Tiskové konference

22. 12. 2023 10:22

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 21. prosince 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobrý večer, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Já o úvodní slovo poprosím hosta dnešního jednání prezidenta republiky Petra Pavla.

Petr Pavel, prezident České republiky: Dobrý večer, dámy a pánové, vážení spoluobčané. Já bych nejprve rád vyjádřil velký smutek a zároveň taky bezmocný vztek nad naprosto zbytečnou ztrátou tolika mladých životů. Rád bych vyjádřil opravdu upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech, popřál všem, kteří byli při tomto tragickém incidentu, nejtragičtějšího podobného incidentu v historii České republiky, aby se ze svých zranění rychle zotavili, pokud možno s co nejmenšími následky. Zároveň všem, kteří sice nebyli zraněni, ale byli účastni tomuto incidentu a utrpěli duševní šrámy, aby se s nimi dokázali i za pomoci svých blízkých rychle vyrovnat.

Jsem rád, že integrovaný záchranný systém fungoval tak, jak má, že velice rychle fungoval i traumaplán, všichni zranění byli velice rychle rozvezeni do hlavních pražských nemocnic, kde jim byla poskytnuta péče. Zároveň bych chtěl ocenit hrdinství všech těch, kteří jako první šli do budov prohledávat a nakonec byli těmi, kteří byli incidentu nejblíž, pomáhali vyvádět studenty a hledali pachatele, což jako bývalý voják mohu říct, že rozhodně není jednoduché a vyžaduje to velkou odvahu.

Zároveň bych také chtěl říct, že apeluji na všechny, aby tento tragický incident nezneužívali. Aby nebyl zneužíván politicky, aby nebyl zneužíván k útokům na policii, aby nebyl zneužíván k šíření dezinformací. Tento apel se vztahuje na všechny – na politiky, na média, na občany, na všechny, kteří mají přístup k sociálním sítím, protože to, co v této situaci potřebujeme především, je pieta, zdrženlivost a soudržnost.

Ta zdrženlivost umožní nejenom vyšetřit vše, co se stalo, do posledního detailu a buďte si jisti, že na tom všechny odpovědné složky už intenzivně pracují, ale je také zapotřebí k tomu, abychom nezhoršovali utrpení těch, kteří už tak dnes trpí v předvánočním čase více, než si dokáže kdokoliv představit.

Zároveň je potřeba, abychom v této situaci našli nejenom vnitřní klid, ale také rozumná řešení, jak takovým situacím do budoucna předcházet, pokud to vůbec lze, případně jak dále zlepšit systém, který máme. Samozřejmě budeme pracovat na tom, abychom zjistili, kde a jaké problémy mohou být, případně jak existující systém dále vylepšit.

Ještě jednou upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech a ještě jednou žádám o zdrženlivost. Děkuji.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a poprosím předsedu vlády České republiky Petra Fialu.

Petr Fiala, předseda vlády: Dobrý večer, dámy a pánové, já nejprve znovu bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast rodinám a všem pozůstalým obětí a popřát všem zraněným brzké uzdravení. Všichni jsme šokování tím hrůzným činem a těžko se hledají slova, abychom vyjádřili odsouzení na jedné straně a na druhé bolest a zármutek, který v těchto předvánočních dnech celá společnost cítí.

Já jsem se rozhodl svolat v souvislosti s tímto brutálním činem mimořádné jednání vlády, na které jsem pozval pana prezidenta Petra Pavla a paní předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, a jsem rád, že pan prezident i paní předsedkyně přijali mé pozvání a že jsme v takto těžkých chvílích pro celou naši společnost mohli jednat společně.

Vláda přijala usnesení, ve kterém vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám pozůstalých, rodinám a pozůstalým obětí, ale také jsme na začátku vlády uctili minutou ticha památku obětí. Současně se vláda rozhodla, že na den 23. prosince vyhlásí státní smutek. Tedy 23. prosinec bude dnem státního smutku k uctění památky obětí bezprecedentního útoku střelce v Praze a nejpozději tento den bude státní vlajka na úředních a veřejných budovách vyvěšena na půl žerdi.

