Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

31. 10. 2023 14:49

Informace týkající se Úřadu vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se závaznosti zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, pro státní orgány

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 5. října 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), která byla formulována následovně.

„1. Zákon 106/1999 Sb. platí pro všechny státní instituce rovnako, tedy i pro státní zastupitelství, nebo existují výjimky?
2. Pokud platí pro všechny, tak proč ho nerespektují všechny státní instituce stejně?
3. Co to znamená, když právě právníci na všech úrovních porušují zákony? Jaký mají pro tuto nezákonnou činnost důvod?“ [Druhý bod č. 2 v žádosti byl pro přehlednost povinným subjektem označen jako bod č. 3]

V reakci na bod č. 1 Vaší žádosti si Vám dovolujeme sdělit, že vymezení okruhu tzv. povinných subjektů, podléhajících povinnosti poskytovat informace týkající se jejich působnosti, resp. činnosti, jakož i předmětu informační povinnosti, vychází z ustanovení čl. 17 odst. 5 Listiny základních práv a svobod, podle něhož státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podle § 2 odst. 1 zákona o informacích jsou povinnými subjekty, které mají podle tohoto zákona povinnost poskytovat informace vztahující se k jejich působnosti,  státní orgány, územní samosprávné celky a jejich orgány a veřejné instituce. Státními orgány je třeba rozumět zejména orgány moci výkonné, resp. orgány státní správy, ale i veškeré další orgány zbývajících složek státní moci (zákonodárství a moci soudní).

Z výše uvedeného vyplývá, že státní zastupitelství jako součást moci výkonné, je státním orgánem ve smyslu zákona o informacích, a patří proto mezi povinné subjekty. Zákon o informacích je závazný pro všechny státní orgány ve smyslu v § 2 odst. 1 zákona o informacích stejným způsobem, tedy i pro státní zastupitelství.

Ke zbývající části žádosti, tedy k bodům č. 2 a č. 3, si Vám dovolujeme sdělit, že námi bude vydáno samostatné rozhodnutí.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v. r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X