Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

2. 2. 2010 14:17

Tiskový brífink po mimořádné schůzi tripartity, 2.2.2010

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, skončilo zasedání rady hospodářské a sociální dohody na press foyer vítám předsedu vlády Jana Fischera, předsedu ČMKOS Milana Štěcha a viceprezidenta Svazu průmyslu a obchodu ČR Jaroslava Hanáka a předsedu Konfederace zaměstnavatelských svazů pana Jana Víznera. Pane premiére, máte slovo.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, dobré odpoledne, já se v tom krátkém vstupu vrátím k tomu minulému zasedání tripartity, kde vláda představila svůj dokument, tzv. východiska z krize. My jsem se shodli na několika věcech. Že ta strategie bude dál žít jako vládní dokument, protože tak tomu nemůže být jinak. Psát dokument, na kterém by se shodli všichni sociální partneři s vládou, to je iluzorní, je to kvadratura kruhu, je to i zbytečné úsilí. Vláda má svůj dokument, budeme ho na vládě schvalovat 8.2.. To byla první věc. V té dobré debatě, která běžela na minulé tripartitě se ostatní proti dokumentu kriticky vymezili, vyjevili svůj postoj, v pořádku. Ale také jsem se shodli na další věci, že stojí za to hledat body a témata, která jsou vládě a sociálním partnerům společná a na kterých můžeme dovést v působnosti této vlády, můžeme na nich pracovat. Proto jsme zorganizovali jednání výboru pro hospodářskou politiku, v modifikovaném formátu, za účasti vrcholných reprezentantů vlády a zaměstnavatelů a odborů, to jednání bylo ve středu, bylo velmi produktivní a našli jsem 38 bodů, na kterých jsem našli shodu, které přejdou do zodpovědnosti ministrů a budou na nich spolupracovat jak zástupci odborů, tak zaměstnavatelů. Jsme připraveni ta témata posunout dopředu. Týkají se zlepšování podnikatelského prostředí, větší investiční ofenzivy, týkají se trhu práce, zaměstnanosti, a dalších témat české ekonomiky, snižování administrativní náročnosti, efektivity fungování správy a služby v této zemi. Je jich 38, budou veřejně přístupné. Myslím si, že důležitým poznatkem je signál zaměstnancům, zaměstnavatelům veřejnosti i politikům, že sociální dialog pokračuje, pokračuje na dobré úrovni, jakkoliv může být kontroverzní a jakkoliv trvalo, než jsme tu shodu našli. To si musíme přiznat, ale nechyběla nám vůle odpracovat a tu shodu hledat a najít. Myslím si, že i tento stabilizující signál je dobrý signál pro tuto zemi směrem k zahraničí. To je z mé stran vše, jsem připraven odpovědět na vaše otázky a rád bych využil této příležitosti, aby zástupcům sociálních partnerů poděkoval za skutečně intenzivní snahu se do takto organizovaného dialogu zapojit a s konkrétními výsledky.

Milan Štěch, předseda ČMKOS: Já naváži, dobrý den. Já aby bylo jasno, dnešní zpráva je že jsem se dohodli. Minule jsme tu srozumitelně a jasně hovořili, ale v některých sdělovacích prostředcích bylo, že jsme s nedohodli, ale my jsme se dohodli, že je rámec, který dopracujeme v některých bodech a dohoda je možná. Dnes potvrzuji, že dohoda je na světě, je to 38 bodů, které mají význam věcný, ale i význam poselství, jak říkal pan premiér, jak dovnitř, tak navenek. Stojíme o tom, aby v této krizi, aby se po ní přicházeli investoři různého spektra a ukazuje se, že když se naslouchá, když se na straně sociálních partnerů dají stranou věci, které rozdělují a soustředíme se na věci, které máme společné. Kdysi to jeden ze sociálních partnerů pojmenoval tak, že stojíme u stejné řeky, která nám dává obživu, sic každý na jiném břehu a my jsem to tak pojali a je to moc důležité. Je tu dohoda, její naplňování bude důležité, ale prokázali jsme schopnost se domluvit. Nemám co bych dodal. Samozřejmě, že každý bychom si představovali v tom materiálu mít svoje specifické body, které by řešili, to co nás tlačí více, ale to je otázka delšího horizontu a rozhodnou volby. Ale věřím, že i po nich budou sociální partneři pokračovat v tom dialogu a budou oslovovat společně jakoukoliv vládu, která tu vzejde. Děkuji.

Jaroslav Hanák, viceprezident Svazu průmyslu a obchodu: Dámy a pánové, dobré odpoledne za podnikatele a zaměstnavatele. Na prvním místě jsem říkali, že čas je náš nepřítel. Je třeba říci, že krize ještě zdaleka nekončí, řada odvětví má problémy se zakázkami a riziko poklesu zaměstnanosti zůstává. Problémy finanční jsou rovněž. Chci poděkovat vládě, předsedovi vlády a ministru financí, že stačila ostrá kritika sociálních partnerů minule na to, jak banky nefinancují podniky, zvyšují rizikovou přirážku a ejhle, v pondělí velkobankéři píší, jak se vrhnou a budou bojovat o podnikovou sféru a poskytovat jim úvěry. Myslím si, že to je dobrý signál, když sociální partneři popravdě řeknou situaci a vláda zareaguje razantně a důsledně,. Že to může přinést výsledek. 38 bodů není málo, jsou to body o trhu práce, boje s korupcí, o ekonomickém růstu, jsem šťastný, že tam jsou věci nové, které tam minule nebyly, jako podpora restrukturalizace a revitalizace Prunéřova, nastartování změny v zelené úsporám a další a další programy, což je dobře. Důležitá věc je, že 8.2. ten materiál schválí vlády a 9.2. začne práce prvních expertů na těch 38 bodech a 22. dubna bude první odpočet, což také dříve nebylo, bude odpočet toho, co se dokázalo a protože je to živý materiál, možná se objeví i nové věci. To je vše, děkuji.

Jan Vízner, předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů: Já bych ještě doplnil, mezitím budou pracovat ty pracovní týmy, které jsou, tedy pro daně a pojištění a pro zdravotnictví a tak dále, aby připravili rozpracování těch bodů. V bodech je to i o strukturálních fondech o tom, že je třeba přehodnotit alokaci těch prostředků, kde je velký zájem o projekty a dali finanční prostředky tam, kde je zájem menší. Bylo vykonáno dost práce, ale hodně práce a spolupráce nás čeká, abychom dotáhli ty body a výsledek byl ten, který očekáváme. Děkuji.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, s ohledem na program pana premiéra, který už touto dobou měl být v Poslanecké sněmovně, prosím čtyři vaše dotazy.

Z1: Pane premiére, trochu mimo, vy budete jednat s panem předsedou Paroubkem, s čím jdete na to jednání?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Já na něj jdu s tím, že si vyslechnu koncept, který představí pan předseda s panem poslancem Sobotkou a který se bude týkat způsobu, jak vidí ČSSD východiska z krize, případně obnovení růstu. Je to série opatření, některá jsem měl už možnost vidět, ale vyslechnu si je pozorně. Potom zvážíme, kde máme společné průniky s vládou, jistě se nějaké průniky najdou, protože ty koncepty jak z krize ven a co potom, těch není nekonečně mnoho, nějaký průnik bude, ale nechci to komentovat předtím než ty návrhy uslyším.

Právo: Chtěla jsem se zeptat na těch 38 bodů, zda byste mohli nastínit, co obsahují?

Jaroslav Hanák, viceprezident Svazu průmyslu a obchodu: Jsou tam body prorůstových opatření pro ekonomiku, tedy pokračování výstavby elektrárny Temelín, rekonstrukce Prunéřova, podpora výstavby dopravní infrastruktury s kontrolním režimem, jezy na Labi a napravení programů pro oživení ekonomiky a to je realokace ve strukturálních fondech, strategická změna v oblasti Zelená úsporám a i na trhu práce, zrychlení programů Vzděláváme se a školení.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Další dotaz, předposlední. Pokud nikoliv, tak vám děkuji, že jste přišli. Pánům děkuji za informace. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po mimořádné schůzi tripartity, 2.2. 2010

Související zprávy