Tiskové konference

15. 1. 2010 15:55

Tiskový brífink po jednání s Jiřím Paroubkem, 15. ledna 2010

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítám vás na briefingu po šestém zastavení Jana Fischera s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Janu Fischerovi předávám úvodní slovo.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Hezký páteční podvečer, skutečně jsme na konci cyklu mých jednání s šéfy parlamentních stran, snad už ani není třeba uvádět dominantní téma, rozpočet a návrhy, které směřují ke zvýšení schodku, které jsou předkládány na konci ledna. Moje úsilí zjistit tendenci jednotlivých stran vůči těm návrhům, jak se k nim vyjádří jejich poslanci, jaké zaujmou stanovisko. Ta debata o schodku a státním rozpočtu byla trošku širší než ta lednová schůze. Já jsem vyslechl sdělení pana předsedy o tom, že ČSSD připravuje návrhy, které tvoří východiska trvající recese či chcete-li krize. Vláda dává na trať po projednání se sociálním partnery exit strategy. Se omlouvám ono se to špatně překládá do češtiny, pak to předložíme každý jinak a pak nevíme o čem je řeč, takže promiňte ten anglický výraz. Budeme o tom v tripartitě jednat příští týden. Nečekejte, že ten dokument budu nějak obsáhle představovat, ale neseme si nějaké představy o tom, jak řešit ekonomické problémy této země a problémy veřejných financí, podnikatelského prostředí a efektivnosti státní správy. Asi o nich budeme jednat až oba ty dokumenty budou projednány. Byl to trošku širší záběr. Jako obvykle, nelimitovali jsme agendu té schůzky jen na problémy rozpočtové, mluvili jsme o dalších položkách agendy vlády do období voleb, do konce mandátu. Tušíte, že příslušnou pozornost jsme věnovali antikorupčnímu balíčku, ať již návrhům, které směřují do sněmovny, tak i části exekutivní, která bude následovat. Dotkli jsme se čerpání strukturálních fondů a dalších záležitostí. To je z mé strany asi na úvod vše.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím Jiřího Paroubka o jeho postřehy.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Já myslím, že by bylo také dobré hovořit o tom o čem pan premiér nehovořil, možná podobně jako když jsme odcházel ze schůzky od prezidenta Klause, kde jsem hovořil o tom, jak byl výborný candát, tak zde musím říci, že zde byla výborná atmosféra toho setkání, že je potřeba to říci, že to bylo setkání konstruktivní. Myslím, že v řadě bodů jsem se shodli. Pokud jde o protikrizová opatření, protideficitní opatření, tak sociální demokracie přichystala svůj materiál, který v hrubých rysech jsem panu premiérovi představil. Jsou tam opatření, už jsme o nich hovořil i ve středu, která mohou přinést úspory ve výdajích státu řádově někde miliony, desítky milionů, stamiliony, možná někde miliardy, ne možná, určitě. V příštím týdnu v době tripartity my se svými náměty budeme projednávat ty věci na mezinárodní konferenci za účasti expertů zahraničních sociálnědemokratických stran, přijede Frank-Walter Steimeier, jeden z vedoucích funkcionářů německé sociální demokracie, ekonomičtí experti rakouské, slovenské sociální demokracie, bývalý premiér Bulharska, vrcholný představitel strany Spravedlivé Rusko Babakov a samozřejmě bude diskuse na kterou zvu i představitele sdělovacích prostředků, bude zaměřena na způsoby dopracování těchto opatření. Myslím, že základní východisko naše, já se snažil pan premiérovi to vysvětlit, myslím, že chápe pozici sociální demokracie, šetřeme na výdajích státu, na provozu státu, nešetřeme na lidech. Z tohoto hlediska my přistupujeme, naší prioritou je hospodářský růst, snižování schodku v čase příštích let, protože se ukazuje, že jedo z těch opatření, které potřebujeme prosadit je snižování deficitu pod úroveň 3%, aby v dohledném termínu mohlo být zavedeno EURo jako je tomu na Slovensku, protože Slovensko se stane konkurentem v oblasti zahraničních investic a ti budou přicházet spíše do země, která disponuje měnou jako je EURO. Mimochodem, protože jsem na Slovensku strávil 16 dní, tak 80 % obyvatel Slovenska je spokojeno se zavedením EURa. To je bezprecedentní číslo, které nemá obdoby v jiné zemi EU, ani v té původní sestavě. My budeme s vládou debatovat na toto téma. Jsme připraveni rozumné ěvci podpořit, přijdeme s vlastními náměty, pokud pan premiér hovořil, naznačil i další agendu, nevím, do jakého detailu chce ještě dále jít, ale pokud jde o to nejvýznamnější, krom té agendy ekonomické, byla to opatření v boji proti korupci. Veřejnost od nás očekává činy, já jsem rád a oceňuji postoj pana premiéra a celé vlády v této věci,. Shodli jsme se na tom, že ten balíček, který předložila vláda, že není vzorem dokonalosti, ale je to východisko, které stojí za to podpořit, možná korigovat do budoucna. Činit vše, aby došlo ke společenské změně, aby lidé věděli, že politická třída země je ochotna k tomuto zlu přistoupit a řešit ho.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji oběma pánům, nyní prosím vaše dotazy. ČTK.

