Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

28. 3. 2024 16:06

Informace týkající se materiálů vlády ČR

Žádost týkající se informací o událostech či bezpečnostní situaci, jež vedly k přijetí vybraných nařízení vlády ČR

Vážená paní,

Úřad vlády České republiky obdržel dne 5. března 2024 Vaši elektronickou žádost, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), jež byla formulována následovně.

„Žádám o poskytnutí informací k, v minulosti vydaným, nařízením vlády. Zajímá mě událost či bezpečnostní situace, která vedla k jejich vydání.

Jedná se o následující nařízení vlády:

1•Nařízení vlády č. 112/2002 Sb., o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů Policie České republiky v období od 1. dubna 2002 do 30. června 2002.
2•Nařízení vlády č. 298/2002 Sb., o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů Policie České republiky v období od 1. července 2002 do 30. září 2002.
3•Nařízení vlády č. 677/2004 Sb., o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů Policie České republiky v období od 1. ledna 2005 do 31. prosince 2005.
4•Nařízení vlády č. 518/2005 Sb., o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů Policie České republiky v období od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2006.
5•Nařízení vlády č. 120/2006 Sb., o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů pořádkové služby Policie České republiky v období od 31. března 2006.
6•Nařízení vlády č. 593/2006 Sb., o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů Policie České republiky v období od 1. ledna 2007 do 31. prosince 2007.
7•Nařízení vlády č. 335/2007 Sb., o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů Policie České republiky v období od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2008.
8•Nařízení vlády č. 44/2009 Sb., o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů Policie České republiky v období od 13. února 2009 do 3. března 2009.“
[Čísla jednotlivých bodů byla pro přehlednost doplněna povinným subjektem.]

V reakci na Vaši žádost si Vám dovolujeme poskytnout následující informace o událostech či bezpečnostní situaci, jež vedly k přijetí výše citovaných nařízení vlády.

K bodu č. 3 si dovolujeme uvést, že podle důvodové zprávy vedl k přijetí tohoto nařízení vlády tehdejší mezinárodní vývoj, zejména pak od roku 2004 přetrvávající hrozba teroristických útoků, kdy podle Ministerstva vnitra nebylo možno v dohledné době očekávat zmírnění či dokonce zrušení určitých bezpečnostních opatření, konkrétně nasazení vojáků Armády České republiky k ochraně a ostraze Velvyslanectví Spojených států amerických v České republice a mezinárodního letiště Praha-Ruzyně. Tato bezpečnostní opatření způsobila zvýšené nároky na činnost Policie České republiky, která je nebyla schopna zabezpečit vlastními silami a prostředky.

K bodu č. 4 si dovolujeme uvést, že podle důvodové zprávy vedla k přijetí tohoto nařízení vlády opět trvající zhoršená mezinárodní situace a hrozba teroristických útoků. Využívání vojáků Armády České republiky k posílení Policie České republiky je vázáno zejména na bezpečnostní opatření, která bývají přijímána v souvislosti s možnými teroristickými útoky a jejich hrozbami ve světě, případně se živelními pohromami. Povolaní vojáci se v souladu s  tímto nařízením vlády v roce 2006 podíleli na posilování výkonu služby Policie České republiky - konkrétně mj. plnili i úkoly pro Policii České republiky (správu Východočeského kraje) v souvislosti se střežením objektů nelegálních skládek nebezpečných odpadů v Libčanech a Chvaleticích.

K bodu č. 5 si dovolujeme uvést, že k přijetí tohoto nařízení vlády vedla nutnost zabezpečit poskytnutí pomoci Integrovanému záchrannému systému při řešení povodní v České republice, zejména ve formě zajištění záchranných a likvidačních prací při povodních v období od  31. března 2006 do 30. dubna 2006.

K bodu č. 6 si dovolujeme uvést, že i v případě přijetí tohoto nařízení vlády bylo využívání vojáků Armády České republiky k posílení Policie České republiky vázáno zejména na bezpečnostní opatření, která bývala přijímána v souvislosti s možnými teroristickými útoky a jejich hrozbami ve světě, případně v souvislosti se živelními pohromami. Pro zachování této možnosti posílení Policie České republiky i pro rok 2007 hovořila zejména schopnost Armády České republiky nasadit vyčleněné vojáky ve prospěch Policie České republiky ve velmi krátkých časech, což se při přijímání prvotních opatření při řešení závažných bezpečnostních hrozeb jevilo jako nezbytné.

K bodu č. 7 si dovolujeme uvést, že podle důvodové zprávy k přijetí tohoto nařízení vlády bylo konstatováno, že Česká republika se v roce 2007 podílela na nasazování ozbrojených sil v zahraničních policejních i vojenských misích, což představovalo určité riziko odvetných opatření, která mohla být namířena proti některým objektům na území České republiky. Z tohoto důvodu bylo i v roce 2008 nezbytné, aby byla nadstandardním způsobem zabezpečena jejich ochrana. Vzhledem k tomu, že využívání vojáků Armády České republiky k posílení Policie České republiky bylo vázáno zejména na bezpečnostní opatření, která bývala přijímána v souvislosti s možnými teroristickými útoky a jejich hrozbami ve světě, případně se živelními pohromami, bylo považováno za nutné, aby i v roce 2008 bylo možné posílení Policie České republiky vojáky Armády České republiky.

K bodu č. 8 si dovolujeme uvést, že podle důvodové zprávy vedla k přijetí tohoto nařízení vlády zejména skutečnost, že ve dnech 13. února 2009 až 3. března 2009 se v Liberci konalo Mistrovství světa v klasickém lyžování. Tato sportovní událost byla velmi prestižní, očekávala se účast velkého počtu osob (cca 50 000), návštěvy významných osobností politické i kulturní scény a rovněž velký zájem zahraničních médií. Současně v prvním pololetí roku 2009 Česká republika předsedala Radě Evropské unie. S předsednictvím byla spojena řada akcí, které byly pořádány na území České republiky a jejichž povaha byla, vzhledem k počtu a významu jejich účastníků, mimořádně citlivá.

Vzhledem k tomu, že konání Mistrovství světa v klasickém lyžování obnášelo zvýšené nároky na zajišťování bezpečnosti v místě jeho konání, a vzhledem k tomu, že síly a prostředky Policie České republiky v takovém případě by nebyly, zejména z důvodu konání akcí pořádaných z titulu předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, dostatečné k zajištění uvedeného cíle, bylo nutné opatřit personální výpomoc prostřednictvím vojáků Armády České republiky.

Ke zbývající části žádosti, tedy k bodům č. 1 a č. 2, si Vám dovolujeme sdělit, že námi bude vydáno samostatné rozhodnutí, které Vám bude rovněž zasláno na Vámi uvedenou adresu pro doručování.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v. r.
ředitel Odboru právního a kontrolního                            

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X