Tiskové konference

15. 5. 2012 19:28

Tiskový brífink po jednání premiéra s lékařskými a zdravotnickými odbory, 15. května 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové. Začíná brífink po setkání předsedy vlády Petra Nečase, ministra zdravotnictví Leoše Hegera s vedením lékařských a zdravotnických odborů. Pane premiére, prosím o úvodní slovo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. My jsme dnes společně s představiteli ministerstva zdravotnictví a představiteli některých odborových svazů, které se pohybují v oblasti zdravotnictví, řešili platovou problematiku především v nemocničních zařízeních. Já mohu konstatovat, že ve zdravotnických zařízeních, které jsou zřizovány státem, tak v letošním roce dojde k navýšení mzdových prostředků o 6,25 %. Chci připomenout, že v loňském roce bylo lékařům zvýšeno jejich platové ohodnocení o 5 tisíc až 8 tisíc korun na hlavu měsíčně s tím, že se jedná o navýšení o 12,5 % proti roku 2010. Z tohoto pohledu tam, kde vláda, respektive ministerstvo zdravotnictví má možnost přímo ovlivnit chování zdravotnických zařízení, tak tam vláda naplnila tuto část svého memoranda. My samozřejmě nemáme možnost ovlivnit další nemocnice z veřejného sektoru, především ty, které jsou zřizovány kraji. Ty jsou jaksi v dohledu samospráv a my nevidíme jeden jediný důvod, proč by krajská zdravotnická zařízení nemohla udělat to samé, co udělala státní zdravotnická zařízení. To znamená i za cenu například utlumení některých investic, důsledného používání elektronických aukcí a podobně, neuspořit finanční prostředky tak, aby mohly tyto finanční prostředky být použity na navýšení platu pracovníků ve zdravotnictví.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví ČR: Děkuji. Já bych v první řadě rád oznámil všem zdravotníkům, že pravděpodobně oproti tomu současnému stavu těch nabídnutých 6,25 % nárůstu mezd se již v letošním roce nebude nic měnit. My jsme slíbili, že přehodnotíme v pololetí úhradovou vyhlášku a to buďto v tom smyslu, že úhrady snížíme a povede to ke snižování mezd, anebo naopak bude hospodaření dobré, tak tu úhradovou vyhlášku navýšíme a vyhlásíme další zvyšování platů. Ty výhledy hospodářské a aktuální stav napětí finančního ve zdravotnickém systému neumožní víc než těch 6,25 % a v tomto momentě se tedy musím všem zdravotníkům omluvit. Na druhé straně musím konstatovat, že těch 6,25 % bylo k dispozici pro všechna zdravotnická zařízení lůžkového typu. To znamená i pro krajské nemocnice, které v naprosté většině odmítly ty platy zvyšovat a my to pokládáme za záležitost, která je vyloženě politicky ovlivněna. V nemocnicích řízených ministerstvem zdravotnictví k tomu zvýšení došlo, přestože ty podmínky jsou naprosto stejné, jak pokud jde o zálohy ze strany pojišťoven, tak pokud jde o úhrady. Ba naopak ty úhrady jsou téměř o polovinu vyšší, jejich nárůst v nemocnicích krajských, než v těch nemocnicích přímo řízených. A aby nikdo nemohl říkat, že fakultní nemocnice jsou přeplácené a že mají daleko větší polštář, tak já musím zdůraznit, že těch nemocnic toho vyššího typu je tak plus mínus asi dvacet a plus mínus šedesát zařízení jsou zařízení, která tradičně mají pověst, že jsou spíše pod-financovaná, jako jsou psychiatrické léčebny třeba, a i tam došlo k tomu navýšení. Takže já ten důvod, proč k navýšení v krajských nemocnicích nedochází, nevidím a myslím si, že to je jenom otázka motivací, politické vůle a snahy i v těchto nemocnicích se snažit o zvyšující se efektivitu. My jsme už měsíce kritizovali krajské nemocnice, že jsou v některých případech velmi přeinvestované a to samozřejmě nevede k tomu, že ty náklady se snižují a může se pracovat racionálněji.

Dagmar Žitníková, předsedkyně zdravotnických odborů: Pěkný večer, vážené dámy a pánové. My jsme se dnes tady sešli na Úřadu vlády, abychom s panem ministrem a s panem premiérem dojednali, zda je možné změnit úhradovou vyhlášku tak, aby byl naplněn slib pana ministra. To znamená zvýšit platy všem zaměstnancům, respektive zdravotníkům ve zdravotnictví o 6,25 %. My se tady dohadujeme o té situaci už skoro půl roku, protože jak řekl pan ministr, tak ke zvýšení platu 6,25 % došlo pouze v nemocnicích, které přímo zřizuje ministerstvo zdravotnictví a v ostatních nemocnicích k navýšení platů vesměs nedošlo. Někde se skutečně platy také navýšily, ale pouze tam, kde měli ujednáno v kolektivních smlouvách, že meziročně k navýšení platu dojde. My jsme se spoléhali na to, že ta dnešní debata bude vyloženě odborná, že se budeme bavit o tom, jestli české nemocnice mají nebo nemají na navýšení platů, ale bohužel já musím říci, že to dnešní jednání mě neuspokojilo, protože jsme se dostali do politické roviny, kdy jsme se nezabývali odbornými argumenty, ale zabývali jsme se tím, jestli jsou na vině hejtmani ČSSD nebo ministerstvo zdravotnictví. Takže já konkrétní výsledek z toho dnešního jednání bohužel nemám, mě to hrozně moc mrzí, protože jsem si představovala, že ministerstvo se potažmo dohodne tady s Úřadem vlády a změní úhradovou vyhlášku tak, aby bylo jasné, že část peněz, která je v úhradové vyhlášce, bude přímo vázána na platy zdravotnických pracovníků. Bohužel pan premiér si nechal zpracovat legislativní stanovisko od legislativní rady vlády, která mu oznámila, že by to bylo protiústavní. Takže my jsme v patové situaci. Teď budeme muset dohodnout jako odbory, i s panem předsedou lékařského odborového klubu a s předsedou profesně odborové unie, jak budeme postupovat dál, protože s tou situací nejsme spokojení a nejsme s ní spokojení, protože v současné době se v České republice dělají různé reformy, zaměstnanci se dostávají do těžkých tíživých situací a my dnes děláme to, k čemu odbory slouží úplně ve svém prazákladu. To znamená, požadujeme zvýšení platů zaměstnanců tak, aby byl jejich život sociálně únosný.

Martin Engel, předseda lékařských odborů: Já myslím, že většina už toho zazněla. Já jsem z jednání hluboce zklamán. Já jsem skutečně přicházel s tím, že bude naděje změnit tu úhradovou vyhlášku na druhé pololetí a místo toho se nám dostávalo vysvětlení, že vlastně to co jsme všichni věděli, že záloha a finální platba jsou dvě různé věci, že přijde až za rok a půl a teď je to méně, než byly peníze v loňském roce, přestože ta potřeba je zhruba 107 %, takže jsme se točili v kruhu. Byli jsme pořád zatahováni do té politické roviny, že prostě mezi kraji a centrální vládou jsou tady animozity, to všichni víme, ale já jsem chtěl najít věcné řešení a když pan premiér sdělil tedy, že vrátit se k tomu modelu úhrady prostě tak, jak to na ty platy bylo dáno jakoby v ní, ale přitom částečně odděleně není legislativně možné, tak jsem čekal, že dostaneme nějakou možnost prostě alternativního řešení, které by bylo mnohem lepší než stávající stav a místo toho jsme se vlastně dočkali spíše obhajoby toho postoje centrálních úřadů a prostě ukázání na to, že na vině jsou kraje. Takže já musím znovu opakovat, jsem hluboce zklamán a je to teď na to, abychom si se základnami a my organizace řekli mezi sebou, jak dál. Pan premiér sice ochotně nabídl i další jednání, ale já znovu říkám, mně jde ještě víc než o ten letošní rok, kdy jsme myslím tu svojí shovívavost k tomu už skoro půl roku vydrželi, ale prostě nám jde o ten cílový stav, který má být od 1. 1. 2013 a po zkušenostech, které máme s letošním rokem, tak já vůbec nevidím to světélko na konci tunelu, jak bychom řešili stav po 1. 1. 2013.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, nyní je čas pro vaše dotazy.

ČTK: Já jsem se chtěla zeptat, jestli byste naznačili, jestli budete chystat tedy nějaké protesty nebo přijmete další nabídku jednání?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak já protesty určitě chystat nebudu, to mohu slíbit a také slibuji. Na druhé straně, pokud se ptáte na protesty organizované odbory, tak je to v jejich rukou, a já pak musím konstatovat, že ve státem zřizovaných zdravotnických zařízeních, které jsou na tom zálohově úplně stejně, byl tento příslib naplněn. Není naplněn v krajských zařízeních a tím je podle mého názoru logika věci, proti komu by tyto protesty měly směřovat, naprosto jasná a nesouvisí se státem a nesouvisí s vládou a nesouvisí s ministerstvem zdravotnictví.

Dagmar Žitníková, předsedkyně zdravotnických odborů: My si nejsme tak úplně jisti, protože já už jsem to tady řekla. Podle našich propočtů a propočtů, které dali zaměstnavatelé našim odborářům, se nám pořád jeví velmi pravděpodobná ta varianta, že v úhradové vyhlášce pro letošní rok ty finance jednoznačně nejsou. Koneckonců nás o tom přesvědčila sama vláda, protože ta teď 3. května dala PS zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven a tam je úhrada pro zdravotnická zařízení schválena ve výši 98 %. Co se týká konkrétních akcí, tak já vám tady nebudu teď říkat, že budeme něco dělat, ale samozřejmě v naší členské základně je ta situace velmi vypjatá, protože my jsme se domnívali, že konečně po lékařích přijdou na řadu i sestřičky, laboranti, ale i ostatní zaměstnanci v těch nemocnicích. A že když se loni přidalo lékařům, takže pan ministr splní ten svůj slib, který dal, a přidá se i ostatním zaměstnancům ve zdravotnictví. Ten neklid v těch nemocnicích je skutečně hodně velký a určitě se budeme domlouvat s naší členskou základnou, co budeme teď dělat dál.

Martin Engel, předseda lékařských odborů: Tak samozřejmě určité alternativy máme, ale znovu říkám, v této chvíli ve mně je především to zklamání, protože já jsem skutečně věřil tomu, že se nám alespoň dílčím způsobem podaří vylepšit tu situaci alespoň na druhé pololetí letošního roku.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví ČR: Já jsem chtěl říci k tomu, co řekla paní předsedkyně Žitníková, že já souhlasím s tím, že ta situace ve zdravotnickém rozpočtu veřejného zdravotního pojištění je velmi napjatá a všichni se musí neobyčejně snažit. Ale je napjatá pro všechny. A zatímco ty přímo řízené organizace se snaží a ty platy zvýšily, tak ty nemocnice ve sféře krajů, ty prostě se nesnaží za stejných podmínek nebo možná ještě o něco lépe. Aby to nevypadalo zavádějícím způsobem, tak musím zdůraznit, že to přidání ve sféře přímo řízených organizací, které my jsme nařídili a které kraje nerealizovaly, tak to se týká i těch sestřiček, které tady byly zmiňované.

Právo: Já bych se chtěl zeptat, jestli jste si dali termín další schůzky.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Nedali.

Česká televize, Jana Čermáková: Dobrý večer, pane premiére. Já bych vás ráda požádala o komentář ke kauze Davida Ratha.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já k tomu nemám žádný komentář. Je to věc, kterou řeší orgány činné v trestním řízení. Ty jsou nezávislé a já nemám sebemenší důvod pochybovat, že postupují v souladu se zákonem a bez jakéhokoliv politického zásahu. Protože dneska jsem jenom zaznamenal mediálně nějaké výroky, které měly snad něco podobného naznačovat. Tak to mohu absolutně vyloučit.

ČTK: Já jsem se chtěla zeptat, jestli jako poslanec budete hlasovat pro vydání pana poslance Ratha? A druhá věc, abychom se vrátili k odborům. Vy jste jednal dneska i se školskými odbory, tak jestli byste řekl, na čem jste se dohodli? Tyhle dvě otázky.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak dohodli jsme se školskými odbory, kde mimochodem řešíme zvyšování platů, jako řešíme tady se zdravotnickými odbory, což je podle mého názoru také docela zajímavé v kontextu, že se bavíme, jestli 6,25 % nebo nic. Tam se bavíme o tom, co udělat pro to, aby nedocházelo ke snižování platů. A budeme v této věci dál jednat. Předali jsme si některé základní informace, data, údaje, tabulky, grafy a podobně a budeme o této věci dále jednat. Týká se to zaměstnanců školství nejenom pedagogických, ale samozřejmě i nepedagogických, to bych chtěl velmi zdůraznit, že v tomto se věnujeme všem zaměstnancům, kteří pracují ve školství. Jak bych hlasoval. Hlasoval bych samozřejmě pro vydání.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme vám za vaši účast na tiskové konferenci, vám za vaše slova. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání premiéra s lékařskými a zdravotnickými odbory, 15. května 2012

Související zprávy