Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

23. 9. 2010 16:16

Obnovená premiéra němého velkofilmu Svatý Václav oslaví Den české státnosti

V úterý 28. září bude po 80 letech k vidění film o patronu české země Svatém Václavovi. Obnovená premiéra se uskuteční v rámci oslav české státnosti ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Záštitu nad večerem převzal předseda vlády Petr Nečas a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Němý film z roku 1930 doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Jana Kučery. Průvodcem večera, který bude přenášet Česká televize od 20 hodin na ČT 2, bude Marek Eben.

Bezmála dvouhodinový němý film s původní hudbou Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky je dosud jediným pokusem, jak převést příběh knížete svatého Václava na filmové plátno. Smyslem obnovené premiéru velkofilmu Svatý Václav (1929/1930) je přispět k aktuální diskusi o tom, co vše tvoří obsah relativně mladého státního svátku „Dne české státnosti“ 28. září a jaké místo v něm svatováclavská tradice může mít.

Film je v české kinematografii určitou raritou. Jeho rozpočet dosáhl astronomické výše, četnost zájmu tisku v době jeho vzniku nemá srovnání, hrály v něm domácí i zahraniční filmové hvězdy, jako první film u nás získal finanční podporu státu. Už jen záměr zpracovat svatováclavské téma vyvolal kontroverzní přijetí – to později postihlo i film samotný, z něhož se i proti záměru tvůrců stalo politikum.

Společně s přípravou obnovené premiéry filmu Svatý Václav vznikl také dokumentární film režiséra Martina Suchánka Svatý Václav (světec – kníže – legenda), který zachytil postup renovace filmu a zároveň vypráví legendu o Václavovi. Česká televize jej odvysílá po skončení přímého přenosu z Rudolfina od 22 hodin na ČT2.

Obnovená premiéra němého filmu Svatý Václav doplněného o původní hudbu skladatelů Jaroslava Křičky a Oskara Nedbala bude po 80. letech od jeho premiéry v roce 1930 nejen důstojnou oslavou Dne české státnosti, ale především příležitostí připomenout hodnoty, které svatý Václav, duchovní patron českých zemí, představuje.

Na obnovené premiéře se podílejí Úřad vlády České republiky, Národní filmový archiv, Český rozhlas a Česká televize.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie