Tiskové konference

8. 1. 2013 12:33

Tiskový brífink po jednání koalice ve formátu K9, 8. ledna 2013

Tomáš Bartovský, tiskový mluvčí ODS: Dobré poledne, dámy a pánové, začíná tiskový brífink po dnešním jednání koalice ve formátu K9 za účasti prvních místopředsedů koaličních stran Martina Kuby, Miroslava Kalouska, Dagmar Navrátilové. O úvodní slovo prosím Martina Kubu.

Martin Kuba, první místopředseda ODS: Hezký den, dámy a pánové. My jsme se po dnešní K9 rozhodli, že vás budeme informovat o jejím průběhu. Myslím, že se nám určitě nepodaří uspokojit všechny vaše dotazy, protože byste určitě už nejradši slyšeli nějaké závěrečné řešení. Já musím říct, že my jsme se za koaliční strany shodli na tom, že chceme pokračovat v daném koaličním projektu tak, jak to prezentovala ODS již před vánoci a bylo to stanovisko i TOP 09. My jsme takto jednali s naším koaličním partnerem hnutím LIDEM a shodli jsme se na tom, že zítra se sejdou předsedové koaličních stran, protože kolegové z LIDEM dnes ještě mají své předsednictvo. Oni musí o té situaci jednat u sebe doma, ve své stranické základně a nebylo by v této chvíli rozumné předbíhat jakékoli závěry. Diskutovali jsme, že pro všechny strany je důležité dokončení koaliční smlouvy tak, aby obsahovala programové priority, které všechny strany teď považují za to nejdůležitější. Chceme zbytek, který nám zbývá ve volebním období, skutečně naplnit prioritami, které vyjadřují priority našich koaličních stran, a také které znamenají maximální posun a podporu rozvoje ekonomiky v ČR. Tým, který pracuje na té koaliční smlouvě, již začal pracovat před vánoci. Shodli jsme se na tom, že by bylo ideální, aby tento tým pokračoval a optimálně do konce ledna nalezl ty programové priority, pokud dnes předsednictvo strany LIDEM se rozhodne v tomto našem daném projektu pokračovat. Respektuji, že byste co nejraději slyšeli nějaká konkrétní jména či závěry, které se týkají personálií. Skutečně nebyly obsahem a výstupem tohoto jednání, ale naší prioritou bylo shodnout se na tom, kam směřujeme, proč chceme spolupracovat a necháváme prostor na kolezích z LIDEM, aby tuto situaci byli schopni přednést svému předsednictvu a tam došlo k tomu rozhodnutí. Takže takto. Děkuji.

Tomáš Bartovský, tiskový mluvčí ODS: Pokud chce pan Kalousek nebo paní Navrátilová doplnit.

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09: Jestli dovolíte, snad mohu jen za TOP 09 potvrdit, že TOP 09 vyjádřila zájem dále pokračovat se stranou LIDEM, respektujeme, že grémium LIDEM bude o tom jednat až dnes odpoledne a vydá k tomu své suverénní rozhodnutí. Nicméně ubezpečili jsme je na onom jednání, ubezpečuji je i teď veřejně, že TOP 09 má zájem s LIDEM pokračovat v koalici, že věříme, že do konce ledna dokážeme najít koaliční smlouvu, která bude akcentovat programové priority do konce volebního období. Snad ještě k těm jednotlivým akcentům a požadavkům, mám povinnost připomenout, že pan předseda Schwarzenberg vznesl na tom jednání věc, na které mu mimořádně záleží, vzhledem k aktuální situaci. Pokud bude prokázáno, že rozhodnutím prezidenta republiky o amnestii byla poškozena některá práva poškozených v příslušném stíhání, měla by vláda najít nějaké kompenzační mechanismy vůči těmto osobám. Pevně doufám, že se budeme schopni dohodnout i na tom.

Dagmar Navrátilová, první místopředsedkyně LIDEM: Dobrý den i ode mne. Já mohu potvrdit pouze už to, co tu bylo řečeno. Byli jsme vyzváni ke koaličnímu jednání našimi partnery z ODS i TOP 09. My jsme toto vyzvání vyslyšeli. Dnes na jednání jsme si vyslechli jejich argumenty a především jejich vůli pokračovat s Liberálními demokraty v koaliční dohodě, projektu. Dnes v odpoledních hodinách se bude konat Republiková rada LIDEM, poté zasedne poslanecký klub. My toto jednání přeneseme dovnitř naší strany a večer vydáme oficiální stanovisko.

Tomáš Bartovský, tiskový mluvčí ODS: Děkuji. Dávám prostor vašim dotazům. Prosím první otázku.

Česká televize, Tereza Kručinská: Dobrý den. Dá se teda v tuto chvíli říct, že platí odchod ministrů strany LIDEM z vlády?

Dagmar Navrátilová, první místopředsedkyně LIDEM: V tuto chvíli je otevřené jednání tří koaličních stran ODS, TOP 09 a Liberálních demokratů. Tzn. ne, 10. leden v tuto chvíli je otevřen.

Televize Prima, Pastorčáková: Já bych se ještě chtěla zeptat k těm amnestiím. Poprosila bych všechny přítomné, jestli byste mohli reagovat na ty protestní akce, které vznikly. Jestli to vnímáte za adekvátní, nebo je to podle vás za hranou? Děkuju.

Martin Kuba, první místopředseda ODS: Já si dovolím začít. Pan premiér informoval, bylo to tématem diskuse na K9, tak jak uvedl kolega Kalousek. Premiér nás informoval, že zítra na vládě to bude prvním projednávaným bodem. On jako první premiér společně s ministrem spravedlnosti připraví k této situaci materiál a vláda se k němu vyjádří zítra po skončení vlády na tiskové konferenci.

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09: Je právem každého občana vyjádřit svůj názor k rozhodnutí jakékoliv ústavní instituce, tedy i k rozhodnutí prezidenta republiky, který tou ústavní institucí nepochybně je.

Dagmar Navrátilová, první místopředsedkyně LIDEM: Já plně souhlasím a skutečně bylo právem prezidenta vyhlásit amnestii. My jako Liberální demokraté máme problém s šíří amnestie a uznávám, že právem každého občana je vyjádřit svůj názor. Takže já ho plně respektuji.

Jan Kálal, Lidové noviny: Zeptal bych se paní místopředsedkyně Navrátilové. Pamatuju si poslední jednání vedení LIDEM a poslaneckého klubu, kdy Karolína Peake oznámila, že čeká, co jí nabídnou koaliční partneři. Jestli můžete nastínit, co teda ta nabídka, jestli nějaká byla a v hrubých obrysech, co obsahuje? Druhá věc, pan Kalousek má placku s panem Schwarzenbergem, pan Kuba s Přemyslem Sobotkou, tak koho byste si tam dala?

Dagmar Navrátilová, první místopředsedkyně LIDEM: Začnu tou druhou částí. Nemám žádnou placku, protože my jako Liberální demokraté nemáme konkrétního kandidáta a je logické, jestliže strana vysílá konkrétního kandidáta do prezidentských voleb, že bude nosit jejich placku. My takového kandidáta nemáme, proto nemám konkrétní placku na svých šatech. První otázka v souvislosti s jednáním a s nabídkami. Ano, ta nabídka byla jasná, chceme s vámi jednat. My jsme té nabídky využili, jednání jsme otevřeli a pro nás jsou skutečně v první řadě naše programové priority, chceme se věnovat každodenní práci, takže to je to nejdůležitější, co si z dnešního jednání odnášíme.

Právo, Rovenský: Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli jste se bavili o obsazení ministerstva obrany a případně, jaká strana by ministerstvo obrany měla obsadit?

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09: Samozřejmě jsme to diskutovali a ta záležitost není uzavřená. Klíčové je teď rozhodnutí grémia strany LIDEM, zda diskuse, kterou jsme vedli, zda ji vrcholný orgán LIDEM potvrdí či nikoliv. V tuhle chvíli také zasedá předsednictvo TOP 09, které povede podobnou diskusi. Nepochybuji, že se tomu věnují stejným způsobem i orgány ODS.

Martin Kuba, první místopředseda ODS: To téma bylo otevřeno, bylo nastíněno nějaké možné řešení. Teď je nutné, aby bylo prodiskutováno na všech úrovních a potom aby bylo oznámeno v momentě, kdy se na něm všechny koaliční strany shodnou.

Dagmar Navrátilová, první místopředsedkyně LIDEM: Já bych to pro dnes pokládala za předbíhání děje, protože skutečně nejdříve je potřeba se domluvit, jestli ta spolupráce bude uzavřena nebo bude pokračovat či nikoliv. A potom se bavme o konkrétních postech.

Právo, Rovenský: Měl by to být podle vašeho názoru spíše nestranický odborník, nebo by to mělo patřit nějaké politické straně?

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09: My nesmíme ani naznačovat v tuhle chvíli, žádné názory. Teď by to skutečně bylo předběžné.

Reuters, Müller: Dobrý den, mám dotaz na paní Navrátilovou k demisím. Po dnešních jednáních a po nabídce, kterou jste dostali, jestli myslíte, že to směřuje k tomu, že ty demise budou staženy, tzn., že koalice bude pokračovat, nebo spíš tím druhým směrem? Děkuju.

Dagmar Navrátilová, první místopředsedkyně LIDEM: To skutečně v této chvíli závisí na jednání Republikové rady a poslaneckého klubu. Dnes večer budeme mít podstatně jasněji.

Česká televize, Tereza Krušinská: Mám jen doplňující prosbu. Vy jste řekla, že nabídka ze strany stávajících koaličních partnerů byla o tom, že chceme s vámi jednat, nic konkrétnějšího tam nepadlo, právě i v souvislosti s nějakými personáliemi?

Dagmar Navrátilová, první místopředsedkyně LIDEM: Ne. Opravdu jsme se o personáliích v žádném případě nebavili. Pro nás je důležité to, že nás jak už tu bylo řečeno opravdu kolegové z ODS i TOP 09 ujistili v tom, že mají zájem spolupracovat právě s námi a dále. Žádná konkrétní nabídka nepadla, ani jsme ji neočekávali.

Aktuálně.cz, Jakub Novák: Já se zeptám v souvislosti s diskusí o amnestii, na co se budete pana premiéra ptát? Budete řešit autorství toho znění amnestie, nebo o čem budete jednat?

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09: Pane redaktore, velmi se omlouvám, jednání vlády není veřejné. Představa, že ho teď budeme předvádět on-line 24 hodin předtím, než ta vláda bude probíhat, by bylo mimořádně nezdvořilé. Řada z nás bude mít řadu otázek, ale ty zazní až zítra na vládě. Informováni o tom budete na tiskové konferenci po vládě.

Dagmar Navrátilová, první místopředsedkyně LIDEM: Já bych si dovolila říct, že ač nejsem členkou vlády, tak automaticky je jasné, je to jasná pravomoc prezidenta republiky, takže vláda určitě není autorem amnestie.

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09: Pojem slova odpovědnost je mimořádně široký. Je otázka, za co skutečně vláda odpovídá. Jestli za to provedení, nebo jestli nese politickou odpovědnost za to rozhodnutí samotné. Já jsem přesvědčen, že nikoliv, protože v Ústavě je to dáno jako výlučná pravomoc prezidenta republiky. Vláda odpovídá za to, že to musí být provedeno.

Kopecký: Dobrý den, já bych se zeptal paní místopředsedkyně Navrátilové, zda strana LIDEM bude podle ní požadovat návrat ministerstva dopravy, a všech tří přítomných, zda je na stole varianta, že byste se vrátili, tzv. do bodu nula? Že by se vrátilo obsazení křesel tak, jak bylo dřív – ODS ministerstvo obrany a LIDEM ministerstvo dopravy, jestli ta varianta existuje? Děkuju.

Dagmar Navrátilová, první místopředsedkyně LIDEM: Varianty vždy existují, ale tuhle bych téměř vylučovala, protože si myslím, že by nebyla šťastná. Jestliže byl jednou jmenován ministr dopravy už za jinou stranu a naším cílem, stejně tak jako cílem našich koaličních partnerů je sloučení ministerstva dopravy s ministerstvem průmyslu, tak si myslím, že jak to je, že už není cesta zpět.

Martin Kuba, první místopředseda ODS: Za ODS k tomu chci říct dvě věci. Pro nás ta jednání rozhodně nemají rozměr pouze nějaké diskuse o křeslech. Jsme přesvědčení, že setrvání ODS v této koalici musí mít smysl pro ČR, musíme být schopni dělat politiku, která něco ekonomice a občanům ČR přináší, to je prioritou toho jednání a to jsme tam také deklarovali. V souvislosti s tím jsme přistoupili na výměnu resortů právě v situaci, kdy se týká sloučení ministerstva průmyslu a ministerstva dopravy, tak jsme přijali možnost mít ta ministerstva v gesci obě. Také za to dáváme zodpovědnost našim koaličním partnerům, nebo nabízíme tu zodpovědnost, že za to sloučení chceme být zodpovědní. Jsme na něj připraveni a jsme přesvědčeni, že smysluplně může být vedeno v momentě, kdy jsou tam zástupci jedné politické strany. Takto jsme na celý ten proces přistoupili, v žádném případě ne v nějakém mocenském poskládání, ale v tom, abychom dokázali tento konkrétní koncept úspory agend naplnit. Takže za ODS musím říct, že návrat do bodu nula není tou diskusí, ale pro nás především není diskusí handlování o křeslech, ale pokračování ve smysluplném projektu této vlády, který má v tom zbývajícím čase přinášet co největší benefit pro ČR.

Reuters, Müller: Znamená to, že dnes večer po tom jednání už řeknete, jak to je, nebo ta jednání ještě budou trvat?

Dagmar Navrátilová, první místopředsedkyně LIDEM: Jsem přesvědčena, že na sklonku dnešního dne budou mít Liberální demokraté jasno.

Televize Prima, Pastorčáková: Já bych s dovolením ještě jednou na pana ministra Kubu. Pane ministře, vaši kolegové odpověděli přesněji. Můžete říct váš osobní názor, myslíte si, že nějaké hladovky, sundávání podobizny pana prezidenta je adekvátní, nebo je to za hranou? Děkuji.

Martin Kuba, první místopředseda ODS: Sundávání podobizen pana prezidenta považuji za naprosto neadekvátní. Ústava umožňuje tento krok panu prezidentovi, on jej realizoval. Já myslím, že je velmi korektní v této chvíli říct, že tu informaci dostanete zítra po vládě, tzn. stanovisko celé vlády tak, jak bude k projednání, jak ho pan premiér přinese. Ale ve smyslu sundávání obrazů pana prezidenta ve školách, to já nepovažuji za adekvátní reakci na tento krok.

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09: Snad bych ještě měl dodat, že v mé pracovně vždycky visel portrét prezidenta republiky. Teď tam visí Václav Klaus, zrovna tak jako se těším, až tam pověsím Karla Schwarzenberga.

Tomáš Bartovský, tiskový mluvčí ODS: Děkujeme za vaše otázky a budeme se těšit na shledanou příště.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání koalice ve formátu K9, 8. ledna 2013