Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

21. 9. 2011 19:14

Tisková konference po schválení návrhu zákona o státním rozpočtu, 21. září 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, hezký podvečer, vítám vás na dnešní první tiskové konferenci k bodům, o kterých už během jednání stihla rozhodnout vláda. Vítám zde předsedu vlády pana Petra Nečase, ministra financí Miroslava Kalouska a ministra dopravy Pavla Dobeše. O úvodní slovo prosím předsedu vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, my jsme svolali tuto tiskovou konferenci, abychom informovali média a veřejnost, že vláda dnes schválila návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Považuji za klíčové, že jsme dosáhli koaliční shody. Musím říci, že jako člověk, který byl v minulém období resortním ministrem, tak mám pochopení pro své kolegy ve vládě, kteří hájí své resortní kapitoly a priority. V průběhu projednávání rozpočtu jsem uložil panu ministru financí, aby vypracoval pozměňovací návrh, na základě kterého by došlo k navýšení výdajů SFDI o 4 miliardy korun. Pan ministr financí naprosto precizně tento úkol splnil v rámci svých kapitol, tedy dluhové služby a rezervy na dofinancování. Na druhé straně si musíme být vědomi, že vývoj v reálné ekonomice je nesmírně dynamický a samozřejmě všichni budeme pečlivě sledovat, co se děje na zahraničních trzích i u nás, protože celá řada ukazatelů může být velmi dynamická. Chci zdůraznit, že jsem před hlasováním o návrhu rozpočtu zdůraznil všem členům vlády, že vláda musí stát za návrhem tohoto rozpočtu jako jeden člověk, že hlasování o státním rozpočtu ve vládě je stejné, jako o důvěře vládě. Člen vlády tím vyjadřuje důvěru či nedůvěru vládě, ve které sedí a tím říká, zda v ní chce setrvat. Pozitivními body je to, že deficit veřejných financí by poklesl na 3,5 % HDP. Vláda tak dodržuje svůj slib postupně snižovat deficity. Za pozitivní považuji i to, že tam máme přírůstové faktory, rostou výdaje na vzdělávání a školské služby o 4,5 miliardy korun, tedy o 4 %. Rostou také výdaje na výzkum o 7 miliard korun, tedy o 41 %. Zde je nutné dodat, že jde o předfinancování budoucích výdajů z operačních programů, národní výdaje jsou zvýšeny, protože je navýšena kapitola Akademie věd o čtvrt miliardy. Tento návrh byl vládou schválený v podobě, kdy je schodkový ve výši 105 miliard korun, příjmy ve výši 1085 miliard a výdaje necelých 1190 miliard korun. Předložený návrh rozpočtu skutečně znamená, že i podle metodiky ESA 95 bude deficit v příštím roce ve výši 3,5 %. Já mám s sebou pana ministra financí a dopravy, takže je požádám o doplňující informace.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Dámy a pánové, pan premiér byl vyčerpávající, já jen mohu říci, že si vážím toho, že můj návrh schválila vláda jednomyslně. Ta mírná 4 miliardová rekonstrukce je samozřejmě únosná v rámci struktury rozpočtu vzhledem k neustále stoupající důvěře ČR na finančních trzích. Je skutečně možné o 2 miliardy zkrátit náklady na dluhovou službu, a pokud se vláda rozhodla, že veškerou rezervu na dofinancování bude směřovat do SFDI, je to v pořádku, je to právo vlády. Ty 4 miliardy nejsou virtuální, jsou to skutečné prostředky, o které může být SFDI navýšen. Pochopitelně co nám dělá starosti je příjmová strana, protože rozpočet je stavěn na základě červencové prognózy. My nemůžeme vyloučit, že se zopakuje dejavu z roku 2008, že bude docházet k ochlazování evropské ekonomiky a tím i poklesu poptávky a poklesu exportu a tím i poklesu našich příjmů. Budeme to analyzovat, připravovat krizové scénáře. Zatím jsme se rozhodli nepředkládat jiná čísla než ta, která jsou poslední aktuální, už jen proto, že ta definitivně aktuální nebudou. Jak to bude, doopravdy v tuto chvíli nikdo neví. Nemáme důvod k optimismu, musíme to monitorovat a počítat s tím, že to bude horší, ale abychom mohli říci o kolik, to neví nikdo. Je třeba mít několik variant pro různé poklesy.

Pavel Dobeš, ministr dopravy: Dobrý den, já bych jenom doplnil několik informací. V prvé řadě bych chtěl moc poděkovat všem členům vlády za to, že ta jednání byla vedena korektně a nakonec byl jednomyslně schválen návrh rozpočtu. Druhá věc, zejména pro mne, že opravdu je to společná odpovědnost všech členů vlády, jsem za to rád, že byla přijata společná odpovědnost za věci kolem rozpočtu i případných dalších řešení pro léta 2012-2014. SFDI byl navýšen o 4 miliardy. Myslím si, že v tuto chvíli je možné říci, že to bylo maximum možného toho, co bylo možné vyjednat. Znamená to, že je třeba jak na úrovni ministerstva hledat úspory a snažit se sebevíce a co nejvíc v součinnosti s ostatními členy vlády, aby nedošlo v roce 2015 k vrácení finančních prostředků, a to léta budoucí ukážou, pokud budeme schopni najít ušetřené prostředky a potom je do infrastruktury neinvestovat. V neposlední řadě je důležité, že se otevřela debata o tom, jaké budou rozpočtové výhledy pro rok 2013 a 2014, to je součástí rozpočtu, který byl schválen a debata bude na koaličních jednáních probírána a myslím si, že s jednotlivými závěry budeme předstupovat i v průběhu následujících měsíců. Z mé strany tedy děkuji.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Děkuji za úvodní slova, dámy a pánové, nyní je prostor pro vaše otázky.

Mediafax: Já bych se zeptal pana ministra Dobeše, vy jste říkal, že chcete do SFDI alespoň 9 miliard, spokojil jste se s 4, byla to vyjednávací taktika, či co bude dál? A na pana Kalouska, chtěl bych se zeptat, co předcházelo dnešnímu jednání, vaše cesta ze sněmovny na vládu, tam měl nastat incident, kdy vás nějaký hulvát napadl a vy jste mu to vrátil? Objasnil byste to?

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já dřív než odpoví ministr Dobeš, prosím pěkně, to snad ani nestojí za otázku. Jeden drzý spratek dostal pár facek, tedy abych byl přesný 4 facky, pevně doufám, že to prospěje jeho výchově a dalšímu mentálnímu vývoji. Nebylo to jistě poprvé ani naposledy.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Nicméně vláda konstatovala, že pan ministr sice aspiruje na titul ministr financí roku, nicméně neaspiruje na titul pedagog roku.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já se domnívám, pane premiére, že facka je stále ještě velmi podstatný pedagogický instrument.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já to zpochybňuji.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Ale někdo to popírá stále.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Nejsem zastáncem Makarenka.

Pavel Dobeš, ministr dopravy: Zpět ke státnímu rozpočtu. Ta informace, která byla dávána, je platná. Ano, SFDI potřebuje minimálně 8,8 miliardy, aby mohlo být zajištěno to základní, tedy nevrácení finančních prostředků v roce 2015. Částka 36 miliard se tím bude ponižovat, protože by to znamenalo, že by rozpočet nebyl navýšen o nic, teď je navýšen o 4 miliardy a ta částka se bude snižovat. My se budeme snažit najít úspory a na druhé straně budeme jednat i na úrovni vlády, pokud bude hospodářská situace k tomu připravena, abychom ty prostředky na SFDI mohli dále navyšovat.