ČTK: Já se zeptám přízemně, změnilo setkání s panem premiérem názor ČSSD na ony čtyři zásadní návrhy, které jsou ve sněmovně? Děkuji.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Já bych především chtěl požádat média, aby nepracovala s mýty. Žádné z těch opatření se kterými přicházíme a která chceme podpořit v sociální oblasti nezvyšují schodek veřejných rozpočtů, nezvyšují schodek státního rozpočtu. Já to velmi stručně zopakuji. Pokud jde o 13. důchod, zdrojem jsou dividenda ČEZ, pokud jde o mateřskou, jedná se o 750 milionů korun, což najít změnu struktury v rozpočtu není problém. Pokud jde o znovuuhrazování tří dnů nemocenské, to je záležitost, kterou ČSSD chce uplatnit od 1. ledna 2011 a pokud jde o poplatky ve zdravotnictví, víme, že do konce tohoto volebního období nejsem schopni prohlašovat ve sněmovně 101 hlasy zrušení poplatků. Budeme hledat cestu kompromisu, což si vyžádá náklady sta milionů korun na vrub výdajů VZP, což není nic fatálního při celkových ročních výdajích toho tělesa. Myslíme si, že možné tuto částku rozumným způsobem uspořit ve výdajích VZP a dalších pojišťoven. Chtěl bych požádat tisk, aby stejným způsobem se zabýval výdaji i těch, kteří přicházejí výdaji jako snížení DPH u služeb, což je 7 miliard korun, zrušení koncesionářských poplatků nebo pokus o dodržení výše spotřební daně u piva, to je miliarda, souhrně 16 miliard korun. Sociální demokracie a já jsem to řekl, si myslím, že ty rezervy, které přiznal pan ministr financí a jednak které vyplynuly z toho, že nebyl schválen rozpočtová změna ze které by vyplynulo snížení DPH u restauračního zařízení, aby se o to snížil schodek rozpočtu. To je možné provést na jedné z nejbližších schůzí sněmovny, které jsou před námi.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, Právo.

Právo: Pane premiére, já se zeptám jinak, přesvědčil vás pan předseda, že návrhy ČSSD nezatěžují, nebo jste se shodli že se neshodnete? To je první otázka. Druhá, k exit strategy, jsou návrhy, které by vlády přijala za své? Děkuji.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Já začnu od toho druhého, tady nejsem připraven dělat srovnávací analýzu obou dokumentů, protože já si ten z huti ČSSD, jsme se dohodli, že pan předseda mi ho pošle, některé náměty jsem vyslechl, nehodlám je komentovat a dělat komparativní analýzu. I to co připravuje vláda chceme jaksi komentovat až po projednání v tripartitě, což bude 21. To je jedna poznámka. Tady nešlo o přetlačovanou, já jsme přesvědčen, že ke zvýšení schodku ty návrhy povedou. Je fakt, že bavíme-li se o metské, tak jde o zpřesnění čísel a počítání, ale jinak máme konzistentně vytrvalé názory na toto. Počítejme a hledejme cestu. Bude na to ještě slušná příležitost. Já tvrdím, že vláda má problém s tím, jako že odpovídá za exekutivu veřejných financí se vším, co by navyšovalo schodek rozpočtu z té či oné strany, nemyslím politické, ale příjmové i výdajové.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji.

