Tiskové konference

2. 2. 2010 15:42

Tiskový brífink po jednání s Jiřím Paroubkem a Eduardem Janotou, 2.2.2010

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dovolte mi, abych zahájil krátký briefing po schůzce ministerského předsedy Jana Fischera a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Pánové, prosím, máte slovo.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Výborně, já začnu. Myslím, že je to jedna ze schůzek, které pravidelně absolvuji s předsedy stran. Víte, že podobnou schůzku jsem měl s panem předsedou Topolánkem. Tam to bylo tak, že já ho seznamoval s dokumenty, které připravuje vláda, obsahem dnešní schůzky bylo seznámení s východisky s kterými počítá ČSSD při odchodu z krize, jak se zachovat teď. Taková věc je velice užitečná, já pořád preferuji to, c o se podařilo dnes se sociálním partnery, hledat jmenovatele, co nás spojuje. Vláda už je tak ustrojená. Vybrat si to, k čemu se hlásíme společně. Společné průniky tam být musejí, nemůže se to úplně míjet. Takový je svět a jistě tam takové body najdeme, budeme je hledat, materiál budeme studovat a konfrontovat s exit strategy, kterou má vláda a hledat společného jmenovatele, kde se můžeme vzájemně podpořit a můžeme odstartovat některé práce. Zejména racionalizaci státní správy, práce na resortech a podobně. Tam považuji za nezodpovědné, abychom o nich jen mluvili a nechali až někdo přijde po nás a pak se řekne, ež už není čas. Témat je víc. teď jsme v bodě, kdy pan předseda se svými východisky mne seznámil v písemné podobě, předal mi ten dokument. Vyměnili jsme si názory i s ministrem financí na stav české ekonomiky, na stav veřejných financí a i konstrukce konvergenčního programu, který bude projednávat vláda. To je z mé strany vše.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Dámy a pánové, vláda Jana Fischera není vládou koaliční, ani politickou, ale nestranických odborníků, ale vím, že je dnes populární slovo kmotr. Já bych rád řekl, že jedním z kmotrů té vlády je sociální demokracie. 8 nominantů jsou lidé nominování ČSSD, máme zájem na tom, aby vláda fungovala a mínění je, že vláda funguje dobře. Já jsem navštívil pana předsedu a pan ministra a předal jsem jim materiál pod názvem Cesta z krize. Je to materiál, který obsahuje opatření k obnovení hospodářského růstu, zabývají se bojem proti korupci, proaktivním bojem s dopady krize, s nezaměstnaností, ale také sociálně spravedlivým systémem. Jde nám společně o dlouhodobě zdravé veřejné finance. Já jsem také minulý týden jasně řekl, že pokud se ČSSD po volbách stane stranou vládní, udělá vše pro to, aby byl dodržen schodek státního rozpočtu v rozsahu 163 miliard korun. Ta schůzka byla velmi užitečná, rád bych podtrhl to co říkal pan premiér, hledáme to co nás spojuje. Řekli jsem si, že v přiměřené době někdy za 7 dní se můžeme znovu sejít a pohovořit, co z toho materiálu je pro vládu akceptovatelné. Jsou věci, které i vláda s poměrně omezeným časovým mandátem jako je úřednická vláda, tak může provést centrální nákupy, kde na některých ministerstvech ty nákupy probíhají z volné ruky. Organizovat výběrová řízení, zahájit alespoň pokus o rozbití kartelových dohod a jsou některé věci, které je možné už dělat pokud jde o úspornost. Třeba platy ústavních činitelů, poslanců, senátorů a členů vlády pro příští rok, aby nám neskočili nahou v rozporu s vývojem platů v rámci celé společnosti. To jsou otázky o kterých jsme připraveni hovořit a které jsem připraveni napomoci vládě řešit.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, protože Poslanecká sněmovna čeká, až se dostaví ministerský předseda na její schůzi, prosím tři vaše dotazy.

ČT: (dotaz ze záznamu nesrozumitelný)

