Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

30. 7. 2019 14:49

Informace týkající se obnovy letecké flotily Armády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se obnovy letecké flotily Armády ČR, a to konkrétně nahrazení ruských bitevních vrtulníků Mi-24 a Mi-35 novějšími modely v souvislosti s návštěvou českého premiéra Andreje Babiše v USA v březnu 2019.

Vážení,

Úřad vlády ČR obdržel dne 10. července 2019 Vaši elektronickou žádost, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, v níž žádáte o poskytnutí informací týkajících se obnovy letecké flotily Armády ČR, konkrétně nahrazení ruských bitevních vrtulníků Mi-24 a Mi-35 novějšími modely v souvislosti s návštěvou českého premiéra Andreje Babiše v USA v březnu 2019, jež jste formulovali níže uvedeným způsobem:

  1. „Žádáme Vás o poskytnutí veškerých zápisů z jednání české a americké delegace, resp. jejich neutajovaných částí, ze dnů 7. 3. 2019 a 8. 3. 2019.
  2. Uzavřel předseda vlády ČR v rámci jednání s prezidentem USA Donaldem Trumpem jakoukoli dohodu, ze které by vyplýval jednoznačný závazek České republiky odkoupit vrtulníky od USA?
  3. Žádáme o sdělení, z jakých důvodů bylo zahájeno exkluzivní vyjednávání s USA.
  4. Byl proces jednání o uzavření smlouvy s USA, příp. její plnění, analyzován, zda je v souladu s Bílou knihou o obraně? Pokud ano, žádáme o zaslání této analýzy.“

K bodu 2. žádosti si Vás dovoluji informovat, že premiér Andrej Babiš žádnou dohodu, ze které by vyplýval jednoznačný závazek České republiky odkoupit vrtulníky od USA v rámci jednání s prezidentem USA Donaldem Trumpem, neuzavřel.

K bodům 1., 3. a 4. Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit následující.

Pro Vaši informaci uvádím, že postavení Úřadu vlády ČR je upraveno zákonem č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů. Jemu je svěřeno plnění úkolů souvisejících s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády a jejích orgánů.

K bodu 1. Vaší žádosti si Vás na základě výše uvedeného dovoluji informovat, že Vámi požadované zápisy se nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR, nýbrž k působnosti Ministerstva zahraničních věcí, jelikož záznam z návštěvy premiéra Andreje Babiše byl vyhotoven Velvyslanectvím České republiky v USA. Z  tohoto důvodu Vaši žádost o informace v bodu 1. s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona, odkládám. Doporučuji Vám obrátit se s Vaší žádostí přímo na věcně příslušné Ministerstvo zahraničních věcí.

K bodu 3. a 4. Vaší žádosti si dovoluji pro Vaši informaci uvést, že se Vámi požadované informace rovněž nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR, neboť se dotazujete na informace související s činností Ministerstva obrany, přičemž Úřad vlády ČR nemá Vámi požadované informace ani k dispozici. Z tohoto důvodu Vaši žádost o informace v bodech 3. a 4. s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona, také odkládám. Doporučuji Vám obrátit se s Vaší žádostí přímo na věcně příslušné Ministerstvo obrany.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X