Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

13. 12. 2023 14:00

Informace týkající se Světové zdravotnické organizace

Žádost o poskytnutí informací týkajících se Mezinárodní dohody o prevenci pandemií a připravenosti na ně (tzv. Pandemické úmluvy)

Vážená paní,

Úřad vlády České republiky obdržel dne 16. listopadu 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), kterou jste formulovala následujícím způsobem.

„Světová zdravotnická organizace vydala návrh nových dodatků k Mezinárodním zdravotním předpisům (IHR, International health regulation). Pokud Vláda písemně návrh těchto nových dodatků do 30.11.2023 neodmítne, budou navrhované dodatky automaticky schváleny.  Mezinárodní zdravotní předpisy ( IHR), ani jejich dodatky, nejsou transparentně uveřejněny na stránkách Vlády ČR, ani na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví. Podle nových dodatků bude WHO řídit jakoukoliv nově vzniklou pandemii a bude všem zemím, které dodatky IHR písemně neodmítly, nařizovat, jak budou postupovat v případě pandemií, (například povinně a plošně očkovat svoje obyvatelstvo).

Považujeme takovou změnu Mezinárodních zdravotních předpisů (International health regulation), která je právně závazná podle mezinárodního práva, za útok na suverenitu naší země, ale především za útok na každého obyvatele této země.

Proto Vás žádáme prostřednictvím zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, abyste nám poskytli:

1) text výše zmíněných Mezinárodních zdravotních předpisů (IHR) a jejich nových dodatků v českém jazyce

2) funkční odkaz na Mezinárodní zdravotní předpisy (IHR) a jejich nové dodatky v českém jazyce na stránkách vlády ČR

3) odkazy na zprávy a pořady v hlavním vysílacím čase ve veřejnoprávní České televizi, kde byli občané seznámeni s Mezinárodními zdravotními předpisy (IHR) a jejich novými dodatky, a kde vláda prezentovala svůj postoj k Mezinárodním zdravotním předpisům (IHR) a jejich novým dodatkům

4) odkazy na průzkumy, kde se občané vyjádřili k Mezinárodním zdravotním předpisům (IHR) a jejich dodatkům

5) odkaz na webových stránkách WHO, kde je ČR uvedena jako země, jejíž vláda návrh nových dodatků Mezinárodních zdravotních předpisů (IHR) odmítla, či eventuelně odstoupila od celého dokumentu IHR.“

V reakci na Vaši žádost si Vás dovolujeme na základě § 6 odst. 1 zákona o informacích odkázat na zveřejněné oficiální vyjádření, které naleznete na internetových stránkách vlády České republiky v rubrice s názvem Média centrum, v podrubrice Tiskové zprávy vizte Informace k dotazům ohledně Mezinárodní dohody o prevenci pandemií a připravenosti na ně a změně Mezinárodních zdravotnických předpisů | Vláda ČR (vlada.cz). Předmětné vyjádření zasíláme zároveň jako přílohu této odpovědi.

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.

vedoucí Oddělení právního

zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního                         

 

Přílohy

Příloha č. 1 – Informace k dotazům ohledně Mezinárodní dohody o prevenci pandemií a připravenosti na ně a změně Mezinárodních zdravotnických předpisů

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty