Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

29. 4. 2020 14:29

Informace týkající se COVID-19

Žádost o informace týkající se znovuotevření kosmetických salonů.

Vážená paní,

Úřad vlády ČR obdržel dne 31. března 2020 Vaši elektronickou žádost, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), ve které žádáte o informaci, zda je možné vydat rozhodnutí o znovuotevření kosmetických salonů a pokud ano, kdo těmto provozovnám dodá materiál, jako jsou odpovídající kvalitní roušky, dostatek dezinfekce, rukavic a v neposlední řadě i dezinfekce vzduchu.

K Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že působnost Úřadu vlády vymezuje ustanovení § 28 odst. 2 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „kompetenční zákon“), podle něhož Úřad vlády plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda.

Rozsah poskytovaného odborného zajištění činnosti vládě Úřadem vlády ČR a tím i rozsah této oblasti působnosti Úřadu vlády ČR je přísně limitován, Úřad vlády ČR odborně zabezpečuje činnost vlády jako celku, nezabezpečuje tedy činnosti jednotlivých jejích členů, jimž odborné zabezpečení poskytují jimi řízená ministerstva, přičemž zásadně do jeho vymezení nelze zahrnout ani oblasti činnosti veřejné správy, jež spadají do působnosti konkrétních ministerstev či jiných ústředních orgánů státní správy.

K Vámi zmiňovanému znovuotevření kosmetických salonů Úřad vlády ČR disponuje pouze harmonogramem uvolňování jednotlivých opatření ze dne 14. dubna 2020, projednaném na jednání vlády ČR, jež je dostupné na internetových vládních stránkách: http://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/harmonogram-uvolnovani-opatreni-ve-skolach-a-skolskych-zarizenich--podnikatelskych-a-dalsich-cinnosti-180969/.

S ohledem na ustanovení § 13 odst. 1 písm. d) kompetenčního zákona, jež stanoví Ministerstvo průmyslu a obchodu ústředním orgánem státní správy pro věci malých a středních podniků pro věci živností na základě výše uvedeného Vám pro případné další informace doporučuji obrátit se s Vaší žádostí přímo na věcně příslušné Ministerstvo průmyslu a obchodu.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X