Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

18. 2. 2011 13:51

Tiskový brífink Petra Nečase k důchodové reformě, 18. února 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Hezké odpoledne, dámy a pánové, vítám vás na tiskovém briefingu předsedy vlády Petra Nečase k zatím dohodnutým bodům důchodové reformy. Pane premiére, prosím.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, na četné dotazy celé řady z vás jsem si dovolil svolat tento briefing. Včera jednala porada ekonomických ministrů, mohu potvrdit, že jsme dosáhli základní rámcové shody nad podobou další etapy důchodové reformy, tedy pokračování parametrických změn průběžného systému a zavedení fondového systému. Já jsem velice rád, že jsme zužitkovali ty hodiny a hodiny dlouhých jednání a desítky a desítky stran různých analýz k dohodě. Jsem také velice rád, že porada ekonomických ministrů se dokázala na těch základních obrysech shodnout a i koalice tímto prokázala základní důvod své existence, tedy vytvořit základ pro proreformní vládu, vládu rozpočtové odpovědnosti a z tohoto pohledu důchodová reforma je klíčovým úkolem této vlády. A já jsem rád, že spějeme pomalu k definitivní shodě nad tou výslednou podobou důchodové reformy. Musím také ocenit výslednou podobu prozatímní dohody, protože se velice blíží představám, se kterými třeba já jsem šel do toho jednání, tedy použití v rámci druhého pilíře, možnosti tzv. opt-outu, čili dobrovolného vyvedení tří procent s tím, že k těmto prostředkům jsou doloženy dva procentní body z vlastní kapsy, to vytváří dobrý kompromis mezi tím, aby takto zavedený dobrovolný pilíř nezpůsobil hluboký propad deficitu veřejných financí a na straně druhé umožnil účinně diverzifikovat zdroje pro důchodové zabezpečení vedle průběžného systému i do fondového pilíře. Tady bych chtěl zdůraznit, že i v evropském kontextu jsou čeští penzisté mimořádně závislí na státem organizovaném průběžném pilíři, až 95 % čistých příjmů důchodcovských domácností pochází ze státem organizovaného průběžného systému a z tohoto pohledu je nesmírně důležitá tato možnost diverzifikace. Já jsem také rád, že na základě pečlivé analýzy zkušeností celé řady jiných středoevropských zemí z průběhu jejich důchodových reforem, my děláme od začátku tyto kroky nesmírně zodpovědně, ve vazbě na deficit veřejných financí. To znamená, že opatření, které vede k tomu, že tento krok nezvýší deficit veřejných financí v podobě sjednocení sazeb DPH, byť s jistou výjimkou, je správný krok, vychází mimo jiné i z názoru tzv. Bezděkovy komise a také z názorů NERV a já to považuji za velmi efektivní krok, který umožní na straně jedné provést důchodovou reformu v její druhé fázi, na straně druhé současně neprohloubit deficit veřejných financí. Jsem připraven zodpovídat vaše dotazy.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Dobrý den, pane premiére, takové ty věci, o kterých mluvil ministr Bárta, tedy nižší sazba na ryby, zeleninu, brambory nebo vyšší daňová sleva na jedno dítě, to ještě dojednáno není?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že dojednáno bude, až bude celý balíček svázán dohromady a bude stvrzen jako dohoda. Nicméně, ty dílčí kroky v podstatě považuji za dojednané. Bude sjednocena sazba DPH na úrovni 20 % s několika malými výjimkami. Zhruba 5 okruhů základních potravin a potom také potravinové záležitosti, které se týkají některých zdravotně ohrožených skupin, tam, kde je to speciální potrava, například pro lidi, kteří mají ochoření celiakie nebo fenylketonurie, tak pro ně to zůstane také ve snížené sazbě s tím, že děláme toto sociální cestou, budou tu sociální kompenzace, v případě rodin s dětmi navýšení odečitatelné položky od daně, která je slevou na dítě o 3 000 korun, a v případě penzistů zahrneme do valorizace důchodů.

