Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

28. 8. 2010 8:06

Premiér zahájil dožínky: Pomůžeme zemědělcům postiženým povodněmi

Předseda vlády Petr Nečas dnes v Českých Budějovicích zahájil v rámci výstavy Země živitelka tradiční Národní dožínky.

„České zemědělství je důležitý pilíř naší ekonomiky a našeho života. Postihli nás povodně. My se na to snažíme reagovat. Proto chystáme kroky v podobě přednostního vyplácení dotací zemědělcům zasaženým povodněmi. Pozemkový fond uhradí náklady na odstranění naplavenin na pozemcích ve vlastnictví státu, které jsou zásadně znehodnoceny a jsou v jeho správě,“ řekl premiér.

Dále podle premiéra také fond odloží splátku nájemného z pozemků silně poškozených povodněmi a svým klientům odloží finanční splátky z privatizace a prodeje státní zemědělské půdy.

„Nesdílím názor, že do zemědělství nemusí proudit žádné finance. Ano, čekají nás nepopulární kroky, ale zem má pro nás zásadní význam i pro svou retenční schopnost krajiny. Role zemědělství je mnohem širší. Chtěl bych připomenout, že 30 procent obyvatel žije v obcích do tisíce obyvatel,“ dodal Petr Nečas.

„Dále musíme prohlubovat vztah k naší půdě. Nesmíme se k ní chovat jen jako k výrobnímu prostředku, ale k věci, co jsme dostali ke správě s musíme se k tomu takovým způsobem chovat. Jsem rád, že zemědělci jdou tímto směrem,“ řekl na úvod dožínek premiér.

Fotografie z dožínek najdete na Facebooku předsedy vlády Petra Nečase zde:
http://www.facebook.com/album.php?aid=25051&id=109081345776853

Jakub Stadler, zástupce mluvčího vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie