Tiskové konference

14. 1. 2010 17:12

Tiskový brífink po jednání s Vojtěchem Filipem, 14. ledna 2010

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, právě skončila schůzka předsedy vlády ČR Jana Fischera s předsedou KSČM v rámci avizovaných setkání premiéra s leadery politických subjektů disponujících parlamentními kluby a já předávám slovo Janu Fischerovi.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Dobrý podvečer, pátý díl z šestidílného cyklu mých setkávání s leadery politických stran. Téma stejné, je to téměř jak strukturovaný rozhovor, tedy testuji postoj politických stran a potom následně zákonodárců, jak se postaví k návrhům, které vedou ke zvýšení deficitu státního rozpočtu. Vedu ten dialog se všemi parlamentními subjekty a to proto, že já sám žádnými hlasy ve sněmovně nedisponuji. Oni ano. Oni jsou součástí té hlasovací mašinérie, která o těch návrzích bude rozhodovat, vedu je i s předsedou KSČM, která nevyjádřila vládě důvěru a nepodpořila ani státní rozpočet co by vládní předlohu, ale teď jsme v situaci, kdy já neobhajuji vládní návrh, vyjadřuji svůj postoj ke stavu veřejných financí a poslanci svým hlasováním potom ztvární výsledek a já k tomu chci říci něco ještě než k tomu hlasování přistoupí. To je to moje angažmá, proto se všemi. O tom jsme hovořili. Pna předseda Filip vám sdělí stanovisko k tomu. Dotkli jsme se dalších věcí, které se týkají pobytu vlády v tom zbývajícím čase do voleb. Není náhodou, že jsme převážnou část debaty věnovali problému korupce, antikorupčích opatření, které putují do sněmovny a dotli jsme se v debatě i těch, které vláda teprve připravuje a o kterých se hovoří i jinde než na vládní půdě a to jsou opatření, která nemají legislativní, ale exekutivní povahu. To je z mé strany vše.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Pane předsedo, máte slovo.

Vojtěch Filip, předseda KSČM: Děkuji, Vážené paní a pánové, já děkuji za tu komunikaci mezi naší stranou a panem premiérem a vládou. Myslím si, že je na dobré úrovni, přestože jsme typickou opoziční stranou v této vládě, která nastoupila v loňském roce, ale vyjádřil jsme přesvědčení, že KSČM setrvá na svém postoji při hlasování jak o rodičovském příspěvku, případně v té sociální oblasti, ale jsme připraveno zopakovat náš návrh, který vede ke zvýšení státního rozpočtu, vícepásmové danění. Pokud se najde dostatek hlasům, tak je možné to zajistit. To ale sama KSČM udělat nemlže, protože disponuje 26 hlasy, když tu pan premiér mluvil o dispozici hlasů. Ale je tu ještě jedna záležitost, kterou je třeba vzpomenout a kterou jsem říkal, že celé to zvýšení v sociální oblasti je 1 % toho celého objemu rozpočtu na rok 2010 a myslím, že 1 % na jednotlivých ministerstvech se při dobré práci dá, i když bych to nepožadoval na ministerstvu zahraničních věcí, vzhledem k tomu, že bude vyjadřovat solidaritu s lidmi na Haity, kteří jsou postiženi tí neštěstím a vláda tedy bude rozhodovat o té pomoci za ČR. To je asi k této věci. Podtrhuji, že jsem vyjádřil podporu návrhům vlády, které se týkají změny toho prostředí a protikorupčních opatření. Jediné, kde jsem vyjádřil skepsi či nesouhlas je otázka agenta-provokatéra, rpotoež to narušuje právní prostředí na které je ČR 150 let zvyklá vzhledem k vývoji trestního zákonodárství už od těch 70. let 19. století. To je z mé strany vše. Ostatní věci se týkaly toho projednávání legislativního procesu až do předčasných voleb. Sdělil jsme na přímou otázku, že jsme připraveni na volby v kterémkoliv květnovém termínu a že v tomto ohledu jsme přesvědčeni, že ten pozdější termín umožňuje dokončit legislativní proces například u protikorupčního balíčku, který by byl projednáván. V tomto ohledu jsme připraveni na jednání, která by k tomuto byla nařízena. Děkuji.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Já vám děkuji pane předsedo. A teď standardně prostor pro vaše dotazy. Prosím.

