Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

14. 1. 2021 14:20

Informace týkající se usnesení vlády ČR

Žádost o informace týkající se usnesení vlády ČR ze dne 30. září 2020 č. 957 v souvislosti s výskytem koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2

Vážený pane,
Úřad vlády ČR obdržel dne 11. prosince 2020 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, ve kterém jste požádal o poskytnutí následujících informací týkajících se usnesení vlády ČR ze dne 30. září 2020 č. 957 o vyhlášení nouzového stavu na území České republiky.

„Na webu vlády ČR (https://www.vlada.cz/media-centrum/aktualne/vyhlaseni-nouzoveho-stavu-180234/≠nouzovy_stav) je informace o vyhlášení nouzového stavu, kde se mimo jiné oznamuje:

„Vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlašuje pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru (označovaný jako SARS CoV-2) na území České republiky nouzový stav od 00.00 hodin dne 5. října 2020 na dobu 30 dnů.“
Ministerstvo zdravotnictví ČR mi poskytlo informaci, že nedisponuje izolovaným virem SARS-CoV-2 a dodalo, že si není vědomo, že by izolovaný virus SARS-CoV-2 měla k dispozici nějaká jiná země. Na základě výše uvedeného a na základě zákona č. 106/1999 Sb. O svobodném přístupu k informacím žádám o sdělení následujících informací:

„1) Kdo a jakým způsobem prokázal výskyt koronaviru (označovaného jako SARS-CoV-2) v České republice?
2) Pokud byl výskyt koronaviru (označovaného jako SARS-CoV-2) prokázán, proč Ministerstvo zdravotnictví ČR nemá tento virus k dispozici?
3) Do působnosti kterého úřadu spadají informace o viru SARS-CoV-2?

K bodu 3) Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že informace o viru SARS-CoV-2 spadají především do působnosti Ministerstva zdravotnictví jako ústředního orgánu státní správy mimo jiné pro ochranu veřejného zdraví a zdravotnickou vědeckovýzkumnou činnost a dále rovněž do působnosti Státního zdravotního ústavu.

Státní zdravotní ústav je příspěvkovou organizací Ministerstva zdravotnictví. Jeho postavení a úkoly jsou stanoveny § 86 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Patři mezi ně například příprava podkladů pro národní zdravotní politiku, pro ochranu a podporu zdraví, zajištění metodické a referenční činnosti na úseku ochrany veřejného zdraví, ale také provádění vědecké a výzkumné činnosti v ochraně a podpoře zdraví.
 
Pokud jde o část Vaší žádosti specifikované pod body 1) a 2), dovoluji si Vás informovat, že k této části Vaší žádosti bude námi vydáno samostatné rozhodnutí. 

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa
ředitel Odboru právního a kontrolního

v.z. Mgr. Eva Hanušová
vedoucí Oddělení právního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X