Tiskové konference

5. 6. 2013 17:22

Tiskový brífink premiéra Nečase při návštěvě povodněmi zasažených míst v Ústí nad Labem, 5. června 2013

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vláda uvolnila veškeré materiální zdroje, které má k dispozici, např. se jedná o otázku paliva – benzínu a nafty pro integrovaný záchranný systém a Armádu ČR při povodňových pracích. Dále jsme schválili dvě miliardy na obnovu komunikací, tzn. nejenom silnic I. až III. třídy, železničních tratí, ale také místních komunikací, čili přímé pomoci obcím a městům a máme připraveny další finanční prostředky. Teď jsou to bezprostředně další dvě miliardy a 1,3 miliardy ve Státním fondu dopravní infrastruktury. V tuto chvíli má vláda v prvním balíčku připraveny 5,3 miliardy, z toho 2 miliardy už se mohou používat. A samozřejmě další prostředky nad ty 5,3 mld. jsme připraveni uvolnit také.

Dotaz: Velmi krátce, můžete z pozice premiéra posoudit ty povodně před jedenácti lety a ty dnešní, s tím že nějakým způsobem vnímáte posun v jejich přípravě, zvládnutí atd.?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Máme výhodu, že na drtivé většině míst v Čechách, kde tyto povodně byly letos, tak jsou menší než v roce 2002. Na druhé straně se ale jednoznačně ukazuje větší kvalita a profesionalita fungování integrovaného záchranného systému, ale i povodňových komisí a štábů jednotlivých městských a obecních orgánů. Je vidět, že ta zkušenost z povodní v minulých letech působí v tomto pozitivně při manažerském zvládnutí problému.

Dotaz: Můžete se vyjádřit i k počtu obětí před jedenácti lety a letos?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já teď nechci porovnávat počet obětí, povodně ještě neskončily, navíc někdy mám pocit, že právě tím, že těch povodní bylo několik, lidé paradoxně ztratili ostražitost, jistý respekt vůči vodě. Viděl jsem u přeplněných řek povodňové turisty, davy s malými dětmi někdy nebezpečně blízko vody. Víme o lidech, kteří naprosto nesmyslně se pokoušejí sjet rozvodněné toky na raftech, na člunech. Neuvědomujeme si, že půda je podmáčená, že může dojít k sesuvům, že se mohou vyvrátit stromy. Je nezbytné mít jistý respekt vůči přírodě a být opatrný. Některé oběti jsou opravdu zbytečné.

Dotaz: Týká se to jiných vesnic, než jsou Zálezlice. My jsme teď objížděli takové ty zapomenuté vesnice a všude byl takový pocit, že symbolem jsou Zálezlice a ti ostatní obyvatelé se cítí jakoby odstrčeni, mají šanci se zviditelnit i ty ostatní oběti povodní?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: V prvé řadě máme zájem na pomoci všem. To není tak, že ten, kdo se dostal do médií, tak se mu dostane větších finančních prostředků, nebo se k nim dostane snadněji. My se opravdu naprosto rovnoměrně budeme snažit stejným způsobem pomoci všem obcím, jednak s obnovou jejich infrastruktury – jsou vyčleněny prostředky na obnovu místních komunikací, budeme se snažit pomoci v protipovodňových opatřeních tam, kde dávají smysl a kde je možné je vybudovat, a to bez ohledu na to, zda nějaká obec byla zmíněna v médiích nebo ne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink premiéra Nečase při návštěvě povodněmi zasažených míst v Ústí nad Labem, 5. června 2013

Související zprávy