Tiskové konference

22. 10. 2010 12:52

Tiskový brífink premiéra po jednání s prezidentem, 22. října 2010

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré dopoledne, dámy a pánové, vítejte na krátkém briefingu premiéra ČR Petra Nečase s prezidentem ČR Václavem Klausem. Prosím, vaše slovo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, my jsme dnes měli pracovní setkání s panem prezidentem, které se týkalo především zahraničně-politických otázek, respektive otázek, které mají vazbu na EU. Protože příští týden se koná v Bruselu jednání Evropské rady, která se bude týkat problematiky především rozpočtové a ekonomické, kde je celá řada nesmírně důležitých aspektů pro ČR z hlediska koordinace zahraničních a rozpočtových politik. Vzhledem k tomu, že existuje velice úzká kooperace a jistá dělba práce mezi prezidentem republiky a předsedou vlády k těmto evropským summitům, tak je naším zvykem si vzájemně vyměnit stanoviska a pozice. Musím říci, že to ujednání příští týden bude v mnoha ohledech důležité, protože reaguje mimo jiné i na ekonomickou a rozpočtovou situaci v celé řadě členských zemí EU, kde se některé země ocitly na hraně státního bankrotu. Tam EU nějak reaguje cestou Task Force, čili skupiny kolem předsedy, prezidenta Evropské rady a objevují se i návrhy na změny v primárním smluvním rámci. Tady bych připomenul francouzsko-německou deklaraci z tohoto týdne, která by dokonce znovu otevřela Lisabonskou smlouvu. To je důvod, proč jsme tyto věci konzultovali s panem prezidentem. Pro mne to znamená, jako pro předsedu vlády, účast na radě, i tu nemilou věc, že se nemohu jako předseda vlády zúčastnit slavnostního večera k 28. říjnu, protože v tu dobu bude rada zasedat. Čili i tuto konotaci jsme s panem prezidentem museli probrat, protože je neobvyklé, aby předseda vlády nebyl účasten tohoto státního svátku, ale tady je moje účast v Bruselu nezastupitelná, takže nic jiného nezbývá.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, vaše otázky. ČTK

ČTK: Jaký je postoj ČR, s čím na radu jedete a budete mít podporu pana prezidenta ve všem?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Pan prezident, vzhledem k tomu, že má zkušenost předsedy vlády a ministra financí, tak má podobné postoje jako vláda ČR. My jsme pro jistou koordinaci rozpočtových politik a především pro větší vazbu na striktní dodržování pravidel, která musí platit pro všechny, na striktní tlak proti růstu deficitu. Respektive na přísný tlak na snižování deficitu. Všechny kroky, které jdou tímto směrem, vítáme a podporujeme. Současně také platí, že kroky, které by se pokoušely omezit suverenitu národních vlád a parlamentů - typu, že by se musely předkládat orgánům EU rozpočty dříve než do národního parlamentu, nebo že by se museli předkládat ke schválení současně s vládním návrhem a musely být provázeny i doporučeními rady, které se týkají konvergenčního programu, to jsou kroky, se kterými nesouhlasíme.

ČT: Zeptám se vás, za dvě hodiny se otevřenou volební místnosti v druhém kole senátních voleb, mohl byste ještě jednou zopakovat, teď jako předseda ODS, co vy osobně v nich čekáte a jakou přepokládáte účast? Protože ve druhém kole lidé příliš k volbám nechodí.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já se přiznám, že ode mne číslo účasti neočekávejte, protože vždy je zkušenost, že je poměrně značný propad mezi prvním a druhým kolem, protože to první kolo je doprovázeno jiným typem voleb, například krajskými nebo volbami komunálními, já si to nedovolím odhadnout, jaká účast bude. Já pevně doufám, že voliči dají přednost tomu, aby se tato země modernizovala, aby šla cestou reforem a že nedají přednost tomu, aby se zvyšovala míra polarizace české politiky, míra konfliktů a střetů mezi ústavními institucemi, to vše by byl důsledek oranžového Senátu.

Televize Nova: Co byste říkal na koalici TOP 09 a ČSSD v Praze?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Co bych na ní mohl říkat? Koalice TOP 09 a sociální demokracie v Praze? Pevně doufám, že i vámi novináři by byla nazývána velkou koalicí.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím poslední tři otázky. Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Chtěl bych se zeptat, kdyby Senát získal tu možnost zdržovat ty zákony, které překládá vláda, myslíte si, že by to ohrozilo přijetí státního rozpočtu, že by muselo nastat, vzhledem k lhůtám, provizorium?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem pevně přesvědčen, že rozpočtové provizorium nehrozí, ani si ho nedovedu představit a velmi bych doporučoval jakýmkoliv politikům, aby si s touto hrozbou nezahrávali, protože ČR má stabilizovaný rating, že dokonce jako jedna z mála zemí její rating byl změněn na pozitivní výhled, dokonce možnost zlepšení, zatímco ten pohyb, pokud dochází ke změnám ratingů, je v rámci Evropy spíše opačný, tak tady bychom si zahrávali s budoucností našich veřejných rozpočtů. Čili nepředpokládám provizorium.

Aktuálně.cz: Tedy předpokládáte, že všechny návrhy vlády projdou tak, aby ten rozpočet platil?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Rozpočet v každém případě projde, pokud by se náhodou některý zákon zadrhl, tak vstoupí v platnost dnem své účinnosti, možná po pár dnech, maximálně týdnech roku 2011. Bylo by to nepříjemné, bylo by to nesystémové, nikoliv však katastrofické. Ale já pevně doufám, že Senát bude zvolen do zodpovědného složení. Již toto demonstruje, jak je nesmírně důležité, aby to nebyl obstrukční Senát, ale aby to byl Senát, který bude korigující, nikoliv negující.

Reuters: Už je jasné, jestli ČR podpoří požadavek Německa na změnu Lisabonské smlouvy v souvislosti s mechanismem placení dluhů v případě krize?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My si velmi pozorně vyslechneme argumentaci, která zazní ve prospěch či neprospěch tohoto návrhu. Nebudeme dávat žádná silná vyhlášení, analyzujeme to, co zatím víme. Všichni víme, že ten návrh je čerstvý, je z počátku týdne a bude otázkou dalších jednání. Určitě se to nerozhodne na další Evropské radě.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, poslední otázka.

TASR: Našel si pan prezident čas i na nějaké hodnocení 100 dní vaší vlády?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: To se přiznám, že k tomu jsme se opravdu nedostali. 100 dní vlády je spíše symbolická mediální záležitost, než reálný politický trám něčeho. Navíc se vede diskuse, jestli těch 100 dní má být od jmenování premiéra či vlády nebo od hlasování o důvěře vládě, takže máme dvakrát 100 dní za sebou a jednou 100 před sebou.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím poslední prémiovou otázku. ČT.

ČT: Pane premiére, pokud se nemýlím, vy jste byl krátce účasten jednání tripartity. Chci se zeptat, jestli se mluvilo o včerejším návrhu ministra dopravy, který chce přesunout až 9 000 zaměstnanců ČD pod SŽDC, což se zaměstnancům a odborům z ČD vůbec nelíbí.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě, že jsme tam o tom mluvili, dohodli jsme se, že o tom dále budeme jednat. Za další platí, že to není rozhodnutí ministra dopravy, je to pouze oznámení zpracovat příslušný projekt, který může vyústit v to, že se ČD změní ve strukturu holdingového typu, například takto jsou koncipovány německé dráhy. A je to i způsob reakce na další liberalizaci dopravy na železnici, protože by bylo nelogické, když by SŽDC, která hospodaří na kolejích, když by se tam pohybovalo několik dopravců, aby výpravčí byli zaměstnanci pouze jednoho z možných dopravců po kolejích, ale to je otázkou dalších jednání, dalšího projektu. Ta myšlenka není nová, je stará asi 2 roky a má jistou logiku. Bude se o tom jednat. Dámy a pánové, děkuji vám a přeji hezký den. Na shledanou

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink premiéra po jednání s prezidentem, 22. října 2010

Související zprávy