuje o tom, že to nejsou tři miliardy, ale miliard šest. Jestli skutečně to není mnoho? Jestli se tam nejedná jenom o tu jednu miliardu, ale o více miliard.

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Vy jste správně řekla, že to se dostalo do politické roviny. Je to jedna část, ale dostalo se to i do té estetické roviny, kdy každý vnímáme jinak tu stavbu, stejně jako Tančící dům byl vnímán veřejností dříve velmi negativně, dnes je to jinak. V čase se ten estetický názor vyvíjí u každého z nás. Tady, protože je to kombinace té politické i estetické roviny, já jsem přesvědčen, že to je dobrá stavba. Někteří kolegové z jiných politických stran se domnívají, že ne. Je to jejich názor. Já jsem neodhadoval tu cenu sám. Já jsem si nechal tu cenu předložit odborníky, kteří se této problematice věnují. Otázka, jestli se nebojím, u mne není asi případná.

Martina Lhotáková, televize Nova: Dobře, ale opravdu se neobáváte možného koaličního problému?

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Já si myslím, že to tak úplně nesouvisí. To vůbec nesouvisí, tento materiál, s koaliční smlouvou. Je to normální postoj člena vlády, místopředsedy vlády, k projednávané problematice. Tento postoj se promítne i do jednání Poslanecké sněmovny v případě rozpočtu, protože tam je ten výraz naprosto jasně naplněn. Uvidíme, jak to dopadne, ale stejně tak, jak někdo favorizuje jiné stavby, které jsou na území České republiky, tak tady já favorizuji a mnozí kolegové v mé politické straně tuto stavbu.

Martina Lhotáková, televize Nova: Jaké budou tedy vaše následující kroky v tomto směru té podpory?

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Ty si myslím, že jsou jasné, ta podpora se musí zajistit u toho, aby se naplnilo usnesení Prahy o převedení pozemku Národní knihovně. To je jedna část. a ta druhá část jsou ty peníze.

Jitka Götzová, Právo: Budete dál jednat s Prahou nebo s Národní knihovnou?

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Určitě v této oblasti budeme konat konkrétní kroky.


Jakub Stadler, zástupce tiskové mluvčí vlády ČR: Děkuji, ještě nějaké další dotazy, jsou-li?

Věra Masopustová, Radiožurnál: Pane ministře, dnes budou opět protestovat odboráři. Zaujala k té jejich dnešní akci vláda nějaké společné stanovisko? A pokud ne společné, co si

o tom myslíte vy?

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Vláda o tomto nejednala. Myslím si, že minule, pokud si pamatuji na jednání v Teplicích, se pan premiér v této záležitosti vyjádřil. Můj osobní názor je takový, že protesty touto formou, pokud jsou kultivované, navíc doprovázené a opřené o argumenty těch, kteří protestují opět kultivovanou formou, tak si myslím, že jsou vyjádřením svobody každého. Já jsem osobně přesvědčen, že některé z těch věcí, které protestující vyjadřují, jsou i správné.

Jakub Stadler, zástupce tiskové mluvčí vlády ČR: Tak, ještě nějaké dotazy? Támhle vidím dotaz, prosím.

Vojtěch Janda, Deník: Pane ministře, možná to tu už zaznělo, jenom bych potřeboval pro doplnění. Ústavní soud rozhodl o legálnosti poplatků, váš názor bych prosil. Plus, máte k tomu nějaké výhrady?

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Já myslím, že jsem na to již odpověděl. Já jsem rád, že Ústavní soud rozhodl, že vláda, která rozhodovala minulý rok v této věci nepochybila. To je jedna část. Jak řešit ty jednotlivé záležitosti poplatků, pro kterou skupinu, které skupině ulevit a jak, to vše bude předmětem jednání koaličních stran v pondělí. Já jsem tady už prezentoval postoj KDU-ČSL k této věci, to znamená, domníváme se, že by děti neměly platit a ostatní, především důchodci, by měli platit poměrově, aby ten strop nebyl 5 % pro každého, ale aby stropem byla dvě procenta z celkového ročního příjmu. V tomto případě u důchodců důchodu.

Jakub Stadler, zástupce tiskové mluvčí vlády ČR: Tak, případná poslední otázka, má-li ji někdo? Nevidím žádnou. Děkujeme vám za účast. Mějte se hezky a příště nashledanou.

Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj: Já vám také děkuji, nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X