Tiskové konference

13. 1. 2010 16:21

Tiskový brífink po jednání s Karlem Schwarzenbergem, 13. ledna 2010

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, skončila další z plánovaných schůzek předsedy vlády s představiteli stran disponujícími parlamentními kluby. Dnes byl hostem předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Úvodní informaci vám poskytne Jan Fischer.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, dobré odpoledne, jistě vás nepřekvapím sdělením, že opět dominantním tématem naší schůzky byla situace okolo zdraví či nemoci českých veřejných financí. Jsme ve shodě v tom, že vidíme rozpočtovou situaci této země jako velmi vážnou. Schodek loňského roku a ten, který nás čeká je skutečně nevídaný. Ten dokonce na minulý rok byl nepředvídaný v takovéto výši a proto jsme považoval za užitečné, abych i s panem předsedou Schwarzenbergem hovořil o tom, jak se TOP 09 postaví k těm návrhům, které jsou připraveny k projednání ve sněmovně na konci ledna. S apelem na to, že další otevírání cesty ke zvýšení schodku státního rozpočtu na tento rok, rozpočtu, který už byl schválen, považuji za velmi riskantní, za velmi nebezpečné. S potenciální hrozbou pro celou makroekonomickou rovnováhu, obnovení růstu, stav veřejných financí a tak dále. Jen jsem zopakoval ty argumenty, které už jsem používal v těch předchozích debatách. Pan předseda Schwarzenberg vás potom sám seznámí s postojem, který budou zastávat poslanci TOP 09 k této problematice. Já jsem využil schůzky s panem předsedou k tomu, abych ho seznámil s některými nosnými tématy, kterými se hodlá kabinet zabývat do konce svého působení, Hovořili jsme o antikorupčním balíčku, všeobecně, o přístupu k podávání legislativních návrhů směrem ke sněmovně v tom období. Hovořili jsme o problematice efektivního čerpání strukturálních fondů, o dalších pracech na reformě vědy a vzdělávání. A koneckonců potvrdil jsme i trend vlády v pokračujícím úsilí v boji proti extremismu, v boji za inkluzi sociálně vyloučených, lidskoprávní oblasti a nakonec jsme si vyměnili některé poznatky a zkušenosti s fungováním EU. To byl průchod tou schůzkou. Ted bude dobré, aby vás pan předseda Schwarzenberg seznámil s jeho stanoviskem.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09: Dobré odpoledne přeji. Byl to velmi podstatný a hutný rozhovor, který jsme měli. Já jsme panu premiérovi na jeho dotaz sdělil, že postoj TOP 09 dle rozhdnutí předsednictva je naprosto jasný. My jsme se všichni dohodli na podzim na tzv. balíčku. Pak přišel rozpočet, který úplně změnil původní předpoklady a už byly částky zvýšeny. My jsme pro to nehlasovali, protože jsme to nepovažovali za vládní rozpočet, nýbrž za rozpočet předložený předsedou strany sociálně demokratické. Teď ale ani toto neplatí a zdá se, že jsme se úplně pomátli a poněvadž se volby blíží, vyhazujeme peníze z okna. Prostě rozšiřujeme deficit do neúnosných mezí. Já vám něco řeknu, každému českému politikovi a poslanci přeji v prázdninách krásný výlet do Řecka. Ale co bych si nepřál, a to se teď děje, že se ČR vydává řeckou cestou. Že tedy za pár let skončíme stejně jako Řecko a před tím bychom tuto zemi zachovali. My politici bychom měli cítit odpovědnost za osud této země a ne kvůli momentálnímu prospěchu zadlužit další generace a vědět, že příští rozpočet musí být mnohem tvrdší, ale to se bohužel neděje. To jsme panu premiérovi sdělil a na tom psotoji nic měnit nebudeme. Pro žádný nárůst, který teď ve sněmovně je, aby se zvýšili výdaje, nebudeme hlasovat. Nejsou na to peníze. Vím, že jsou to částečně velmi populární návrhy, velmi líbivé, že spousta lidí nám bude vytýkat, že jsme pro tu či onu bohulibou záležitost nezvedli ruku. Ne, nemáme na to a to si musíme uvědomit. To by bylo co se týká rozpočtu. Pak jsme se bavili také o jiných věcech. Pan premiér říkal, my budeme podporovat tvrdší zákonodárství vůči korupci ze všech návrhů, které jsme teď slyšeli, ještě jsem to nečetl v koečné formě, jediné kde nebudeme souhlasit je ustavení agenta-provokatéra, protože to se neslučuje s pojmem právního státu. Státní orgán nesmí být ani v podezření, že by sváděl k zločinu. S odpuštěním, to je, jak jsme sám byl vydavatelem časopisů, takovou situaci vyprovokovat a před nějakým časem to jisté zdejší noviny udělaly, to může udělat novinář. Ten může pokoušet a vyzvědět, jestli dotyčný podléhá korupčním sklonům, ale nemůže to dělat stání zřízenec. Úkol státu je hájit právo. To je jediný krok co se týká korupce. Větší důraz na prevenci než postih, ale to jsou drobné kroky o kterých se musíme potom déle baviti. Souhlasím s panem premiérem, že extremistické skupiny v této zemi nesmí míti místo. Musí být jasně řečeno, že stát hájí všechny své občany, není možné, aby jedna strana tady štvala proti jakékoliv skupině občanů či cizinců, kteří tu pobývají. To by tedy bylo ve zkratce vše. Jsme vám k dispozici k otázkám.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, je tu prostor pro 5 vašich otázek, jak jsme si zvykli na nepsaný úzus, abychom se ke všem chovali stejně. Prosím.

