Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

11. 1. 2024 10:08

Informace týkající se Úřadu vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se přípravných materiálů k novelizaci trestního zákoníku v souvislosti s tzv. legalizací konopí

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 14. prosince 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), a která byla formulována následovně.

„Ve zprávě o nelegálních drogách v České republice 2023 vypracované Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti pod Úřade vlády České republiky se uvádí:
„Ministerstvo spravedlnosti, které pracuje na návrhu novelizace trestního zákoníku, představilo na podnět pracovní skupiny navrhované změny v oblasti pěstování rostlin konopí pro vlastní potřebu a ve snížení dolních hranic trestních sazeb u vybraných ustanovení drogových trestných činů“. Žádám Vás na základě zákona o svobodném přístupu k informacím o posktnutí tohoto matriálu, případne zápisu s tohoto jednání. Stejně tak vás žádám o předložení návrhu změn zákonů v souvislosti s tzv legalizací konopí.“ (sic!)

V reakci na Vaši žádost Vám v příloze této odpovědi  zasíláme zápis z jednání pracovní skupiny pro dekriminalizaci ze dne 15. listopadu 2023. V této souvislosti si nicméně dovolujeme upozornit na celkový kontext probíhající přípravy předmětné novelizace, tzn. zejména na skutečnost, že doposud nebylo přijato finální rozhodnutí o podobě novelizačních předpisů. Verze novely trestního zákoníku diskutovaná v rámci pracovní skupiny bude dále předmětem diskusí na politické úrovni a následně předložena i do oficiálního připomínkového řízení. Návrh novely, který bude v budoucnu předložen Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, se tedy může od této verze lišit.

Ke zbývající části Vaší žádosti, týkající se poskytnutí návrhu novelizace trestního zákoníku a návrhu změn dalších zákonů v souvislosti s tzv. legalizací konopí si Vám dovolujeme sdělit, že námi bude vydáno samostatné rozhodnutí.

S pozdravem

v z. Mgr. Ivana Beránková v. r.

Mgr. Jan Večeřa
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

Příloha
Příloha č. 1 - Zápis z jednání pracovní skupiny pro dekriminalizaci ze dne 15. listopadu 2023

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty