Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

13. 12. 2023 13:53

Informace týkající se Světové zdravotnické organizace

Žádost o poskytnutí informací týkajících se Mezinárodní dohody o prevenci pandemií a připravenosti na ně (tzv. Pandemické úmluvy)

Vážená paní,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel ve dnech 15. a 20. listopadu 2023 Vaše žádosti s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), které jste formulovala následujícím způsobem.

„Světová zdravotnická organizace vydala návrh nových dodatků k Mezinárodním zdravotním předpisům (IHR, International health regulation). Pokud Vláda písemně návrh těchto nových dodatků do 30.11.2023 neodmítne, budou navrhované dodatky automaticky schváleny. Mezinárodní zdravotní předpisy ( IHR), ani jejich dodatky, nejsou transparentně uveřejněny na stránkách Vlády ČR, ani na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví. Podle nových dodatků bude WHO řídit jakoukoliv nově vzniklou pandemii a bude všem zemím, které dodatky IHR písemně neodmítly, nařizovat, jak budou postupovat v případě pandemií, (například povinně a plošně očkovat svoje obyvatelstvo). Rády bychom upozornily na ten fakt, že dosud nebyl vyhodnocen postup při řešení tzv. covidové pandemie a tristní dopad vynuceného očkování na zdraví a životy lidí, takže nelze bez diskuse připustit rozhodování WHO v plánování dalších pandemií.

Vnímáme takovou změnu Mezinárodních zdravotních předpisů (International health regulation), která je právně závazná podle mezinárodního práva, jako útok na suverenitu naší země, ale především jako útok na každého obyvatele této země.

Proto Vás žádáme prostřednictvím zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, abyste nám poskytli:

1) text výše zmíněných Mezinárodních zdravotních předpisů (IHR) a jejich nových dodatků v českém jazyce

2) funkční odkaz na IHR a jejich dodatků v českém jazyce na stránkách vlády ČR

3) odkazy na zprávy a pořady v hlavním vysílacím čase ve veřejnoprávní České televizi, kde byli občané seznámeni s IHR a jejich novými dodatky, a kde vláda prezentovala svůj postoj k IHR a jejich dodatkům

4) odkazy na průzkumy, kde se občané vyjádřili k IHR a jejich dodatkům

5) odkaz na webových stránkách WHO, kde je ČR uvedena jako země, jejíž vláda návrh nových dodatků odmítla, či eventuelně odstoupila od IHR.“

Podle § 2 odst. 1 zákona o informacích je Úřad vlády státním orgánem povinným poskytovat informace vztahující se k jeho působnosti. Podle § 28 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, mu přísluší plnění úkolů souvisejících s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda. Úřad vlády je tak povinen poskytovat informace o věcech, které měla k dispozici vláda nebo její poradní či pracovní orgány.

Dle § 3 odst. 3 zákona o informacích se informací rozumí „jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního.“  

V reakci na Vaši žádost Vám sdělujeme, že není v moci povinného subjektu Vám informace, tak jak jsou vymezeny v žádosti, včetně jejich české jazykové verze, poskytnout, neboť text samotné žádosti i její úvod vycházejí z nesprávných a zavádějících informací. Vláda o přijetí uvedené mezinárodní dohody ani o změnách Mezinárodních zdravotnických předpisů nerozhodla a nemůže je proto z uvedeného důvodu ani odmítnout. Na webových stránkách vlády proto nejsou uveřejněny ani dokumenty týkající se Světové zdravotnické organizace (dále jen „WHO“). Aktuální návrh dohody a stejně tak všechny dostupné dokumenty jsou uveřejněny na stránkách WHO v anglickém jazyce.

Jak bylo ověřeno v rámci organizační struktury povinného subjektu a rovněž prostřednictvím oficiální tiskové zprávy Ministerstva zdravotnictví, Úřad vlády Vámi vymezenými informacemi nedisponuje a z převážné části ani disponovat nemůže, neboť Mezinárodní dohoda o prevenci pandemií a připravenosti na ně (tzv. Pandemická úmluva, dále jen „mezinárodní dohoda“) a s ní související změna Mezinárodních zdravotnických předpisů z roku 2005 nebyly dosud schváleny. Proces vyjednávání, který by měl vyústit ve schválení mezinárodní dohody a změnu Mezinárodních zdravotnických předpisů probíhá zcela jiným způsobem, než je předpokládáno v žádosti. Pokud budou vyjednávání pokračovat podle plánu, bude mezinárodní dohoda i změny v Mezinárodních zdravotnických předpisech schváleny Světovým zdravotnickým shromážděním jako hlavním řídícím orgánem WHO v květnu 2024. Potom budou následovat ratifikace v jednotlivých státech.

V této souvislosti Vám dále sdělujeme, že souhlas v rámci WHO na zasedání Světového zdravotnického shromáždění uděluje delegace České republiky, která je vysílána vždy na základě usnesení vlády. V případě, že bude mezinárodní dohoda (a změny Mezinárodních zdravotnických předpisů ze strany států WHO) schválena, bude předložena k souhlasu oběma komorám Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací a následně ratifikována prezidentem České republiky jako tzv. Prezidentská smlouva. Teprve poté bude Česká republika dohodou zavázána.

Obecně pak lze uvést, že gesci nad úkoly vyplývajícími České republice z členství ve WHO vykonávají primárně Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo zahraničních věcí. Prostřednictvím vnitrostátních koordinačních mechanismů mohou být konzultována i další ministerstva a zúčastněné subjekty (např. přímo řízené organizace jednotlivých ministerstev, odborné ústavy apod.), pokud to vyžaduje expertní povaha projednávaných témat.

Závěrem Vám pak sdělujeme, že podrobné a ověřené informace o mezinárodní dohodě i o změnách Mezinárodních zdravotnických předpisů z roku 2005 naleznete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zdravotnictví, které je  odpovědné za přípravu pozice České republiky v rámci uvedené problematiky, a to na jejich úvodní straně pod titulkem „Základní informace k Mezinárodní dohodě o prevenci pandemií a připravenosti na ně (tzv. Pandemická úmluva) a Mezinárodním zdravotnickým předpisům“, vizte https://www.mzcr.cz/zakladni-informace-k-mezinarodni-dohode-o-prevenci-pandemii-a-pripravenosti-na-ne-tzv-pandemicka-umluva-a-mezinarodnim-zdravotnickym-predpisum/.

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.

vedoucí Oddělení právního

zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního                         

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X