Televize Nova: Měl bych dvě otázky. Mluvili jste o rozpočtu, objevily se informace, že by na konci roku nemusely být peníze na důchody? Jednali jste o tom? Bude se to řešit? Druhá, jednali jste o evropských záležitostech, včera byl na grilování český eurokomisař Štefan Fulle. Čekali jste, že to jeho slyšení bude tak hladké, že bude oceněn i potleskem?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Začnu tím druhým, já jsem od začátku tvrdil, že Štefan Fulle je kompetentní a velmi dobrý kandidát, který bude schopen tuto zemi velmi dobře reprezentovat, i když tam nejde o reprezentaci země v klasickém smyslu, ale je to člověk, který v žádném případě nebude dělat ostudu a že na tu misi je výborně připraven. Myslím, že to včera ta procedura grilování potvrdila. Nepřekvapilo mne to. Je to potvrzení úsudku, který jsme měl už předtím. Jak to bude s důchody, to nebylo téma této schůzky. Jen to zostřuje to varování před tím frivolním chování k veřejným prostředkům, protože ta hrozba vážná je. Budeme se jí zabývat později. To vše klade nároky na dluhovou službu státu, vypisování dalších dluhopisů a dalších řešení a to potom vede k možnosti nižšího ratingu. Zase jen opakuji věci se kterými jsme přicházeli, mluvili o nich. To vše jen umocňuje vůli k obrovské racionalitě a veliké obezřetnosti pokud jde o nakládání s veřejnými prostředky.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09: Souhlasím, naprosto. Pan budoucí komisař Fulle byl, když jsem byl ministrem zahraničí, náš velvyslanec v NATO v Bruselu. Velice se osvědčil. Vím, že je to jeden z našich prvních diplomatů. Jsem přesvědčen že vykoná další službu v Evropě vynikajícím způsobem. K druhé otázce, tedy jaké pomatení myšlení u nás existuje. Já jsme tu zprávu ještě nečetl, že koncem roku je ohrožen důchodový systém, ale když v takové situaci někdo navrhuje vyplácení 13. důchodu, tak by měl být ihned zbaven svéprávnosti.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím další dotaz.

