Tiskové konference

5. 6. 2013 18:11

Tiskový brífink premiéra Nečase v Lovosicích v Lovochemii, 5. června 2013

Dotaz: Jak byste reagoval na situaci tady v lovosické chemičce?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Situace byla velmi závažná, za prvé, jedná se o významný podnik z hlediska produkce. Zdejší firmy Agrofertu mají obrat více než deset miliard korun ročně. Navíc je to chemický provoz, čili spojení povodně s chemickým provozem je vždy velmi nebezpečná kombinace i z hlediska ochrany zdraví a života lidí a ochrany životního prostředí. Musím říci, že ta situace tady byla zvládnuta velmi dobře, tzn. včas odstavená výroba na konci minulého týdne, zavčas odváženy všechny nebezpečné chemikálie, provedena všechna opatření s výstavbou protipovodňových opatření. To že tady byly nasazeny dvě požární jednotky a byly tady soustředěny, aby pomohly, tak skutečně to považuji za velice dobrý a pozitivní vývoj, že se podařilo tuto povodeň zvládnout tak, že provoz není ohrožen. Byl jsem informován, že v podstatě poté, co opadne voda, zhruba do deseti dnů může být výroba opět obnovena a především to, co je důležité, je, že po celou dobu bylo garantováno i vedením firmy, že nebylo ohroženo životní prostředí a tím pádem ani zdraví lidí. Myslím si, že to byl vzorový přístup vedení firmy, která potenciálně mohla vést k nějaké rizikové situaci, ale tady to skutečně bylo zvládnuto velmi dobře.

Dotaz: Byl jste se přesvědčit osobně, je všude sucho?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Jsou tady nějaké průsaky, byl jsem se i podívat, kolik zbývalo do hřebenu té ochranné zdi, bylo to pár desítek centimetrů, je to zvláštní pocit, když člověk stojí za tou stěnou a ví, že vlastně vedle něj je voda, vyšší než j ona sám, a já nejsem zrovna malý, takže to samozřejmě ukazuje, že tady ta protipovodňová opatření byla vybudována dobře, kvalitně a je to další důkaz, že mají svůj smysl.

Dotaz: nesrozumitelný

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě to je velice nepříjemná záležitost především pro 13 tisíc lidí, kteří žijí ve Střekově, protože tam bohužel výše hladiny Labe byla vyšší, než je vybudovaná protipovodňová stěna. Takže ta sehrála svoji roli alespoň v tom, že byl dostatek času na bezpečnou evakuaci celého sídliště, celé této městské části Ústí nad Labem. Bohužel se nakonec nepodařilo udržet Labe v korytu, protože nakonec ta výše hladiny byla vyšší, než je výše protipovodňových bariér, které vyšší nemohly být vybudovány z důvodů, že by technicky nebyly schopny udržet tlak, protože je to více než 900 metrů dlouhé technické zařízení, které slouží jako protipovodňová bariéra, která se pouze na svých krajích opírá o dva pilíře mostu, takže nějaké představy, že by ta bariéra mohla být vyšší, by podle názoru projektantů asi nebyly reálné. Je to škoda, protože 13 tisíc lidí je tím velmi výrazně postiženo, museli opustit své domovy. Teď budou muset čekat, až voda opadne, budou muset postupně odčerpat vodu, vysušit domy. Jsme připraveni jim pomoci, tzn., vláda vyčlenila finanční prostředky tak, aby např. město mohlo nakoupit vysoušecí zařízení a pomoci občanům co nejdříve vrátit ten život do normálních kolejí.

Chceme příští týden přijmout opatření, která by umožnila pravděpodobně cestou Českomoravské záruční a rozvojové banky těm podnikatelům, kteří byli postiženi povodněmi, dát překlenovací úvěry garantované státem s výhodným úročením, aby pokud možno mohli svoji výrobu a činnost obnovit.

Dotaz: Takže podobně jako při povodních před jedenácti lety?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Víceméně obdobný model.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink premiéra Nečase v Lovosicích v Lovochemii, 5. června 2013

Související zprávy