Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

11. 4. 2019 15:14

Informace k náhradě škody

Žádost o informace týkající se nároků za zadostiučinění za nemajetkovou újmu, na náhradu škody zapříčiněnou nesprávným úředním postupem a nezákonným rozhodnutím ve smyslu zákona č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti, ve znění pozdějších předpisů.

Vážení,

Úřad vlády ČR obdržel dne 28. března 2019 Vaši elektronickou žádost o informace, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o svobodném přístupu k informacím“), v níž žádáte o „poskytnutí informací o počtu každoročně uplatněných nároků na náhradu škody a zadostiučinění za nemajetkovou újmu v letech 2015 – 2018 s rozdělením na nároky za zadostiučinění za nemajetkovou újmu, na náhradu škody zapříčiněnou nesprávným úředním postupem a nezákonným rozhodnutím a odděleně pro odpovědnost státu a územních samosprávných celků s vyčíslením ročního finančního objemu takto rozdělených nároků bez příslušenství a vyčíslením jejich přiznané a uhrazené výše“. Dále žádáte o „poskytnutí informace o počtu žalob, jimiž se poškození domáhali náhrady škody a zadostiučinění za nemajetkovou újmu u soudu za stejné období, ve stejném členění a s vyčíslením uplatněných nároků bez příslušenství“. Současně požadujete „ve stejném členění uvést a vyčíslit nároky, o nichž soudy rozhodly ve prospěch žalobců, a spolu s tím uvést, kolik neúspěšných žalobců podalo proti rozsudkům odvolání. … ve stejném členění uvést a vyčíslit nároky, o nichž odvolací soudy rozhodly ve prospěch žalobců“.

K této Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že Úřad vlády ČR z podstaty své činnosti až na výjimky (např. rozhodování o dotacích, rozhodování dle zákona o svobodném přístupu k informacím) nevydává rozhodnutí ani nerealizuje úřední postup, na základě kterých by mohla vzniknout škoda předvídaná zákonem č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 82/1998 Sb.“). K Vaší žádosti si tedy dovoluji uvést, že Úřad vlády ČR za období let 2015 až 2018 neeviduje žádnou žádost o náhradu škody či nemajetkové újmy ve smyslu zákona č. 82/1998 Sb., k jejímuž vyřízení by byl Úřad vlády ČR kompetentní.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X