Reuters: Já bych se zeptal, pane premiére, jste říkal před zasedáním vlády, že je nutné snížit předpověď růstu ekonomiky na příští rok a zaznělo číslo 1,5 %, můžete to potvrdit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem mluvil o jedné z možností. To je přesně to co řekl pan ministr, nikdo neumí říci, zda to bude 2, 2,6 či dokonce číslo nižší. Uvedl jsem na konkrétním příkladu, že snížení odhadu růstu o 1 % znamená snížení příjmů o 12 miliard korun. Je tu i tento rizikový faktor, že nelze v debatě o RUD pouze se bavit o tom, komu přidáme, ale musíme brát v potaz vývoj reálné ekonomiky, kde může dojít ke snížení příjmů.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Jestli smím pana premiéra doplnit, kdybych to uměl potvrdit, tak se tím jistě živím lépe, než je výplata celé vlády za měsíc. Ale já to nevím. Varuji, že to riziko, že dojde k propadu příjmů, je značné. Že na něj musíme být připraveni a že musíme mít připraveny různé scénáře pro různé reálné propady ekonomiky a rozpočtových příjmů.

ČT: Pane ministře, vy jste říkal, že když nedostanete 9 miliard, že hrozí ztráta 36 miliard. Dostal jste 4, stále hrozí ztráta z evropských fondů?

Pavel Dobeš, ministr dopravy: Stále platí, odpovídal jsem na to už. Pokud bychom dostali 8,8 miliardy na náhradní projekty v letech 2012-2015, v takovém případě by nám nehrozila ta finanční ztráta, teď, pokud to jsou 4 miliardy, stále hrozí, nebude to 36, bude to třeba 20, ale stále to hrozí.

ČTK: Já jsem se chtěl zeptat, kdy ty scénáře budou seznámeny? Jak vypadají výhledy na roky 2013 a 2014? Je to tam už upraveno na horší výhled?

Miroslav Kalousek, ministr financí: Pevně doufám, že nebudou nikdy, že nespatří světlo světa, protože stále ještě není jisté, že to bude horší. EK prognózuje růst eurozóny na 1,9 %, stejně jako letos, tedy teoreticky bychom mohli říci, že nevidím důvod, proč by to mělo být v české ekonomice horší než letos. Nicméně některé signály jsou varovné a já si to nemohu myslet. Scénáře zveřejníme tehdy, až budou aktuální. Rozhodně nechci, a nikdo z vlády, strašit. Monitorujeme to pečlivě a myslím si, že zásadní rozhodování bude muset vláda učinit někdy na konci ledna.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já bych chtěl jen připomenout, že řada z nás, i já osobně, máme zkušenost s podobnou situací v roce 2009, takže nelze vstoupit dvakrát do téže řeky, to bychom lhali, že jsme to nepřijali s pokorou, a o to pečlivěji sledujeme indikátory. Bude tu říjnová predikce a lednová a na základě toho vláda rozhodne. Rozpočtový výhled byl schválen, jak byl předložen.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: K tématice rozpočtu prosím poslední otázka, ČT.

ČT: Já bych se chtěla zeptat k tripartitě. Sociální partneři vám vytýkali celou řadu věcí a mimo jiné mluvili o mimořádném svolání tripartity k rozpočtu na 29. Plánujete něco takového nebo zatím se žádná tripartita konat nebude? Neobáváte se v souvislosti s tím protestů ze strany odborů?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím konstatovat, že jsme připraveni k zodpovědnému sociálnímu dialogu, budeme jednat se sociálními partnery. Bude běžet tripartita, řádná i mimořádná. Problematika rozpočtu a ekonomiky bude dominovat. Na druhé straně návrh státního rozpočtu vláda schválila a bude také odeslán do sněmovny.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já bych paní redaktorce oponoval, nám sociální partneři vytýkali mnoho věcí, není to tak. Oni nám mnoha různými argumenty vytýkali jedinou věc, že jim dáváme málo peněz, jak straně zaměstnavatelů, tak odborů. Což logicky je jejich povinnost, naše povinnost je hájit daňové poplatníky a říkat, že víc peněz nemáme. O tom byla včerejší tripartita.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, v tuto chvíli díky za pozornost. Na tiskové konferenci k dalším bodům dnešního jednání se uvidíme.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po schválení návrhu zákona o státním rozpočtu, 21. září 2011

Související zprávy