Tiskové konference

15. 7. 2010 15:48

Tiskový brífink po setkání premiéra Petra Nečase se slovenským ministrem zahraničí Mikulášem Dzurindou, 15.7.2010

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, symbolicky, jako prvního zahraničního hosta přijal předseda vlády České republiky Petr nečas člena vlády Slovenské republiky, ministra zahraničních věcí Mikuláše Dzurindu. Prosím na úvod slovo Petra Nečase.


Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já jsme opravdu rád, že jsem mohl na půdě Úřadu vlády přivítat pana ministra zahraničí Slovenské republiky Mikuláše Dzurindu, nejenom jako představitele nám nejbližší země, našeho souseda, ale také jako představitele vlády, která sdílí mnohá východiska a názory a pohledy na svět a jsem velice rád, že z tohoto pohledu tady vzniká další prostor pro rozvoj velice dobrých slovensko-českých vztahů. My jsme dnes během našeho rozhovoru řešili celou řadu témat včetně tématu rozvoje jaderné energetiky, V4. Já jsme vyjádřil zájem o to, jak Slovensko těžce postižené povodněmi řeší konsolidaci toho území a vyjádřil jsme plnou podporu a solidaritu představitelům slovenské vlády. Myslím si, že je to velice dobrý začátek vzájemných partnerských vztahů, které budou pokračovat již příští týden, protože moje první oficiální návštěva jako předsedy vlády míří do Bratislavy a poté na jednání V4, kde opět se bude účastnit i česká a slovenská delegace.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, náš milý host.

Mikuláš Dzurinda, ministr zahraničních věcí Slovenské republiky: Děkuji velmi pěkně. Dámy a pánové, jsem vděčný premiéru Nečasovi, že si na mne našel čas. Nesmírně se těším, že jsem mohl první oficiální cestu vykonat do ČR a chci vyjádřit i touhu a odhodlání přispívat k tomu, z čeho mám nesmírnou radost, a to jsou vynikající slovensko-české vztahy, Nesmí to být ani formalita, nesmíme podlehnout pokušení si myslet, že ta vysoká kvalita se udrží sama od sebe. Naopak, jsme povinni konat tak, abychom ji nejen udrželi, ale i rozvíjeli a máme na to celou řadu nápadů a nástrojů. Nechci mluvit dlouhou, chci z toho obsažného jednání vypíchnout to co se mi jeví jako klíčové. Roky jsem poslouchal v Evropě, že reformy jsou něco ne celkem pěkné. Roky jsem byl konfrontován s tím, že reformy sloužily jako odstrašující příklad. Jsme nesmírně rád, že v ČR nacházíme partnera, který chápe, že právě změnou věcí k lepšímu, reformami, můžeme obrátit nepříznivý vývoj rozvrácených financí, zadlužení a dát lidem naději. To klíčové co si odnesu z rozhovorů s panem premiérem je přesvědčení a příslib, že se právě k reformám budeme povzbuzovat. Že si budeme měnit zkušenosti, informace a budeme to dělat tak, aby změny, které naše vlády udělají, přinesli našim lidem konkrétní užitek.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, vaše otázky, výhradně k tématu této schůzky.

ČT: Dobrá den, já bych se zeptala na jeden bod, který jste zmínili a sice V4, pan ministr Dzurinda tuhle otázku komentoval na ministerstvu zahraničí, proto poprosím vás, pane Nečasi, jak vy si představujete té organizace?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsme přesvědčený, že je to formát možné spolupráce, dialogu 4 členských zemí EU, kde je možné za určitých okolností a ke konkrétním otázkám dosáhnout sinergického efektu společného diplomatického působení a posílení třeba vzájemných pozic. Z tohoto pohledu je to jedno ze standardních konzultačních a diskusních fór, které tu dvacet let fungují a já jsme přesvědčen, že z tohoto pohledu to představuje i šanci do budoucna k posílení pozic v rámci EU.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, další otázka. Nemáte-li další otázky, děkujeme mnohokrát.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po setkání premiéra Petra Nečase se slovenským ministrem zahraničí Mikulášem Dzurindou, 15.7.2010