Právo: Já jsem se chtěl zeptat pana premiéra, podle vyjádření politických leaderů to vypadá, že ve sněmovně má šanci projít ta mateřská. Vy jste se s tím smířil? Víte, kde na to vezmete?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Ještě jednání s třemi mám před sebou, jsem v polovině. Ale moje stanovisko je konzistentní. Já tvrdím, že ani na tu 1,5 miliardy, která by to kompenzovala, tak v rozpočtu není. Já nemám důvod měnit názor a ten spočívá v tom, že jakékoliv navýšení schodku považuji s ohledem na zdraví veřejných financí za neúnosné. Neberu takové ty návrhy, už jsme to řekl předtím, dnes nebyl důvod, protože TOP 09 přichází s tím, že nezvednou ruku pro žádný z těch návrhů, což je konzistentní s mým úsudkem, ale jinak opakuji, že já nejsem připraven vyjít na to, že to bude kompenzováno později, že jednou získáme nějaké peníze z loterií a já nevím, zpoplatnění hazardu a tak dál. To je možné, ale možná někdy. Já jsem příznivec tvrdé reality a čísle, k tomu jsem byl celý život vychováván.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09: Když otec rodiny prochlastá měsíční výplatu už druhý a třetí měsíc a slibuje, že to v létě, až bude na stavbě, vydělá, tak je ta věrohodnost prostě malá.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím další dotaz.

ČT: Pane premiére, vy máte ještě před sebou schůzku s Jiřím Paroubkem, on dnes naznačil, že ČSSD bude na těch návrzích trvat a říká, že by měl šetřit především stát a že na svém provozu by podle něj mohl ušetřit desítky miliard korun. Myslíte si to také čím chcete Jiřího Paroubka přesvědčit?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: S desítkami miliard navíc k těm 25, které jsme ušetřili my tím dupnutím na brzdu, nikdo nečekal 100, to bychom ty resorty odrovnali. TY desítky miliard, nevím, rád bych se s tím dal vyfotografovat a rád spatřím fotografii toho, kdo to dokáže. Tato vláda neměla možnosti, aby více než 25 miliard uměla lépe. Dovedu si představit další racionalizaci ministerstev a orgánů státní správy, které povedou k úsporám. Jestli to budou desítky miliard, to je velmi odvážné, ale dovedu si představit, že ty úspory z tohoto titulu mohou být vyšší. Ty se ale nedají udělat ze dne na den a my jsme ty věci museli řešit takovými opatřeními, jakože jsme uťali prostor pro pěstování mrtvých duší a podobně. Jakou cestou k tomu dojít, to je otázka. My se efektivností státní správy zabýváme jako vláda, chceme k tomu něco říci, společné nákupy, redukce majetku ministerstev a tak dále, audity, jiný systém odměňování, jiný systém odměňování, smluvní platy manažerů a šéfů špiček ve státní službě, přiblížit do toho principy, které panují v byznysu. My jsme se ujišťovali, že je to tak odlišné, že principy řízení v byznysu a státní správě jsou natolik odlišné, ale musíme umět také ve státní službě zodpovědné lidi motivovat a vést je k tomu, aby za výrazné změny uměli vzít jasnou zodpovědnost. A také musíme umět v této zemi říci a k tomu nikdo prostě vůli nenašel, co v té státní správě je politické a co je ryze odborné, kde je demarkační čára, kde začíná politika a končí státní správa. I toto je třeba vzít do úvahy, mluvíme-li o efektivnosti státní správy a její další racionalitě a zlevňování.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Ještě dvě otázky, prosím, pokud jsou.

ČTK: Já jenom doplním, znamená to, že panu předsedovi Paroubkovi v pátek řeknete, že stát už nemá kde šetřit nebo mu předložíte tento vějíř opatření a řeknete, nebudou to desítky, ale můžeme někde „vyškrábnout“ 5 miliard?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Já si rád vyslechnu tyto návrhy, seznámím se s nimi. Jsme připraveni je analyzovat, každý nápad, který vede k úsporám veřejných prostředků je samozřejmě vítán a pak bude prostor pro nějakou podrobnější a důkladnější reakci.

Právo: Ještě z jiného soudku, nenabídl vám, pane premiére, pan předseda TOP 09 angažmá až skončíte v premiérské funkci?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Já jsem čekal, jestli to přijde, to byla poslední otázka, to nejlepší nakonec. Ne, nikoliv.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkuji panu premiérovi, panu předsedovi TOP 09 i vám. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání s Karlem Schwarzenbergem, 13. ledna 2010

Související zprávy