Současně vyzýváme všechny občany České republiky, aby 23. prosince v den státního smutku ve 12 hodin uctili památky obětí minutou ticha. K tomu jsme požádali také hejtmany, primátory, starosty, vedení obcí, orgány státní správy, aby zajistili vhodný postup podle tohoto usnesení a v souladu s tím, že je vyhlášen státní smutek. Také jsme požádali ty, kteří to mají v kompetenci, aby se ve 12 hodin také rozezněly zvony na celém území České republiky, abychom těmito všemi činy uctili památku obětí.

Kromě této věci se vláda také ve svém usnesení rozhodla uložit ministru spravedlnosti, aby poskytl maximální součinnost obětem a pozůstalým při řešení žádostí o odškodnění podle zákona o obětech trestních činů. Myslíme si, že je potřeba myslet i na tuto stránku věci a i tímto způsobem vyjádřit svoji účast a svoje pochopení pro to, co lidé, jejichž blízcí se stali obětí tohoto brutálního útoku, co jejich rodiny, jejich blízcí prožívají.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a poprosím prvního místopředsedu vlády, ministra vnitra Víta Rakušana.

Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Dámy a pánové, vážení občané, dovolte i mně začít tím, že vyjádřím hlubokou účast a upřímnou soustrast všem rodinám, přátelům, známým, všem, kterých se tato tragédie osobně dotkla. Zároveň jsme v našich myšlenkách i s těmi studentkami, studenty, zaměstnanci fakulty, náhodnými kolemjdoucími, kteří se stali svědky této odporné události, toho, co jsme v České republice doposavad v takovémto rozměru nikdy, ale nikdy, nezažili.

Dovolte i mě, abych poděkoval zasahujícím příslušníkům integrovaného záchranného systému, abych poděkoval policistům z prvosledové hlídky, kteří přijeli na místo a neváhali okamžitě vstoupit do budovy Filozofické fakulty a pokusili se hned v těch prvních minutách, ještě když nebyl zneškodněn střelec, evakuovat případné další potenciální oběti. Statečně se vrhli do doslova přestřelky s útočníkem a několik málo minut poté přijela i specializovaná zásahová jednotka na místo. 

Jistě bude na hodnocení celé té akce čas. Zítra je k tomu svolán speciální brífink v jedenáct hodin do Kongresové ulice, do sídla Policie České republiky, kde budou dávány nejrůznější souvislosti toho zásahu, vše bude podrobně zrekapitulováno. To je práce a kompetence Policie České republiky, která o všem od začátku velmi transparentně a otevřeně komunikuje.

Veškeré informace, které policie mohla sdílet, jsme s panem policejním prezidentem od začátku poskytovali. Výborně funguje i platforma X Policie České republiky. Ty informace se dublují i na platformě Ministerstva vnitra. Poskytujeme všechny informace, které se dají poskytnout, a ty informace, které jsou relevantní a ověřené.

A to je moje velká prosba na média, občany České republiky: Vycházejte prosím z těchto informačních zdrojů jako z těch, ze kterých informace budete sdílet a poskytovat dále. Nikoli z poloověřených či zcela neověřených fám a interpretací, které se mohutně v prostoru objevují.

Já sám jsem byl na místě tragédie několik desítek minut potom, co se tragédie stala. Zásah probíhal. Viděl jsem evakuaci osob. Viděl jsem konkrétní činnost složek integrovaného záchranného systému. Sedím celou dobu ve štábním vozidle a jsem přítomen profesionální organizaci celé práce, v kontaktu s ostatními resorty, s Ministerstvem zahraničních věcí, abychom případně byli schopni identifikovat i oběti nebo zraněné z řad cizinců.

