Tiskové konference

1. 4. 2010 21:44

Tiskový brífink po jednání ČSSD a ODS, 1. dubna 2010


Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové, vítám vás na press-foyer po jednání předsedy vlády s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a volebním leaderem ODS Petrem Nečasem. Pane premiére, máte slovo.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, dobrý pozdní večer, téma netřeba představovat. Hovořili jsme o možnostech obsazení vládních míst, které se uvolnili poté, co SZ dala najevo, že se společným projektem končí, dále již vládu nepodporuje a její ministři vládu opustili postupně a my jsme se snažili najít nějakou shodu na řešení. Oba pánové mi představili svojí představu, ta se nepotkala. My jsme dneska si vyslechli názory na představu, jak ČSSD, tak ODS na personální řešení vlády, na to, jak nalézt rovnováhu potom, co zelení ten projekt opustili. Musím konstatovat, že dnes jsem k řešení, na kterém bychom se byli připraveni shodnout a nabídnout prezidentu republiky, že jsme tu shodu nenašli, především pokud jde o resort ministerstva životního prostředí,. Dovedeme si všichni představit, že je možné, aby si předseda vlády vzal do působnosti útvar pana ministra Kocába, ale neshodli jsme se na způsobu obsazení ministerstva životního prostředí. Dohodli jsme se na tom, že v tom jednání budeme pokračovat zkraje příštího týdne a shoda je na tom, že je potřeba dospět k řešení tohoto problému, abychom neproblematizovali už tak turbulentní předvolební situaci v této zemi. To je stav, jak jsme vylíčil naše společné jednání. Jinak jsme velice rád, že jsme byli schopni se v tomto formátu sejít a že jsem schopni v těch jednáních pokračovat s tím, že je potřeba na začátku příštího týdne rozhodnout. To je z mé strany vše.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, poprosím předsedu ČSSD pana Jiřího Paroubka.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Dámy a pánové, já jsem přišel z dobré vůle na toto jednání, nepřišel jsem se hašteřit. Předpokládám, že mohu říci, že z pohledu ČSSD pan premiér ty věci v zásadě, pokud jde o ministerstvo životního prostředí vyřešil tím, že jeho správou pověřil ministra zemědělství. Pokud jde o druhý resort, pokud by jej převzal sám, tak se domnívám, že by to bylo nejvhodnější řešení. Ve vládě by existovala matematická rovnost nominantů ODS a sociální demokracie, přičemž premiér, ta nejviditelnější osobnost vlády je nominantem ODS a ještě připomínám to, že šéfem Úřadu vlády, tedy státním úředníkem na úrovni ministra je exponent ODS, čili nepovažuji za přiměřené jakékoliv úvahy o to, že by mělo dojít k nějakému přerovnání resortů a kromě toho, ta krátká doba do voleb se mi zdá být něčím, co vylučuje nějakou snahu o to se o ty věci a můj zájme se o ty věci hašteřit.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Slovo má Petr Nečas.

Petr Nečas, místopředseda ODS: My jsme přesvědčeni, že tento výsledek jednání se dal odhadnout, chceme v tomto jednání pokračovat, proto vítáme dohodu, že se k této věci ještě sejdeme. Nabídli jsme při tomto jednání několik možných řešení, které by tuto situaci řešily tak, že by to nebyla ani věc, která by dehonestovala ČSSD ani ODS, ale tyto návrhy, které jsem dal tři nebyly přijaty pane předsedou Paroubkem, já to beru na vědomí, chceme jednat dál, dokonce ani moje čtvrtá varianta, kterou jsem měl jako eso v rukávě, tedy, že bych zrušil velikonoční prázdniny se svými dětmi a nabídl účast v nedělní partii, tak ani to pana předsedu Paroubka nepohnulo k tomu, abychom se dohodli. Já jsem to vzal na vědomí, moje děti budou spokojené, Boží hod Velikonoční strávám s nimi, nikoliv ss panem Jiřím Paroubkem v televizi prima, ale budu se těšit potom v ČT o týden později. Ani toto vyjednávací eso se neuplatnilo.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Pane místopředsedo, já vás beru za slovo, jdeme do té Primy.

Petr Nečas, místopředseda ODS: A bude to i moje varianta.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Není to vyloučeno, jedna z těch variant, tedy aby byl pověřen předseda vlády, jdeme do primy, pojďme.

Petr Nečas, místopředseda ODS: To byla varianta, která nebyla na pořadu dne.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Tak to jsem si nemyslel, že to bude takhle veselé. Děkuji však všem třem pánům a prosím tři vaše dotazy. ČT.

ČT: Pěkný večer, pane místopředsedo, jaké byly ty vaše tři varianty? Můžete je zopakovat? Děkuji.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Já to teď nechci rozvíjet, považuji za korektní, že se o této věci bavíme mezi sebou, jsou to varianty, které podle mého názoru zůstaly na stole a budeme se o nich bavit příští týden.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Takže pan předseda nepůjde do té Primy za tu výměnu realizace tuhleté varianty.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Pane předsedo, já jsem zvyklý léta letoucí Boží hod velikonoční trávit se svými dětmi, doporučím vám totéž.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Děkuji, já budu rád, vy jste ale nabídl tuhletu záležitost, pojďme to zkusit.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Tak vidíte, v jakém duchu probíhalo naše jednání.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Máme dohodu a nemusíme se v úterý už vůbec scházet.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Mohu položit další dotaz? Televize Prima.

Televize Prima: Pane místopředsedo, otázka na vás, opravdu vám přijde ta varianta, že by pan premiér získal pro sebe resort minstra Kocába natolik nepřijatelná? Přeci do voleb je pouhý okamžik a že by se zároveň životní prostředí zůstalo panu Šebestovi, já si dovedu představit, že volební leader ODS má určitě spoustu jiných problémů než nutně vyřešit varianty úřednické vlád. A pan premiéra bych poprosil o komentář, jak jemu přijde tato varianta?

Petr Nečas, místopředseda ODS: Já musím říci, že tato věc není něčím, co by bylo na vrcholu agendy priorit, ale došlo k určitému narušení rovnováhy z našeho pohledu vůči původně uzavřeným dohodám. Jsme připraveni o tom jednat a předpokládám, že budeme pokračovat v první polovině příštího týdne a pokud dospějeme k závěru, budeme rádi, pokud ne, to výsledné rozhodnutí bude na předsedovi vlády, koneckonců on nese zodpovědnost za vládu.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Pokud chcete můj názor, tak já jsem pana ministra Šebestu pověřil tím řízením ministerstva životního prostředí v situaci, kdy pan ministr Kocáb seděl ve své židli a nebylo jasné, zda vládu opustí a v celku v tom okamžiku nebyl nějaký zásadní problém, poté, co se pan ministr Kocáb rozhodl vládu opustit, tak ODS argumentuje tím, že tu problém je a chce o něm jednat, to je legitimní, já jen volám potom, abychom na to východisko, když nebylo najito dneska, abychom se dohodli kdo o rozhodne, protože já bych byl rád, aby vláda mohla pokračovat ve své činnosti do voleb odstíněna od turbulentní situace kolem kampaně, to je přirozené, ale aby byla odstíněna a plnila svoje úkoly, které před ní budou stát a mohla potom pokračovat v té demisní fázi a personální věci byly vyřešené a netáhli to s sebou, to je nekonformní pro všechny strany a jistě nebude prioritou stran se vracet k úřednické vládě, protože budou mít své starosti, já budu mít starosti. Jde o to najít rozumný modus vivendi, aby to této zemi neškodilo.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Já bych ještě dodal, že my musíme vycházet z toho, co se stalo v minulosti. Původně tato vláda pana předsedy vlády Fischera byla postavena na 5 měsíců, nakonec se z toho vyvinul roční mandát. Aniž bych chtě předikovat, jak bude probíhat vývoj, nelze vyloučit více měsíční období, kdy bude formována nová vláda a sněmovna. Vzpomeňme si v roce 2006 jak dlouho trvalo ustavení sněmovny a schůze, taková ta premisa, že se jedná jen o věc, která bude trvat dva-tři měsíce, nemusí vůbec platit, může to být třetí etapa fungování toto vlády. První, která byla 5 měsíční do září, pak další do května a nelze vyloučit teoreticky to, že od dnešního dne ta vláda může fungovat půl roku. Není bezvýznamné, zda u tak důležitého resortu jako je ministerstvo životního prostředí je ministr, který to má jako „vedlejšák“, je to sice jedna varianta, ale vzpomeňme si v minulosti, vždy tento systém dvojího klobouku, že ten ministr měl dvě ministerstva, byl používán pro dočasné vyřešení v horizontu několika týdnů. Představa půlročního fungování takového resortu, kde probíhají tisíce správních řízení, kde se rozhoduje o řadě důležitých otázek, nevím, zda je to dobře. Budeme o tom jednat a uvidíme příští týden.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Já bych přeci jen chtěl říci dvě věci. Teď hned můžeme se dohodnout, pokud půjdeme na tu dohodu, kterou jste sám nabídnul, tedy v neděli do Primy. Já připouštím že pan premiér, jedna z těch variant, kterou jste navrhl může být okamžitě pověřen a druhá věc, rád bych připomněl jednu záležitost, že ty původní poměry sil ve vládě byly 8 za ČSSD, 7 za ODS a 2 za SZ. My jsme velkoryse ustoupili poté co byl nominován neutrální kandidát pan Fulle jako evropský komisař tak, že ODS získala osmého dominanta do vlády a počet byl vyrovnán. Já bych tedy očekával stejnou velkorysost ze strany ODS, budiž, nenastala. Takže teď máme možnost se okamžitě dohodnout. Pane místopředsedo, znovu to zvažte, zda se musíme ještě scházet v úterý či zda to budeme mít za sebou už teď.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Když to bude ta první varianta na kterou přistoupíte, která je pro nás prioritní, tak se o tom můžeme bavit, ale tu vy jste velmi striktně odmítl.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: pane místopředsedo, vy jste sám nabídl tři varianty, já vám říkám, jedna varianta je ta o které jste hovořil. Tak buď jste to nemyslel vážně a děláte si z nás legraci ze všech, nebo jste to mysle vážně, tak pojďme v neděli do Primy a dohodněme se, že bude pověřen pan premiér řízením toho ministerstva.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Pane předsedo paroubku, já uznávám, že si dělám legraci z vás, to určitě přiznám.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Já myslím, ež své by k tomu měl říci i pan premiér, když už se tu o něm mluví.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Nenene. Napřed, to je jedna hrůza za druhou. To je šílená prognóza délky demisní fáze, tzv. třetí a ještě něco že bych si měl

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Já myslím že ta demise nebude dlouhá.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Já se těším, aby nebyla Dlouhá a velice si to přeji. Dobře. Nejrozumnější bude nechat si to přes Velikonoce si to uzrát a po té tedy se sejít a rozhodnout.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Asi nic jiného nezbude, je to škoda, mohli jsme to mít z krku.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Pokud dovolíte, dám slovo ještě České televizi.

ČT: Dobrý večer, já bych se chtěl zeptat pana předsedy Paroubka zeptat, proč ty varianty navržené panem nečasem byly nepřijatelné? A potom obou pánů, zda se shodujete na tom, kam a do jaké kvóty se počítá pan premiér Fischer nebo zda i zde je ten rozdíl?

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Pan premiér Fischer se počítá do kvóty nominantů ODS, já nevím, že by nastaly jiné počty. Zákon o zachování hmoty platí i v počtech, 8a 8. jeden z těch tří návrhů, které pan místopředseda řekl, je pro mne přijatelný okamžitě, nemusíme se scházet v úterý pojďme do té Primy, pan premiér může řídit tento resort, rozejděme se dnes.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Já myslím, že takové to teď už bude pořád.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Pane místopředsedo, zase začínáte?

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Pane premiére?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Ne, to bylo na oba pány, bavili jse se o tom, kam ten premiér patří. Já jsem to vždy viděl spíš tak jako nominován ODS, pak jsem se cítil jako někdo kdo je nad vodami, jak jste to říkal pane místopředsedo, éterická bytost? Ne, to ne, mám skoro 100 kilo, spíše duch nad vodami, ano. Na ducha to taky nevypadá, takže to je něco, znáte Spor o seržanta Gríšu? To je takový pěkný román, to je něco podobného, kam ten Fischer vlastně patří.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkuji za pozornost, aha.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Já jsem ho označil za ducha nad vodami, čili za neutrála, který drží rovnováhu vlády.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Dámy a pánové, to skutečně tak není. 8, 8, já ještě umím počítat.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Tak to bude pořád.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Pane místopředsedo, zase začínáte?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Možná nakonec, mně ten rok pobytu v té politice přesvědčil, jak je ta politika hodně o symbolech, ale já to beru. To je potřeba, to není o rovnicích a vzorcích na které jsem byl zvyklý, protože víme, že je to trošku jiné v tomto řemesle. Prostě proto, že ono je to o symbolech. Vláda, vy to víte, na krev hlasovala jednou, o komisaři a ještě cvičně,. Protože pak jsme nalezli dohodu. I o rozpočtu i o vázání prostředků, o štěpných tématech, vždy se jeden zdržel jeden či dva. Tečka. Dalo by se říci, že na té aritmetice nezáleží tolik, ale v politice asi záleží. To je rozdíl vidění světa politiky a statistiky. Já to respektuji, proto budeme jednat a rozhodovat posléze.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Já ještě počítat umím.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové děkuji, děkuji za uvolněnou atmosféru všem třem pánům. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková brífink po jednání ČSSD a ODS, 1. dubna 2010

Související zprávy