Tiskové konference

14. 12. 2012 9:23

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 14. prosince 2012

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Dobré ráno, dámy a pánové. Pan premiér mne požádal, abych dnes mimořádně svolala vládu, abychom vyřešili problém, který nastal tento týden ve sněmovně neschválením zákona o platu představitelů státní moci. Přijali jsme návrh předložený ministryní práce a sociálních věcí. Koeficient pro výpočet platů se zvyšuje na základě rozhodnutí Ústavního soudu z 2,5 na 2,75, ovšem s tím, že u představitelů státní moci, kteří nejsou soudci nebo státními zástupci zůstanou platy zmrazeny do konce roku 2014. Požádáme předsedkyni sněmovny o schválení tohoto návrhu zákona v režimu legislativní nouze stejně tak jako návrhu novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, kde doplňujeme přechodné ustanovení řešící vydávání sKaret a výplatu dávek souvisejících s tímto zákonem. Já poprosím o doplnění paní ministryni Müllerovou a pana minstra Blažka. Prosím, paní ministryně.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Já bych doplnila zejména tu záležitost týkající se zákona o zaměstnanosti, který řeší výplatu podpor v nezaměstnanosti a dalších dávek souvisejících s tímto zákonem. A řeší zejména přechodná ustanovení tak, aby bylo možné od 1. 1. 2013 tyto dávky vyplácet tzv. postaru, tzn., pokud klient nebude mít vyzvednutou sKartu, tak budou možné výplaty dávek dosavadním způsobem. To je smyslem této novely. Jestliže jsme tady avizovali novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, tak tato změna se týká přechodných ustanovení při výplatě dávek pěstounské péče. Takže to jsou takové ty nejdůležitější změny, které dnes vláda přijala.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti: Velmi stručně k platům soudců a státních zástupců. Já jsem navrhoval, aby ten koeficient byl stanoven ve výši trojnásobku a to z jediného důvodu, abychom předešli pokud možno dalším soudním sporům o výši platů. Tento návrh přijat nebyl, ale rád bych řekl, že kolegy z vlády naprosto chápu, protože stát je v ekonomické situaci, v jaké je, a já jsem nakonec také podpořil ten koeficient 2,75, protože je to lepší než nic. A chtěl bych ještě poděkovat paní kolegyni Müllerové, že tento můj návrh podpořila také, ale to rozhodnutí dopadlo, jak dopadlo a já jsem rád, že dopadlo alespoň takto. Nejhorší stav by byl, kdyby nebylo přijato žádné rozhodnutí.

Děkuji. Dámy a pánové, nyní je prostor pro vaše otázky, které se týkají jednání vlády.

Český rozhlas, Masopustová: Dobrý den. Paní vicepremiérko, paní ministryně, pane ministře, kdy by mělo být definitivně rozhodnuto o těch platech? Termín je od 1. ledna 2013, je to stav legislativní nouze, platí tam zkrácená doba projednávání, nicméně návrh musí do Senátu, k panu prezidentovi. Máte nějaký termín, jak by se to mělo, nebo postup, časový plán, jak by se to mělo zpracovat? Děkuji.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Částečně jste si odpověděla sama. Poslanecká sněmovna i vláda udělají pro splnění toho termínu maximum. Legislativní nouze platí pro příští týden, takže již příští týden v úterý proběhne první, druhé i třetí čtení tohoto zákona a okamžitě odešleme zákon do Senátu, který příští týden také zasedá. Takže doufáme, že k žádnému zásadnímu zdržení nedojde.

Český rozhlas, Masopustová: Která z těch podmínek pro použití legislativní nouze se týká konkrétně tady toho zákona? Jestli byste to mohli vysvětlit, proč je stav legislativní nouze?

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády: Musela jsem si to vypsat ze znění Ústavy. Základní lidská práva, právo na plat za spravedlivě vykonanou práci.

iDnes, Kopecký: Dobrý den. Pan ministr spravedlnosti Blažek o tom dnes trochu mluvil, on si je dobře vědom, že verdikt Ústavního soudu zní tak, že teď by soudci mohli jít a znovu to zpochybnit, protože jste navrhli ubrat o něco méně, než co vám zatrhl Ústavní soud, a navrhujete jim ubrat, přestože Ústavní soud jasně řekl, že platy soudců mají být nezpochybnitelné. Můžete racionálně vysvětlit, proč znovu navozujete situaci, kdy Ústavní soud to nejspíš dostane na stůl, zruší to a vy ten problém budete řešit znovu příští rok?

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti: Dovolte mi říci jednu, a tady asi zásadní poznámku, zatím rozhodla pouze vláda. Vláda není konečným státním orgánem, který v této věci rozhoduje. Čeká nás ještě, a já možná očekávám složitou debatu v Poslanecké sněmovně, která může dopadnout jinak, a pro soudce a státní zástupce příznivěji. Já bych dělal velice nerad nějaké konfliktní závěry. Se soudci a státními zástupci v této věci komunikuji a pořád to neznamená, i kdyby zůstal tento koeficient, že určitě dojde k soudním sporům. Je to vše věc diskusí a jednání, a pokud jde o jakékoli právní kroky a žaloby, ten čas je ještě před námi. Já budu hlavně rád, když sněmovna se shodne na nějakém názoru k této věci a vláda je jenom začátek toho procesu, který vyvrcholí ve sněmovně, a doufám, že pozitivně.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 14. prosince 2012

Související zprávy