Všechno postupovalo tak, jak má. Objevovala se i výhrada, že policie pozdě identifikuje oběti. Prosím, policie musela zajistit budovu, že je bezpečná. Pyrotechnická prohlídka, kontrola veškerých místností, až poté se mohla pustit do té nejsmutnější práce, která samozřejmě každého v té chvíli potkala. Objevila se řada fám o zastřelených, postřelených policistech a podobně. To je prostě něco, co nedělejme, neděsme rodiny těch policistů, kteří tam dnes zasahovali. Nic takového se nestalo a objevilo se to ve veřejném prostoru mnohokrát. Sdílejme ověřené informace.

Zároveň bych chtěl média požádat i o to, aby v nějaké míře podrobnosti nereplikovali fotografie, příběhy daného střelce a podobně. I ze zkušeností ze zahraničí víme, že to je postup, který opravdu ve svém důsledku ničemu, ale vůbec ničemu, nepomáhá.

Chtěl bych výrazně poděkovat i za projevy soustrasti, které přicházejí z celého světa. Od mých kolegů ministrů vnitra snad ze všech zemí Evropské unie. Hovořil jsem osobně s eurokomisařkou Ylvou Johansson, které jsem řekl i důležitou informaci, že neexistují žádné indicie, že by daná věc měla nějakou spojitost s mezinárodním terorismem, že by byla navázána na nějaké zahraniční události, a ubezpečil jsem své kolegy v zemích Evropské unie, že nehrozí bezprostřední zvýšené riziko v jejich zemích v souvislosti s tím, co se událo v České republice. 

S panem policejním prezidentem budeme i v nočních hodinách přítomni přímo na místě ve štábu, a pokud budou informace, které se dají během noci zveřejnit, určitě tak učiníme. Já se zítra především zaměřím na to, abych vytipoval ty nejzávažnější a nejnebezpečnější dezinformace, které se ve veřejném prostoru objevují, abychom se jim pokusili velmi rychle čelit, protože jejich šíření opravdu může být škodlivé.

Ještě jednou, vážení občané, dámy a pánové, upřímnou soustrast všem příbuzným pozůstalých a brzké uzdravení všem zraněným.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, nyní otevírám prostor pro dotazy, Česká televize.

Ondřej Pražák, Česká televize: Dobrý večer, i když byl útočník eliminován, zvažovali jste nějaké posílení bezpečnostních opatření na těch velkých akcích v centru Prahy i kvůli vánočním svátkům i třeba kvůli uklidnění veřejnosti? A druhý dotaz, jestli budou i zítra fungovat školy v normálním režimu, nebo opět kvůli nějakému uklidnění nebo i z nějaké piety jestli budou školy zavřené? Děkuju.

Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: My už jsme v situaci už po útoku Hamásu na stát Izrael posílili na akcích, předvánočních akcích v České republice, kde se sdružuje velké množství lidí, dohled Policie České republiky. Odpovídala tomu i zvýšená výzbroj Policie České republiky. Vlastně i proto bylo mnoho policistů v ulicích a ten zásah Policie České republiky se opravdu odehrál v řádu minut na Filozofické fakultě.

Samozřejmě, že policie bude operativně měřit rizika, vyhodnocovat a taková opatření určitě budou. Nechám konkrétně na panu policejním prezidentovi, aby zítra o jejich obsahu a náplni informoval veřejnost transparentně, otevřeně a jasně, jak se děje doposavad ve všech aspektech této tragédie. Určitě to bude jedna z otázek, kterou na tom nočním štábním zasedání budeme také řešit.

Co se škol týče, to je jejich v podstatě autonomií rozhodnutí, ale stačil jsem zaregistrovat, že některé školy skutečně výuku jako takovou rušit budou, ale do toho jako ministr vnitra nechci žádným způsobem zasahovat. 

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, další dotazy nevidím, tiskovou konferenci končím. Děkujeme za pozornost, na shledanou.

Petr Fiala, předseda vlády: Na shledanou.

Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X