HN: Pane premiére, já bych se rád zeptal, kdy bude ta konečná dohoda, s čím půjde pan ministr na vládu, to už bude ta konečná dohoda, návrh zákona?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ne, ne, ve středu tu vzniklo malé nedorozumění, ve středu půjde na vládu definitivní podoba návrhu novely zákona o důchodovém pojištění, kterou reagujeme na rozhodnutí ÚS, ve které současně budou obsaženy klíčové parametrické změny průběžného systému, to, co se týče druhé etapy důchodové reformy, to znamená zavedení fondového pilíře. My předpokládáme, že do začátku března budeme mít definitivní podobu i tam, kde je ještě třeba některé detaily doladit. Já bych si troufnul odhadnout, že zhruba 95 % toho, co má být dohodnuto v rámci tohoto kroku důchodové reformy, tak v podstatě již dohodnuto je. My se potřebujeme ještě dohodnout zhruba na 5-10 % toho, co zbývá.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, prosím, poslední otázka, TV Prima.

TV Prima: Můžete říci konkrétně, co ještě zbývá, co je potřeba doladit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: V podstatě zbývá diskuse nad tím, zda náš důchodový systém je dostatečně mezigeneračně solidární ve vazbě na rodiny s dětmi. Já musím říci, že fakta jednoznačně ukazují, že český sociální systém je v podstatě nejvíce prorodinný v rámci EU. Nicméně, někteří naši koaliční partneři mají pocit, že když je nejvíce prorodinný, tak by měl být ještě více prorodinnější, a my už se teď z hlediska třeba konkrétních daňových záležitostí, sociálních dávek v podstatě pohybujeme na první pozici v Evropě. Nikde v Evropě není možnost 4leté rodičovské. Země, které mají tříletou rodičovskou, tak jsou jen tři a v případě Rakouska je to sociálně testovaná dávka, čili ne pro každého. Máme jednu z nejdelších mateřských v rámci EU. Pokud si srovnáte modelový případ daňového poplatníka s průměrným příjmem, manželkou na mateřské či rodičovské a jedním dítětem a bezdětným poplatníkem, tak máme nejvýhodnější poměr ve prospěch rodiny s dítětem v rámci OECD a EU. U nás daňový poplatník s jedním dítětem do 14 700 hrubé mzdy neplatí jednu jedinou korunu daně z příjmu, pokud má dvě děti, tak až do částky 19 700. My máme velmi robustní a kvalitní prorodinnou politiku a řada z nás je přesvědčena, že již není nutné dělat další kroky. Takže o tomto ještě budeme diskutovat.

TV Prima: A co se týče valorizace důchodů?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Valorizace důchodů bude obsažena s vysokou pravděpodobností již v onom návrhu, který půjde ve středu. My chceme zavřít tu možnost, kterou zatím mají politici, pokud jsou ve vládě, a sice zvyšovat penze více než je zákonný rámec - tempo růstu cen plus 1/3 nárůstu průměrných mezd. My chceme, aby toto byla zákonná valorizace a ze zákona šly důchody zvýšit pouze o tuto částku, aby tam už nebyla ta volná mezera, která umožňovala populisticky politikům před volbami zvýšit penze více.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Tak ještě Václava Vařeková, Radiožurnál.

Radiožurnál: Já mám dvě otázky, jen stručně, od kdy by ta jednotná DPH měla platit? Druhá, jestli budete jednat ještě s opozicí? Protože ČSSD dle Bohuslava Sobotky na to čeká.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě, že budeme. Ve chvíli, kdy se vládní koalice shodne nad definitivní podobou důchodové reformy, tak o tom budeme pečlivě a detailně vyjednávat s demokratickou opozicí. Termín zavedení těch změn DPH musí přesně souviset se zavedením spuštění toho důchodového pilíře systému, tedy by to bylo zřejmě od 1. ledna 2012 či 2013, osobně preferuji to první datum, které považuji za vhodnější. Já bych jenom, protože jsem také zaznamenal onu tiskovku, tak chtěl připomenout a trošku poopravit údaj, který tam zazněl vzhledem k tomuto pohybu sazeb DPH, že největší zvýšení daní v dějinách ČR se odehrálo od 1. dubna roku 2004 v době, kdy byl ministrem financí pan Mgr. Bohuslav Sobotka. Kdo z vás si to pamatuje, tak tehdy došlo k manévru, kdy se do základní sazby ze snížené sazby přesunuly položky, jejichž celkový objem ročně zvýšil daňové zatížení o 60 miliard korun. Čili mluví-li někdo o největším zvýšení daní, tak musím říci, že se odehrálo tehdy v roce 2004 a opět, já odpouštím krátkodobé výpadky paměti. Dámy a pánové, děkuji a přeji hezký den. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink Petra Nečase k důchodové reformě, 18. února 2011

Související zprávy