Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

2. 6. 2008 17:39

Výstava o osudech lidí poznamenaných komunismem je přístupná na Kampě 2. 6. 2008

Výstava popisující osud lidí poznamenaných komunistickým pučem v roce 1948 s názvem Jedni z nás... je ode dneška otevřená v kavárně Mlýnská na pražské Kampě. Unikátní výstavu připravil na podnět premiéra Mirka Topolánka Úřad vlády ČR ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum.

"Považuji za nesmírně cenné, že se můžeme seznámit s osudy konkrétních lidí, které postihla komunistická totalita. Že můžeme poznat tvář zla v mnoha jeho podobách. Zla, které se nevyhýbalo nikomu, které mohlo postihnout kohokoli. A zároveň za ním vždy bylo utrpení určitého člověka.," řekl premiér Mirek Topolánek při vernisáži výstavy.

Do expozice byly vybrány příběhy spisovatelů, duchovních, zemědělců a další osob, na které se komunisté v 50. letech zaměřovali. Příběhy politických vězňů doplněné fotografiemi jsou nejen svědectvím o událostech v minulém století, ale i poselstvím do budoucna a výzvou. Na úvodním panelu je napsáno: „Žijí mezi námi lidé, kteří byli ochotni za demokracii a svobodu, již si nyní užíváme, bojovat, přinášet oběti a dokonce položit vlastní život. Dokázali bychom i my hájit svobodu, demokracii a čest tak statečným a obětavým způsobem jako oni?“

Výstava bude na pražské Kampě k vidění zhruba měsíc, po té bude přesunuta na další místa. Lidé ji mohli již vidět při dnu otevřených dveří ve Strakově akademii 24. února. Jednotlivé panely výstavy jsou k vidění také na internetových stránkách Úřadu vlády ČR (http://www.vlada.cz/scripts/detail.php?id=30684).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie