Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

26. 6. 2013 10:15

Premiér Nečas odpověděl poslancům EP ohledně ÚSTR

Předseda vlády Petr Nečas zaslal dopis 25 poslancům Evropského parlamentu, kteří vyjádřili znepokojení nad vývojem v českém Ústavu pro studium totalitních režimů.

V přílohách naleznete originály i pracovní překlady jak dopisu poslanců, tak premiérovy odpovědi.


V Praze dne 24. června 2013

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

děkuji za váš dopis. S vaším hodnocením situace v Ústavu pro studium totalitních režimů plně souhlasím, a mohu vás ubezpečit, že i já osobně jsem vývojem v Ústavu pro studium totalitních režimů velmi znepokojen. I proto jsem k němu dal opakované a jasné stanovisko a vyslovil bohužel dnes už bývalému vedení ústavu podporu.

Doktora Daniela Hermana považuji za slušného člověka a oceňuji jeho působení v pozici ředitele ústavu. Pod jeho vedením provedl velký kus práce včetně klíčových projektů jako je digitalizace podkladů, která postupovala rychlým tempem. Způsob, jak s ním Rada Ústavu pro studium totalitních režimů naložila, považuji za zcela nedůstojný.

Rezignace všech členů vědecké rady obsazené nezpochybnitelnými a nezávislými osobnostmi, kde mimo jiné působili profesor Bostonské univerzity Igor Lukeš, profesor z Harvardu Mark Kramer či bývalý šéf rady Michael Kraus z Middlebury College, je zřetelným barometrem, co se v ústavu děje.

Nové, zcela nekompetentní vedení ústavu, dosazené levicí, stejně jako nová vědecká rada, v níž jsou také dlouholetí členové komunistické strany, odpůrci vzniku ústavu a dokonce pedagogové za totality vyučující dějiny Komunistické strany Československa, to jsou skutečně varující signály pro českou veřejnost.

Plně souhlasím s tím, že Evropa nebude sjednocena, dokud si nebude schopna vytvořit společný pohled na své dějiny, uznat nacismus, stalinismus, fašismus a komunistické režimy za společné dědictví a přistoupit k upřímné podrobné debatě o zločinech minulého století.

Bude nutné bedlivě sledovat, co se nyní bude v Ústavu pro studium totalitních režimů dále dít. Jedná se nejen o výklad totalitní minulosti, ale i o budoucnost Archivu bezpečnostních složek. Jde o to, aby tento archiv nestál jako bariéra pronikání exponentů minulého režimu do státní správy. Proto vše nasvědčuje tomu, že je nutné převzít nad ústavem kontrolu. Proto hrozí, že bude Archiv bezpečnostních složek paralyzován, čímž by došlo k umrtvení zpracování dat.

Musím zároveň bohužel konstatovat, že v současné době jsou moje možnosti přímo zasáhnout v této věci omezené, protože jmenování členů Rady Ústavu pro studium totalitních režimů je plně v kompetenci Senátu, který dnes ovládají levicové strany. Tato rada, kterou doplnili kandidáti levice, je plně zodpovědná za následné destruktivní kroky v ústavu.

Nám ostatním, co se nechceme smířit s řadou personálních kroků v Ústavu pro studium totalitních režimů, nezbývá než pokračovat ve snaze těmto krokům ohrožujícím nezávislé bádání naší nedávné minulosti bránit v rámci možností, které jsou k dispozici.

Děkuji vám za váš zájem o věc a budu se jí nadále zabývat.

S úctou

Petr Nečas, předseda vlády České republiky

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie