Tiskové konference

12. 11. 2008 12:34

Tisková konference po setkání premiéra M. Topolánka s předsedou vlády Nizozemského království J. P. Balkenendem 12.11.2008

Upozornění: Přepis tiskové konference neprošel korekturou a z důvodů technických problémů není kompletní (chybí český překlad vyjádření J. P. Balkenedeho) Děkujeme za pochopení.

 Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás přivítala na tiskové konferenci po jednání delegací předsedy vlády České republiky pana Mirka Topolánka a předsedy vlády Nizozemského království pana Jana Petera Balkenendeho. Předsedovi vlády České republiky předávám slovo.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Možná do úvodu bych chtěl přivítat Jana Petera Balkenendeho, holandského premiéra se kterým se potkáváme velmi často, ale jsem velice rád, že mohl přijet ještě před zahájením českého předsednictví a že jsme mohli diskutovat nejenom bilaterální otázky, ale hlavně otázky, které budou předmětem během našeho předsednictví a kde dokončuji tu diskusi s hlavami států celé EU. Bavili jsme se o celé řadě věcí. Co nás spojuje a v čem máme velmi podobné názory, toho je hodně. myslím, že máme velmi podobný názor na rozšiřování EU a na integraci západního Balkánu. Diskutovali jsme o našich misích. Víte, že my podporujeme základnu holandskou v Afghánistánu, Urusgánu. Bavili jsme se o záležitostech okolí EU, o východní dimenzi, o euroatlantické vazbě. Ale hlavní důraz jsme kladli na ptázky, které budou provázet naše předsednictví. Holandská vláda, stejně jako česká, se zabývá dnes velmi intenzivně řešením dopadu finanční krize na reálnou ekonomiku, což podle nás bude jedno z hlavních témat březnového summitu v příštím roce a zabýváme se také nástroji, jakými způsoby. Za prvé, řešit do budoucna nebo eliminovat problémy typu hypoteční krize a její rozšíření z USA, tak hlavně dopady na naši ekonomiku, na naši zaměstnanost, na naše ekonomické parametry. Myslím si, že to je v této chvíli jedno z hlavních témat EU. Tím dalším, které bude určitě dominantní během našeho předsednictví je energetická bezpečnost a s tím související diskuse o klimaticko-energetickém balíčku a o prosincovém summitu, kde by případně tento balíček měl být schvalován. Bavili jsme se o Lisabonské smlouvě, to je téma, které dnes provází evropskou diskusi a dám slovo spíše Janu Peterovi, aby doplnil zbytek.

Jan Peter Balkenenden, předseda vlády Nizozemského království: (zvukový záznam bez překladu)

Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR: Děkuji předsedovi vlády Nizozemského království i předsedovi vlády České republiky, nyní prosím vaše dotazy. ČTK, prosím.

Lucie Petrová, ČTK: Dobrý den, toto by byla otázka pro oba premiéry. Já jsme před chviličkou dostala zprávu z agentury AP, týká se to Lisabonské smlouvy, že irský ministr zahraničí kritizoval našeho pana prezidenta za jeho názory a za setkání s leaderem protilisabonského hnutí a označil názory pana prezidenta za absurdní, mělké a nepravdivé. Je to tedy od země, která se pokouší nalézt nějaké východisko z té krize, tak bych se chtěla zeptat na názor našeho pana premiéra a také na názor kolegy. Děkuji.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Já si vzpomínám na ústavní smlouvu a holandské a francouzské ne. nevzpomínám si, že by kdokoliv z nás kritizoval naše kolegy v Holandsku a Francii, nebo, nedej Bože, holandskou či francouzskou veřejnost za to, že se mýlí. Každý má právo na své názory. Evropa je demokratická, v tomto smyslu má dokonce právo se svobodně vyjadřovat. Já k tomu nemám co dodat.


Jan Peter Balkenenden, předseda vlády Nizozemského království: (zvukový záznam bez překladu)


Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR: Děkuji. Další dotaz, prosím. Nejsou-li dotazy, děkujeme za pozornost. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X