Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

12. 3. 2024 13:54

Informace týkající se legislativy

Žádost o poskytnutí informací týkajících se novely zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb.

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 12. února 2024 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, která byla formulována následujícím způsobem.

„1. Jak bylo naloženo s mou žádostí podanou dne 19.12.2023 pod č.j. 57284/2023-UVCR, kterou jsem mimo jiné osvětlil nedostatky výše uvedené novely zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, kterých se dopustil, resp. které ignoroval jeho předkladatel - Ministerstvo financí, které chce svévolně a zcela neodůvodněně odebrat kompetenci obecních a krajských úřadů provádět cenové kontroly, i když je počet kontrol průběžně realizovaných Českou obchodní inspekcí a Specializovaným finančním úřadem na území hl. m. Prahy naprosto minimální?

2. Jaké úpravy novely zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, byly uloženy stanoviskem Legislativní rady vlády, resp. jaké konkrétní úpravy mají být v materiálu provedeny (viz úkol vyplývající z bodu I. usnesení č. 85 ze 7.2.2024)?

3. Jak bylo naloženo s ROZPOREM, vyplývajícím ze zásadních připomínek hl. m. Prahy k výše uvedenému materiálu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách a kdo se za hl. m. Prahu zúčastnil vypořádání těchto zásadních připomínek?“

K otázce č. 1 si Vám dovolujeme sdělit, že předmětné podání bylo Úřadu vlády doručeno dne 19. prosince 2023 a tentýž den přiděleno Odboru Kabinetu ministra pro legislativu. K tomu doplňujeme, že některé z výhrad obsažených ve Vašem podání korespondují s výhradami obsaženými v částech nazvaných K důvodové zprávě a K závěrečné zprávě z hodnocení dopadů regulace stanoviska předsedy Legislativní rady vlády České republiky (dále jen „LRV“).

V reakci na otázku č. 2 si Vám dovolujeme zaslat stanovisko předsedy LRV včetně jeho přílohy, kde jsou veškeré připomínky předsedy LRV k návrhu předmětného zákona uvedeny.

V reakci na část otázky č. 3 „Jak bylo naloženo s ROZPOREM, vyplývajícím ze zásadních připomínek hl. m. Prahy k výše uvedenému materiálu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách…“ uvádíme, že z obsahu usnesení vlády České republiky ze dne 7. února 2024 č. 85, jímž vláda České republiky schválila Vámi uváděný návrh zákona, fakticky vyplývá, že vláda České republiky ve věci rozporu mezi předkladatelem materiálu, tedy Ministerstvem financí a hl. m. Prahou podpořila předkladatele tohoto návrhu. K tomu si dále dovolujeme sdělit, že součástí materiálu předloženého vládě České republiky k projednání bylo v souladu s požadavky LRV i vyhodnocení připomínkového řízení k předmětnému návrhu zákona včetně informace o vypořádání připomínek hl. m. Prahy., které je možné nalézt na webové stránce vlády České republiky na tomto odkazu ODok Portál - VeKLEP - Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Ke zbývající části žádosti, tedy k části otázky č. 3 „…kdo se za hl. m. Prahu zúčastnil vypořádání těchto zásadních připomínek?“ si dovolujeme uvést, že námi bude vydáno samostatné rozhodnutí, které Vám bude zasláno do vlastních rukou na Vámi uvedenou adresu pro doručování.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v. r.

ředitel Odboru právního a kontrolního

 

Přílohy

Příloha č. 1 – stanovisko předsedy LRV

Příloha č. 2 – příloha stanoviska předsedy LRV

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty