Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

25. 5. 2020 14:36

Informace týkající se COVID-19

Žádost o poskytnutí informací související se zákazem vycestování občanů ČR z České republiky.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 14. dubna 2020 Vaše doplněné elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), ve kterém jste žádal o informace týkající se omezení vycestování občanů ČR z České republiky.

Jelikož posouzením Vaší žádosti bylo zjištěno, že tato žádost neobsahuje veškeré údaje, které podle ustanovení § 14 odst. 2 zákona obsahovat má, byl jste dle ustanovení § 14 odst. 2 zákona vyzván k doplnění Vaší žádosti.

Dne 24. dubna 2020 Úřad vlády ČR obdržel Vaše doplnění žádosti, kterým jste vzal Vaši žádost o informace ze dne 14. dubna 2020 zpět, a podal jste novou žádost o informace s odkazem na zákon, jež jste formuloval níže uvedeným způsobem:

… dle dostupných informací Vláda ČR na svém mimořádném zasedání dne 13. března 2020 v rámci nouzových opatření zakázala od 16. března 2020 vycestovat občanům ČR z České republiky (s několika drobnými výjimkami – řidičů TIR, složek ISZ atp.). Přestože bylo nařízení 14. dubna 2020 zmírněno, a 23. dubna 2020 zrušeno, považuji zmíněný zákaz za hrubé omezení mých občanských svobod. …
 1. Co bylo konkrétním cílem opatření (ze 13. března 2020), jež zakazovalo volné vycestování občanů České republiky z ČR?
2. Jak byla nastavena kritéria, kdy mělo být tohoto cíle dosaženo a kdy bylo možné tento zákaz zrušit? Tzn. žádám o sdělení konkrétních kritérií, jež umožnily zrušit zákaz pro vycestování občanů ČR z ČR.
3. Na základě jakých podkladů vláda 13. března 2020 k zákazu vycestování přistoupila (3a) – žádám o jejich poskytnutí; bylo tak učiněno na základě odborné analýzy (3b)? Žádám o její poskytnutí.
4. Pokud byl zákaz (ze 13. března 2020) vydán na základě doporučení odborníků, kdo konkrétně tato
5. Žádám o poskytnutí odborné či jiné zprávy či studie, na základě které vláda dne 13. března 2020 omezila právo občanů ČR volně vycestovat z vlastní země (5a) a zároveň žádám o poskytnutí zápisu z mimořádného zasedání vlády dne 13. března 2020 (5b). Pokud se na tomto mimořádném zasedání vlády kdokoliv ze zúčastněných odvolává na jakékoliv jiné jednání (v souvislosti se zákazem vycestovat občanům ČR z ČR), jež sloužilo jako podklad pro rozhodnutí vlády ze dne 13. března 2020 o zákazu vycestování občanů ČR z ČR, žádám i o zápis z tohoto/těchto jednání (5c).
6. Žádám o zápis z jednání vlády, kdy bylo odsouhlaseno zrušení zákazu vycestovat občanům ČR z ČR (prezentované dne 23. dubna 2020 ministrem zdravotnictví).“

K Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že působnost Úřadu vlády vymezuje ustanovení § 28 odst. 2 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „kompetenční zákon“), podle něhož Úřad vlády plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda.

Rozsah poskytovaného odborného zajištění činnosti vládě Úřadem vlády ČR a tím i rozsah této oblasti působnosti Úřadu vlády ČR je přísně limitován, Úřad vlády ČR odborně zabezpečuje činnost vlády jako celku, nezabezpečuje tedy činnosti jednotlivých jejích členů, jimž odborné zabezpečení poskytují jimi řízená ministerstva, přičemž zásadně do jeho vymezení nelze zahrnout ani oblasti činnosti veřejné správy, jež spadají do působnosti konkrétních ministerstev či jiných ústředních orgánů státní správy.
K bodu 1. až 5. Vaší žádosti si dovoluji uvést, že k předmětnému usnesení vlády ČR o přijetí krizového opatření č. 203 ze dne 13. března 2020 nebyly předloženy žádné Vámi zmiňované podklady.

Úřad vlády ČR disponuje pouze informací, že vláda při svém rozhodování ve věci krizových opatření vychází z informací ministra zdravotnictví a dalších členů vlády, a dále náměstka ministra zdravotnictví a předsedy Centrálního řídícího týmu COVID-19 Prof. MUDr. Romana Prymuly, náměstkyně ministra zdravotnictví a pověřené hlavní hygieničky MUDr. Jarmily Rážové, Ph.D., případně dalších relevantních subjektů.

K Vámi požadovanému zápisu z jednání vlády ze dne 13. března 2020 si Vás dovoluji informovat, že z jednání vlády ČR je pořizován pouze záznam, který je z předmětného jednání vlády ČR ze dne 13. března 2020 zveřejněn na vládních internetových stránkách: https://apps.odok.cz/djv-agenda?date=2020-03-13. Tento záznam si Vám dovoluji také zaslat v příloze. 

K bodu 6. Vaší žádosti si Vás dovoluji s ohledem na výše uvedené informovat, že záznam z jednání vlády ČR ze dne 23. dubna 2020 je zveřejněn na vládních internetových stránkách: https://apps.odok.cz/djv-agenda?date=2020-04-23. Předmětný záznam Vám rovněž zasílám v příloze.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 


Přílohy
Příloha č. 1 – Záznam z jednání vlády ze dne 13. března 2020
Příloha č. 2 – Záznam z jednání vlády ze dne 23. dubna 2020

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X