Tiskové konference

11. 1. 2011 16:53

Tiskový brífink premiéra s ministrem vnitra k výběru policejního prezidenta, 11. ledna 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, hezké odpoledne, vítám vás na tiskovém briefingu po setkání předsedy vlády Petra Nečase a ministra vnitra Radka Johna. Na úvod prosím slovo předsedy vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji, že jste přišli, my jsme dnes měli pracovní jednání s panem ministrem vnitra, které se týkalo výběru policejního prezidenta. Já jsem seznámil pana ministra vnitra se svými výhradami, obavami, námitkami, které se týkají legislativní čistoty celého procesu a obavy o zákonnost celého procesu, o politickou průchodnost a procedurální průchodnost celého procesu. My jsme se dnes v podstatě shodli, že se pokusíme v těch následujících obdobích eliminovat jakékoliv obavy, protože my jsme se také shodli v tom, že to nejhorší, co by se mohlo stát, by byla zpochybněná zákonnost procesu toho policejního prezidenta a to je věc, kterou si nepřeje nikdo z nás, a my jsme se na tomto shodli. To znamená, budou vedena i jednání odborníky na legislativu v následujících dnech, aby se opravdu vysvětlily a objasnily všechny legislativní a zákonné problémy, které se objevují, a my určitě o této věci budeme jednat dál.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím vyjádření ministra vnitra.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Shodli jsme se, že vlastně využijeme i zítra jednání vlády, kde budou k dispozici i odborníci z LRV a současně legislativci ministerstva vnitra a proberou znovu celý proces, případné námitky a je třeba opravdu mít jistotu, že tam není v jediném bodě cokoliv zpochybnitelného. Budeme o tom jednat zítra a jsem přesvědčen, že i kdykoliv v průběhu tohoto týdne, protože cílem je mít nezpochybnitelné výběrové řízení a pro to uděláme všechno. Teď je to na odbornících, zítra a pak budeme jistě jednat dál.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, prostor pro tři vaše otázky. První, Jan Němec, aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda platí, že by ta komise měla zasednout už příští úterý? Nebo to po dnešku padlo? Děkuji.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Jde o to, jak rychle se budeme dohadovat a jak se shodneme a popravdě řečeno není časový tlak, aby to bylo přesně konkrétně ten a ten den, ale vzhledem k tomu, že se uvidíme i zítra, tak jestli se to podaří, tak s radostí.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme se shodli v tom, že by bylo chybou dostat se pod umělý časový tlak za cenu toho, že pak například vzniknou námitky o zákonnosti celého kroku. Dokonce nějaká případná soudní řízení, a to je to poslední, co by si kdokoliv z nás přál. Shodli jsme se dnes, a to já považuji za důležité, pokusit se naleznout kvalitní řešení před umělým časovým tlakem.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Jakub Kalenský, Hospodářské noviny.

HN: Dobrý den, znamená to tedy, že se to probíhající výběrové řízení ruší?

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Ne, to není řečeno. Dohadujeme se na tom, jak přesně vyspecifikovat, aby bylo naprosto nezpochybnitelné. Nicméně, o principech budeme jednat a já mám pocit, že principy se neruší.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem již řekl, že jsem pana ministra seznámil se svými námitkami, obavami a podobně, s tím, že se je budeme snažit odstranit, protože jsem přesvědčený, že opravdu to poslední, co potřebujeme, tak jsou například námitky vůči zákonnosti celého kroku.

HN: Budete tedy odstraňovat jenom tyto nedostatky, o kterých jste teď hovořil? Tedy to co, jak říkal pan poslanec Tejc, nebo váš pan ministr Jiří Pospíšil, že poukazovali na to, že to není úplně v souladu se služebním zákonem? Nebo má pan ministr vnitra odstranit i ty věci, o kterých jste hovořil vy, když jste mnohokrát řekl, že to je stafáž pro předem připraveného kandidáta?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem vyjádřil obavy. Já jsem neřekl, že to je tak. Já jsem vyjádřil obavy, aby tomu tak nebylo. A musím říci, že já jsem se seznámil se zhruba třemi okruhy, kde já mám problémy. Tedy první je otázka legislativní, z hlediska čistoty průběhu celého procesu, aby vyhovoval služebnímu zákonu. Další okruh, který se týká dejme tomu, jaká má být ingerence politických figur do výběru policejního prezidenta, respektive účasti v té komisi, a s několika náměty z této oblasti jsem pana ministra seznámil. A třetí oblast se znovu týká podmínek vypsání tohoto výběrového řízení. Aby opět nevznikly teoretické záminky k soudnímu zpochybňování celého procesu výběru.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Já bych řekl, že shoda je na tom, že to musí být transparentní a že to musí být nezpochybnitelné. Takže, proto zítra odborníci legislativci se sejdou a po jejich výstupu budeme dál řešit konkrétní věci.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že jsem rád a oceňuji, že pan ministr vnitra vzal ty moje obavy a námitky vážně a že je tu vzájemná snaha je řešit.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Poslední otázka, Jakub Troníček, Právo.

Právo: Jenom jsem se chtěl zeptat, chápu to správně, že pokud budou rozptýleny ty obavy, o kterých jste tu mluvil, tak jste připraven to jméno v souladu s tou vaší dohodou po kontrasignaci potvrdit, toho vítěze toho výběrového řízení?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já na to musím říci to, co říkám dlouhodobě. Musím mít jistotu toho, že celý proces probíhá v souladu se zákonem, že celý proces není pouze formalitou. To znamená, že se jedná o opravdové transparentní výběrové řízení, že to opravdu je výběr a za třetí, že tam nejsou politické tlaky, ať už od kohokoliv. Já klidně přijmu legitimní námitku, že někdo se zase může bát, že by to mohly být politické tlaky z mé strany, aby tam někdo byl a někdo nebyl. Takže tyto tři věci, pokud by nebyly splněny, tak bych si těžko mohl vzít na svědomí, abych tuto věc potvrdil. Já pevně doufám, že k tomu nedojde a že to bude přesně jinak.

Právo: Zatím tyto vaše obavy trvají?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já teď musím říci, že jsem s nimi seznámil pana ministra. Pan ministr vzal tyto obavy a námitky vážně a budeme se snažit je eliminovat. Mimochodem, debata například o čistotě a souladu se služebním zákonem, o zákonnosti celého procesu výběru, je, myslím si, společným zájmem všech. Prostě představa, že by bylo soudně napadnutelné toto rozhodnutí, že by dokonce teoreticky hrozil nějaký soudní ping-pong, kdy jedna instance by něco potvrdila či zrušila a naopak vyšší instance by zase postupovala jinak. Já myslím, že některé kroky v soustavě státních zastupitelství, které prostě vedou k tomu, že některá personální rozhodnutí byla zrušena soudně, tak o to více je nezbytné být ostražitý, abychom nezopakovali něco podobného při výběru policejního prezidenta.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: My jsme se shodli, že by skutečně nebezpečné bylo, kdyby to rozhodnutí mohlo být soudně zpochybnitelné, takže uděláme vše proto, aby byla naprostá jistota, že nepůjde zpochybnit jak z legislativních důvodů, tak z námitek typu netransparentnost. Protože se scházíme zítra a možná i kdykoliv tento týden, tak já si myslím, že legislativci zítra dají své resumé a další jednání budou pokračovat.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme za váš čas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink premiéra a ministra vnitra k výběru policejního prezidenta

Související zprávy