Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

8. 2. 2023 15:19

Informace týkající se poskytnutí materiálů

Žádost o poskytnutí materiálů a informací týkajících se návrhu regulace tzv. psychomodulačních látek

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 21. ledna 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, o poskytnutí informací, kterou jste formuloval následovně.

„Dne 16. ledna 2023 byla na internetových stránkách echo24.cz zveřejněna zpráva s odkazem na vyjádření pana Mgr. Jindřicha Vobořila, národního koordinátora pro protidrogovou politiku, podle které tým pod vedením pana magistra připravil pracovní návrh směřující k regulaci tzv. psychomodulačních látek, včetně HHC (hexahydrokanabinol).

V souvislosti s touto zprávou bych Vás chtěl zdvořile požádat o následující:

  1. Zaslání předmětného pracovního návrhu či sdělení alespoň jeho základních principů, např. požadavek na zvláštní povolení ve smyslu zákona o návykových látkách nebo jen zákaz prodeje osobám mladším 18 let nebo i zákaz prodeje z automatu/eshopu nebo povolený prodej z automatu/eshopu při ověřené kontrole věku apod.?
  2. Sdělení, zda se zájem příslušných a odpovědných orgánů regulovat tzv. psychomodulační látky, konkrétně pak HHC, opírá o nějakou vědeckou studii nebo odborné vyjádření k tomu způsobilého orgánu, nebo zda se jedná o výsledek tlaku veřejnosti, ať už laické nebo odborné?
  3. Sdělení, zda regulace HHC bude řešena v rámci:
    1. nového zákona (např. zákona směřujícího k legalizaci konopí);
    2. změnou již účinného zákona (např. zákona o návykových látkách nebo zákona o potravinách);
    3. novým podzákonným předpisem (např. vyhláškou ministerstva zdravotnictví), přičemž z jakého zákona by vyplývalo exekutivní zmocnění pro přijetí podzákonného předpisu;
    4. změnou již účinného podzákonného předpisu (např. nařízení vlády o seznamu návykových látek).
  4. Sdělení, kdy předpokládáte nabytí účinnosti regulace HHC, prosím uveďte alespoň předpokládaný kvartál.“

K Vaší žádosti si dovoluji sdělit následující. Meziresortní pracovní skupina pod vedením Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády připravuje návrh zákonné regulace tzv. psychomodulačních látek, tedy nové kategorie návykových látek, které představují nízké zdravotní riziko pro uživatele, a to formou novelizace zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Prodej těchto látek má být omezen na prodejny s omezeným souvisejícím sortimentem a případný prodej přes e-shopy je podmíněn ověřením věku kupujícího. Tyto látky by měly být dostupné jen plnoletým uživatelům. Rovněž se uvažuje o zákazu prodeje těchto látek prostřednictvím prodejních automatů. Před zařazením na seznam psychomodulačních látek projde každá látka hodnocením v meziresortní pracovní skupině Systém včasného varování před novými psychoaktivními látkami, a pokud dojde k doporučení tuto látku kontrolovat, navrhne zařazení buď na seznam psychomodulačních látek nebo (jako dosud) na seznam omamných nebo psychotropních látek. V současné době je kandidátů na zařazení na seznam psychomodulačních látek více. Kromě kratomu jde např. o konopí s podlimitním (tj. do 1 %) obsahem THC. Po dokončení pracovní verze návrhu bude tento předán Ministerstvu zdravotnictví, které je gesčním ministerstvem k problematice návykových látek, a to zahájí standardní legislativní proces vedoucí k novelizaci zákona.

Pokud jde o hexahydrokanabinol (HHC), informace uvedené dne 16. ledna 2023 zpravodajským serverem Echo24.cz, na které v žádosti odkazujete, jsou chybné. O zařazení HHC na seznam psychomodulačních látek se v tuto chvíli neuvažuje.

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.
vedoucí Oddělení právního
zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X