Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

28. 12. 2023 13:08

Informace týkající se Světové zdravotnické organizace

Žádost o poskytnutí informací týkajících se Mezinárodní dohody o prevenci pandemií a připravenosti na ně (tzv. Pandemické úmluvy)

Vážená paní,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel ve dnech 15. a 20. listopadu 2023 Vaše žádosti s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), které jste formulovala následujícím způsobem.

„Světová zdravotnická organizace vydala návrh nových dodatků k Mezinárodním zdravotním předpisům (IHR, International health regulation). Pokud Vláda písemně návrh těchto nových dodatků do 30.11. 2023 neodmítne, budou navrhované dodatky automaticky schváleny. Mezinárodní zdravotní předpisy ( IHR), ani jejich dodatky, nejsou transparentně uveřejněny na stránkách Vlády ČR, ani na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví. Podle nových dodatků bude WHO řídit jakoukoliv nově vzniklou pandemii a bude všem zemím, které dodatky IHR písemně neodmítly, nařizovat, jak budou postupovat v případě pandemií, (například povinně a plošně očkovat svoje obyvatelstvo). Rády bychom upozornily na ten fakt, že dosud nebyl vyhodnocen postup při řešení tzv. covidové pandemie a tristní dopad vynuceného očkování na zdraví a životy lidí, takže nelze bez diskuse připustit rozhodování WHO v plánování dalších pandemií.

Vnímáme takovou změnu Mezinárodních zdravotních předpisů (International health regulation), která je právně závazná podle mezinárodního práva, jako útok na suverenitu naší země, ale především jako útok na každého obyvatele této země.

Proto Vás žádáme prostřednictvím zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, abyste nám poskytli:

1) text výše zmíněných Mezinárodních zdravotních předpisů (IHR) a jejich nových dodatků v českém jazyce

2) funkční odkaz na IHR a jejich dodatků v českém jazyce na stránkách vlády ČR

3) odkazy na zprávy a pořady v hlavním vysílacím čase ve veřejnoprávní České televizi, kde byli občané seznámeni s IHR a jejich novými dodatky, a kde vláda prezentovala svůj postoj k IHR a jejich dodatkům

4) odkazy na průzkumy, kde se občané vyjádřili k IHR a jejich dodatkům

5) odkaz na webových stránkách WHO, kde je ČR uvedena jako země, jejíž vláda návrh nových dodatků odmítla, či eventuelně odstoupila od IHR.“

V reakci na Vaši žádost Vám byla dne 30. listopadu 2023 odeslána odpověď na Vámi uvedenou elektronickou adresu.

Dne 6. prosince 2023 a 8. prosince 2023 obdržel Úřad vlády Vaši reakci na výše popsanou odpověď, jejíž součástí je následující žádost o poskytnutí informací s odkazem na zákon o informacích.

„Dotaz: Zasadíte se o širokou diskusi napříč členskými státy a zamezíte tak WHO schválení podsunutého přístupu agendy “One Health”?

A další zásadní dotaz: Je ČR nyní vázána dodatky k IHR, schválenými v rámci WHA z května 2022 v rámci de-facto již nyní s ČR uzavřeného a tzv. konkludentně schváleného obsahu, a to právě dnem vypršení námi avizované 18-ti měsíční lhůty, tj. dnem 30.11.2023, na kterou jsme Vás v předchozí žádosti upozorňovali?

Dotaz: Vyjednávají členské státy s WHO, anebo jsou členské státy WHO samotnou WHO (tedy Tedrosem) pouze vtaženy do vyjednávání těchto procesů “pro naše společné dobro”?!

Proto Vás žádáme prostřednictvím zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, abyste nám poskytli:

1) text výše zmíněných Mezinárodních zdravotnických předpisů (IHR) a jejich nových dodatků v českém jazyce.

2) funkční odkaz na Mezinárodní zdravotnické předpisy (IHR) a jejich dodatky v českém jazyce na webových stránkách vlády ČR.

3) informaci, proč ČR směrem k WHO tyto nové dodatky k Mezinárodním zdravotnickým předpisům (IHR) k 30.11.2023 neodmítla, a kdo je za to zodpovědný

4) text Mezinárodní dohody o prevenci pandemií a připravenosti na ně (tzv. Pandemické úmluvy) v českém jazyce.

5) funkční odkaz na Mezinárodní dohodu o prevenci pandemií a připravenosti na ně (tzv. Pandemickou úmluvu) na stránkách vlády v českém jazyce.“

V reakci na Vaši žádost si Vás opětovně dovolujeme odkázat na naši odpověď ze dne 30. listopadu 2023.

Pro úplnost zároveň uvádíme, že bližší informace je možné nalézt také na internetových stránkách vlády České republiky v rubrice s názvem Média centrum, v podrubrice Tiskové zprávy vizte Informace k dotazům ohledně Mezinárodní dohody o prevenci pandemií a připravenosti na ně a změně Mezinárodních zdravotnických předpisů | Vláda ČR (vlada.cz) a na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví v rubrice s názvem Tiskové centrum, v podrubrice Tiskové zprávy vizte Ministerstvo zdravotnictví představilo tzv. Pandemickou úmluvu a vyvrátilo s ní spojené dezinformace – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz).

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.

vedoucí Oddělení právního

zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního                         

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X