Radiožurnál: Já bych se chtěla zeptat pana premiéra, toto setkání bylo poslední z toho kolečka setkání s předsedy stran, co jste si tedy z toho vzal, jaký je výsledek těchto jednání? Druhá otázka, budete v pondělí jednat o dalších úsporách v rozpočtu, platí i nadále, že by se fixovalo 5 % výdajů ministerstev či se dovíjí jiným směrem?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Neodvíjí. Vláda má připraven v druhém kole ten materiál, jsou tam ještě nějaká variantní řešení, ani trvá záměr, že ty 4 miliardy, které tvoří navýšení schodku budeme řešit tak, že ty výdaje budeme vázat. Metoda je pojednána ve třech variantách a bude o nich řeč a najdeme východisko. K první otázce, jsem pár minut po poslední schůzce, nerad bych vydával nějakou syntézu výsledku, spíše to udělám na vládní tiskovce v pondělí. Nechám si to projít hlavou, jsou tam některé tendence, poměrně vysoká tendence podpory mateřské, diferencovaný přístup k ostatním návrhům. Je to i o hlasovací aritmetice. Podotýkám, že jsme nešel obhajovat vládní návrh, přišel jsem s apelem nezvyšování schodku rozpočtu a péči o zdraví veřejných financí v této zemi. Nedisponuji žádnými poslanci, kteří by do toho hlasování mohli vstoupit, ale není mi to lhostejné, není mi to jedno i s ohledem na konvergenční program a tak dále.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, poslední dva dotazy, prosím.

Impuls: Vy jste mluvil se všemi zástupci stran, mluvili jste určitě o termínu voleb, shodli jste se se všemi na jednotném datu se kterým byste šel za prezidentem?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: To není téma, které by bylo vážné, sem tam jsme se poptal, ale nebylo to součástí pevné agendy. Na jedné z tiskovek jsem dal najevo, že vládě a zejména vládě tohoto typu prostě není zájem na jakémkoliv z těch termínů. Nevidím důvod, proč bychom měli na nějakém mít zájem. Budu respektovat rozhodnutí prezidenta v této věci. Je shoda, že to nebude 8., neb je státní svátek a potom už to nechávám na rozhodnutí prezidenta. To je spíše téma pro politiky než pro předsedu vlády tohoto typu. To jsem i prezidentovi řekl. Stanovisko vlády je toto.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Poslední otázka.

ČTK: Pane premiére, promiňte, říkal jste vysoká míra podpory mořské, znamená to, že v tuto chvíli je vláda ochotna počata s tím, že tento návrh projde a že se bude muset smířit s tím?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Já zatím hájím stanovisko, že mám problém s přijetím toho návrhu, nic jiného se ode mne nečeká, není kvantitativně dominantní, zvlášť když jde o půl roku. Já jsme jen konstatoval, že aritmeticky mi to vychází na návrh, který z toho má největší podporu. S nějakými odstíny. Jaké chcete slyšet praktické důsledky, museli bychom spočítat, kolik to bude znamenat, pak legislativní procedura ve sněmovně nekončí, to jsou návrhy jdoucí do horní komory a mají i další pohyb v legislativní cestě. Nečekejte ode mne teď plán B zejména na 1,5 miliardy či 750 milionů.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: To se udělá změna struktury ve výdajích a je to.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, já vám děkuji za to, že jste přišli. Přeji vám krásné pozdní odpoledne, hezký víkend a děkuji oběma pánům předsedům.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání s Jiřím Paroubkem, 15. ledna 2010

Související zprávy