Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

14. 4. 2013 11:30

Tiskový brífink premiéra Petra Nečase v Afghánistánu, 13. dubna 2013

Text přepisu dosud neprošel jazykovou korekturou. Děkujeme za pochopení.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: S prezidentem Karzáím jsme probírali konkrétní ekonomickou spolupráci, například v oblasti rozvoje dopravní infrastruktury. Jsme schopni dodávat zboží, jako jsou koleje pro rozvoj železniční dopravy. Česká republika má například tradici v tom, že zavedla v Kábulu byť dneska nefunkční trolejbusovou linku. Jsme schopni dodávat zboží pro rozvoj dopravní infrastruktury včetně například železniční dopravy, kolejí. Afghánistán potřebuje železniční tratě, propojení se Střední Asií. Česká republika je tradičně dodavatel například cementáren a dalších strojírenských produktů tady v Afhánistánu. Má zde tradičně po desetiletí jméno jako průmyslová země s velmi kvalitními výrobky a my bychom chtěli na tuto tradici navázat.

Česká republika počítá s účastí, s misí NATO, která zde bude působit i po roce 2014 a bude přispívat k výcviku afghánských ozbrojených sil. Již teď se ta mise mění, protože například skončila působnost našeho Provinčního rekonstrukčního týmu, skončí působnost tzv. tréninkového a styčného týmu v provincii Vardak. Obě dvě tyto jednotky budou nahrazeny vojenským poradním výcvikovým týmem, takže počítáme tady s naší postupně klesající účastí. Nicméně i po roce 2014 počítám, že Česká republika, že se výcviku afghánských vojenských ozbrojených sil zúčastní.

Jsem přesvědčený, že prezident Karzaj i afghánská vláda jsou političtí realisté. Ví, že jistá americká vojenská přítomnost tady je nezbytná i v budoucnosti. Na druhé straně jednoznačně z jich úst zaznělo velké ocenění působení našich vojáků Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru. Například na náš Provinční rekonstrukční tým nikdy nebyla jedna jediná stížnost. To znamená, že ten vzájemný respekt s místními obyvateli a mezi našimi vojáky je tady velký. A i to přátelské chování českých vojáků, kteří si dokáží získat místní obyvatelstvo bylo velice oceňováno.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink premiéra Petra Nečase v Afghánistánu, 13. dubna 2013

Související zprávy