ČTK: Já bych se chtěla zeptat na pomoc pro Haity, ráno jste říkal, že vláda bude rozhodovat v pondělí. Ministr zahraničí už uvolnil 5 milionů, znamená to, že ta pomoc bude vyšší?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Já to nevylučuji, je to pravděpodobné a pan ministr Kohout využil své kompetence a toho limitu a pohotově je uvolnil. Já jsme s ním ty věci ráno konzultoval, takže to je v pořádku, ale určitě přijde ještě s dalšími návrhy.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, další dotaz, prosím.

Radiožurnál: Pane premiére, můžete tedy stručně okomentovat postoj pana předsedy Filipa, že jste asi nečekal, že se vám ho podaří přesvědčit, ale v podstatě ten závěr, který tady prezentoval. Děkuji.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Závěr nepřekvapil, všichni se chováme konzistentně, i já se chovám konzistentně, opětovně sděluji, že se velmi obtížně vyrovnávám s návrhy, které vedou ke zvýšení schodku. Pravda, tady by to chtělo jemnou, statistickou debatu, ono je to o 1 % zvýšení toho rozpočtu, ale nám jde o ten schodek a tam někde přeplouváme od 5,3 až k 7 %, kdyby všechny ty návrhy prošly a to už je taková míra schodku na HDP, která je těžko únosná a zakládá obrovské problémy a dopověď Bruselu na náš konvergenční program bude velmi zřetelná, jasná a hodnocení ze strany OECD bude neméně kritické stran konsolidace veřejných financí a jejich stavu.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, Právo.

Právo: Dobrý den, pane premiére, nebývá u nás zvykem, aby se k oficiálním jednáním ze strany politiků byli zváni představitelé komunistické strany. Nesklidil jste za to kritiku od ostatních představitelů, i když jste vysvětlil, proč jednáte i s komunisty, ale jestli jste se nesetkal i s takovýmto názorem?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Já už mám ta čtyř zastavení za sebou. Nikdo tuto skutečnost nenapadl. Já jsme vám důvody vysvětlil a myslím, že není třeba je opakovat. Mimochodem, ještě k tomu formátu a kompletnosti té sestavy, jistě jste zaznamenali, že já jsme svolával po konzultaci s řadou politických subjektů, když jsme se dostávali do kritické fáze ve sněmovně před posledním hlasováním o schválení rozpočtu, tak jsem tehdy do sněmovny, to je povaha té situace, také jsem tam svolával všechny šéfy stran a také nidko neřekl, neprojevil nějakou kritiku. Ta situace i tehdy si to vyžadovala.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Já jen připomenu že včera byl hostem premiéra předseda TOP 09, což je strana, která rovněž nepodpořila vládní návrh státního rozpočtu. Prosím, váš dotaz.

Televize Prima: Na pan předsedu Filipa mám dvě otázky. Prvním, agento provokatér je to jediné co vám vadí na tom balíčku pana Peciny? Co třeba odposlechy? A jak je to s mateřskou, jaký máte názor?

Vojtěch Filip, předseda KSČM: My setrváváme na názoru, že je potřeba dorovnat výplatu mateřské či rodičovské dovolené do původního, protože ta změna k horšímu tajemná i změnu plánování těch, kteří se před osmi-devíti měsíci rozhodli rozšířit rodinu a myslím, že v tomto ohledu byli zaskočeni rozhodnutím Parlamentu, potažmo vlády. Ten návrat do toho původního je dle mého soudu nutný a to nejen z politického, ale zejména ekonomického pohledu těch rodin. A pokud jde o protikorupční balíček, tady máme zásadní výhradu, u ostatních jsme přesvědčení, že vše se dá zvládnout ve druhém čtení při projednávání těch záležitostí na výborech i na plénu. Pokud jde o odposlechy, víte, že KSČM navrhla změnu i tzv. nehubkového zákona, protože jsme přesvědčeni, že otevřenost v těch informacích je důležitá a zásah do soukromí musí být omezen a ta omezení závisí na orgánech státu a v tomto ohledu nemám nedůvěru vůči tomu, jak pan předseda vlády řídí vládu a jednotlivé resorty. Tedy i jednotlivé orgány státu získaly určitým způsobem odpovědnost vůči svému dílu pravomoci, že jí nebudou překračovat svévolně.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, poslední otázka, je-li? Nikoliv, tak vám děkuji, dámy a pánové, děkuji panu premiérovi i panu předsedovi a těším se s vámi na zítřejší setkání zhruba touto dobou při tom závěrečném dílu šesti zastavení premiéra Jana Fischera. Děkuji, hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání s Vojtěchem Filipem, 14. ledna 2010

Související zprávy