Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

17. 10. 2023 9:38

Informace týkající se Úřadu vlády ČR

Žádost týkající se aktuálního stavu naplňování Koncepce zavádění metody BIM (Building Information Modelling) na Úřadu vlády ČR včetně finančních nákladů

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 21. září 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „zákon o informacích“), která byla formulována následovně.

„Jaký je aktuální stav naplňování koncepce zavádění metody BIM (Building Information Modeling) na Úradu vlády (Resp. RVIS) a souvisejících institucích? Kolik finančních prostředků bylo celkem vynaloženo na zavádění metody BIM na Úřadu vlády ČR od začátku této iniciativy (od přijetí usnesení č. 682) do současného data? Prosím, uveďte rozčlenění těchto prostředků podle jednotlivých roků, projektů nebo rozpočtových položek, pokud je to možné.“

K první otázce Vaší žádosti si dovolujeme uvést, že na základě usnesení vlády České republiky ze dne 25. září 2017 č. 682 o Koncepci zavádění metody BIM (Building Information Modelling) v České republice[1], (dále jen „Koncepce BIM“), je gestorem jejího zavádění pro ústřední orgány státní správy Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na základě citovaného usnesení vlády bylo ministru průmyslu a obchodu, za podpory ostatních členů vlády a předsedy Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, uloženo zpracovat aktualizaci Koncepce BIM do 30. listopadu 2023 a předložit ji vládě ke schválení. Z uvedeného vyplývá, že aktuální stav naplňování Koncepce BIM napříč ústředními orgány státní správy má k dispozici Ministerstvo průmyslu a obchodu, na které si Vám dovolujeme doporučit se obrátit. Pro úplnost si dovolujeme dodat, že Rada vlády pro informační společnost sice zastřešuje některé pracovní skupiny, kde se setkávají zástupci státních úřadů a sdílejí zkušeností a sjednocují metodické postupy, avšak neřeší implementaci Koncepce BIM na jednotlivých úřadech. Pokud jde o případnou identifikaci finančních nákladů na výše uvedenou metodickou činnost v rámci Rady vlády pro informační společnost, dovolujeme si Vám doporučit obrátit se na Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo pro místní rozvoj, jako metodické gestory činnosti těchto výborů.

K druhé a třetí otázce Vaší žádosti si dovolujeme uvést, že na Úřadu vlády nebyly vynaloženy žádné finanční prostředky účelově určené na implementaci BIM od přijetí citovaného usnesení vlády v roce 2017. Úřad vlády doposud ani nevypisoval veřejnou zakázku v režimu projektové dokumentace ve standardu BIM. V současné době probíhá výběr dodavatele softwarového prostředí, které by využití formátu BIM umožňovalo.

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v.r.
vedoucí Oddělení právního
zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

 

 


[1] Ve znění usnesení vlády České republiky ze dne 18. ledna 2021 č. 41 o změně usnesení vlády ze dne 25. září 2017 č. 682, o Koncepci zavádění metody BIM (Building Information Modelling) v České republice, a ve znění usnesení vlády ze dne 21. prosince 2022 č. 1087 o plnění Koncepce zavádění metody BIM (Building Information Modelling) v České republice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X