Tiskové konference

10. 2. 2010 12:28

Tiskový brífink po jednání premiéra Jana Fischera s předsedou SZ Ondřejem Liškou, 10.2.2010

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré poledne, dámy a pánové, skončila pracovní schůzka předsedy vlády Jana Fischera s předsedou Strany zelených Ondřejem Liškou, poprosím pana premiéra i pana předsedu Strany zelených o krátká prohlášení. Potom se budeme muset omluvit vzhledem k programu pana premiéra, dnes nebudou otázky, pane premiére, prosím.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil se svým krátkým prohlášením, se svým stanoviskem po jednání, které jsem absolvoval s panem předsedou Liškou, předsedou Strany zelených a dvěma ministry nominovanými Stranou zelených, panem Janem Dusíkem a panem Michaelem Kocábem. Já jsem zopakoval na tomto jednání svojí pozici, že ministři vlády jsou vázání příslušným usnesením vlády. Požádal jsem při této příležitosti předsedu Strany zelených, aby nepokračoval v prohlášeních, že minstři za zelené se nebudou usnesením vlády a nebudou plnit zadané úkoly. Není skutečně možné, aby postoj vlády pro některé ministry platil a pro některé nikoliv. Současně beru na vědomí, a je to standardní záležitost, že všichni ministři, šéfové resortů budou ve vládě postupovat v rámci svých kompetencí, které pro ně vyplývají z kompetenčních zákonů a dalších zákonů této země a z dalších dokumentů. Dámy a pánové, z mé strany je to vše.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Pane předsedo, prosím.

Ondřej Liška , předseda Strany zelených: Děkuji, dobrý den. Jsem na dnešní schůzce pana premiéra seznámil s výhradami, které Strana zelených má k projektům, které vláda na svém pondělním zasedání vzala na vědomí jako výsledek jednání s tripartitou. Strana zelených se přímo nepodílí na této vládě, v květnu nominovala do této překlenovací úřednické vlády dva odborníky, Jana Dusíka a Michaela Kocába. Z tohoto pohledu naprosto akceptuji to, že vláda je kolektivní orgán a její usnesení platí pravšechny její členy, pokud ne, je na místě jejich odchod. Je nutno říci, že rozhovor s panem premiérem rozptýlil jakékoliv pochybnosti nás zelených o tom, že by pondělní usnesení vlády jakýmkoliv způsobem omezovalo kompetence příslušných resortů, na tomto místě ministerstva životního prostředí. Nadále, byl jsem ujištěn, veškeré projekty i obsažené například v tomto 38-bodovém dokumentu budou posuzovány zcela standardně v souladu s platnou legislativou. Budou k nim, jako v jiných případech vzata v úvahu odborná stanoviska a analýzy a podobně. Znamená to, že nezakládá toto usnesení pondělní žádný nestandardní proces, který omezoval kompetence příslušného ministra a proto bude u všech těchto bodů i nadále zcela standardně posuzován vliv na životní prostředí, jak je to běžné. Stejně zůstává v legislativním plánu ministerstva životního prostředí úkol předložit zákon o ochraně ovzduší, který považujeme za zcela urgentní a zásadní. Podívejme se z okna, jak se lidem v mnoha regionech zoufala špatně dýchá. Tento zákon je potřeba a ministerstvo životního prostředí jej v souladu s legislativním plánem svých prací předloží. Nic z toho co bylo řečeno neznamená, že by výhrady Strany zelených k některým projektům jako jezy na Labi, modernizace elektrárny v Prunéřově či dostavba temelínských bloků či aktualizace energetické koncepce jakýmkoliv způsobem byla legitimizována. Naopak, naše výhrady trvají a jako politický strana budeme tyto výhrady nadále uplatňovat. Neznamená to, že bychom navrhli svým ministrům rezignaci. Děkuji.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, já vám děkuji za pozornost. Děkuji i vám pánové. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání premiéra Jana Fischera s předsedou SZ Ondřejem Liškou, 10.2.2010

Související zprávy