Eduard Janota, minstr financí: Pochopitelně, že jsem debatu poslouchal, i jsme se zapojil. To bych chtěl říci. Co si odnáším jako pozitivní je, že pan předseda a premiér se shodli na tom, že rok 2013 by měl být rokem, kdy dostaneme naše veřejné finance k potřebné hranici 3% deficitu. My jsem se ale nebavili o tom jak konkrétně. My v konvergenčním programu nastiňujeme možnost řešení, jak jí vidíme dnes. Ale připouštíme, že vládní garnitura po volbách i o konkrétních krocích rozhodne sama a v tom si myslím, že je určitá objektivnost a nezaujatost našeho pojetí a myslím si, že by měl být přijatelný pro širší část spektra a věřím, že v pondělí vláda, která projedná konvergenční program i makroekonomické prognózy a odhady pro roky 2010 a dále, tak i exit strategy, že v tomto smyslu budeme tyto dokumenty takto posuzovat. Z toho mám dobrý pocit a odešleme aktivní zprávu do Bruselu o tom, že ČR má zájem veřejné finance v tom čase, tedy do roku 2013, dát do pořádku do té 3% hranice. Bavit se o možnosti Eura a možnosti vstoupit do směnných kurzů a přijmout Euro v roce 2016, protože ten pobyt jsou 2 roky. Já si odnáším zajímavý poznatek a věřím, že to jednání v pondělí završí úsilí, které s panem premiérem a vládou usilujeme.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji.

Idnes.cz: (dotaz ze záznamu nesrozumitelný)

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Uvidíme, co se podaří v mandátu vlády předložit, ale mohu vás ujistit, vláda ministr práce a sociálních věcí dělá vše proto, aby nedopustili takový růst, jaký je očekávaný u platů ústavních činitelů, si to nedovedu s ohledem na celkový mzdový vývoj vůbec představit. To je mimo logiku. Děláme vše pro to, aby tento vývoj se zmrazili, to by nebylo normální. Další věc, shoda. Jsou tam věci jako protikorupční opatření, efektivnější chod státní správy, to jsou věci, kde je shoda a vláda na nich ve své exit strategií s nimi počítá a začne je řešit neprodleně.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, ČTK.

ČTK: Já mám k tomu jen detail, to znamená, že do programu budete zapracovávat věci, které pan předseda vám řekl, Z druhé strany, jestli pan předseda zmírní svou kritiku práce vlády?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Jestli mohu ke konvergenčnímu programu. My jsem si ho nechali projít intenzivní diskusí s ministrem financí. Ujasnili jsme si základní věc a pro tu hledáme podporu. Ž nedáme do Bruselu signál, že tato vláda je pasivní, my jsem úřednická vláda a končíme v květnu a my nevíme, co máme říci, tak přepíšeme čísla z rozpočtovému výhledu, které jsou nepřijatelné, nejen pro Brusel, ale pro naše vidění světa. Politici se shodují na tom, že prostě deficit je třeba krotit a to tak, aby v roce 2013 či 2014 se vrátil na úroveň 3 %. Kdy se můžeme bavit o Euru. To je dobrý signál mít tuto podporu, ale my nebudeme naznačovat cesty kudy na to, jen se zavážeme, že touto cestou půjdeme a na dalších vládách bude ten obsah kudy na to jít. Ten může být odlišný na straně výdajů, příjmů a podobně. Ale důležité je, že jsme nebyly pasivní a v tom ta podpora politiků existuje a mohli jsme koncipovat konvergenční program tímto způsobem.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD: Já budu reagovat tak, víte, sociální demokracie nemá esa z esa, ale má velmi silný ekonomický tým a pochopitelně vyhodnocujeme bedlivě vše, co se kolem veřejných financí děje kolem konvergenčního programu, protože pokud vznikne vláda sociální demokracie, tak by nerada uplatňovala některé věci, které jí jsou filosoficky vzdálené. Proto jsem reagoval tak jak jsem reagoval. S panem ministrem jsem si vyjasnili třeba záležitost DPH, že nic takového jako je sbližování či dokonce sjednocení sazby na nějakých 18 % se nechystá. Pan náměstek toto ale veřejně říkal, tak my bereme vše co říkají činitelé, kteří jsou na ministerstvu financí odpovědní za určitou oblast, tak to bereme vážně, ale zde jsme si to vyjasnili a i další věci. Program je obecný rámec, ta nic z takovýchto drakonických opatření prostě nebude, jsou to jen úvahy a je to tak dobře.

Právo: (dotaz ze záznamu nesrozumitelný)

Jan Fischer, předseda vlády ČR: První poznámka, dnes již v klidu a dobře naložen, na rozdíl od včerejší tiskovky, ale tu včerejší tiskovku neberu zpátky, aby mi bylo rozuměno dobře, nevyměkl jsem. Tiskovku zelených jsem neviděl, měl jsem nabytý program, vím o ní, ale jestli dovolíte, nebudu se k tomu vyjadřovat. Až si to pustím a v klidu to shlédnu. Ptal jste se na limity. Já už nevím pokolikáté opakuji znovu, nevím už jak jinak to udělat, tak ještě jednou. Tato vláda nebude prolamovat těžební limity.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Tečka, dámy a pánové. Já vám děkuji, děkuji oběma pánům a přeji hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání s Jiřím Paroubkem a Eduardem Janotou, 2.2.2010

Související zprávy