Tiskové zprávy

2. 7. 2008 14:16

Vláda odsouhlasila novelu energetického zákona nebo změnu školského zákona 2. 7. 2008

Členové vlády dnes souhlasili s novelou energetického zákona, zákonem o majetkových podílech v zemědělských družstev nebo novelou školského zákona. Kromě toho také posoudili návrh Strany zelených na referendum o přímé volbě prezidenta.

„My jsme po diskuzi s představili koaličních stran a na vládě zaujali k návrhu referenda o přímé volbě prezidenta neutrální stanovisko s tím, že legislativní rada vlády předložila řadu připomínek. Klíčové rozhodnutí vlády je, že jsme zadali ministru spravedlnosti, aby do konce srpna předložil vládní návrh přímé volby prezidenta. Myslíme si, že skutečné řešení tohoto problému je cesta rychlejší než cesta referendem,“ řekl na tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek. 

Snížení administrativy

Vláda také schválila novelu energetického zákona, kterou předložil ministr průmyslu a obchodu. „Zákon přináší řadu změn. Některé se například týkají snížení administrativní zátěže podnikatelů v energetice, kde se omezují některé regulační činnosti. Například se úplně zrušuje státní autorizace na výstavbu výroben elektřiny, což byl duplicitní proces se stavebním povolením,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Zrušení limitu počtu žáků ve školách

Novela školského zákona obsahuje zhruba pět desítek změn, z nichž jedna desítka jsou zásadní změny. „Rušíme limity počtu žáků ve třídách a školách. Tato změna by měla přinést pozitivum. Týká se především malých obcí, kde z důvodů těchto limitů museli zřizovatelé tyto školy zrušit, to my nechceme,“ vysvětlil ministr školství Ondřej Liška. Nyní je podle něj na zřizovatelích, jak se rozhodnou, zda-li chtějí školy dále financovat.

Vláda dále odsouhlasila zákon o vypořádání družstevního majetku. „Tento zákon nezavádí nové nespravedlnosti, pouze přebírá principy, které jsou analogické v občanském zákoníku,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Členové vlády ještě na svém zasedání probrali a poslali do dalšího legislativního procesu novelu občanského soudního řádu, která se týká domácího násilí a ustanovení o předběžných opatření.

Další informace o výsledcích dnešního jednání vlády jsou k dispozici na portálu vlády www.vlada.cz, kde bude také zvukový záznam tiskové konference i přepis.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie