Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

17. 5. 2022 16:44

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících vztahu vlády ČR k bojům na Ukrajině

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 10. dubna 2022 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, o poskytnutí informací, kterou jste formuloval následovně:

„Dobrý den,prosím o informace:

1/na základě jakého právních kroků v duchu Ústavy ČR, zákonů či mezinárodního práva a smluv posílá ČR zbraně na Ukrajinu?

Viz.https://www.novinky.cz/domaci/clanek/jake-tanky-a-bojova-vozidla-posilaji-cesi-na-ukrajinu40392892#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=uom5qucM5mv-202204051707&dop_id=40392892

A nejen tyto uvedené!

2/Je pravda,že byla zásilka tanků zničena u Charkova 9.4?

3/Kde najdu text nótu RF České republice z 9.4.2022 s upozorněním,že ČR jednostranná dodávkami zbraní napadla RF a proto nemůže aktivovat paragrafy smlouvy NATO o kolektivní obraně + jaká je reakce ČR?

4/Jaké mírotvorné kroky dle závazného čl.1 smlouvy NATO podnikla ČR,aby zabránila konfliktu na Ukrajině?

5/Jakým právem ignorují zakonodárné sbory a výkonná moc většinový názor obyvatel,kteří chtějí mír.Nevím o nikom,kdo by chtěl válku, riskoval jaderný konflikt,dostal se do dluhů neuváženou a bezohledně politikou sankcí vůči RF přijímaných spolu s uprchliky bez ohledu na občany ČR?

6/Jaké právní kroky a tlak na Ukrajinu ČR vyvodila vláda.ČR za posledních 7 let z rezoluce OSN z ledna 2015,která SCHVÁLILA MINSKÉ DOHODY a jak apelovat na prezidenta Zelenského,když v r.2021 odmítl jednat?

7/ Jak ČR pomohla humanitární pomocí občanům Donecka a Luhanska při zabíjení civilistů vč.dětí od roku 2014 armádou a mezinárodně identifikovanými neonacisticky se chovajícími polovojenskými jednotkami typu AZOV?

8/ Není-li válečný stav,proč se stupňuje cenzura a dehonestace lidí,kteří chtějí mírové řešení, věcný dialog bez výhrůžek uvězněním místo stupňování agrese a instalování "militantní demokracie" v ČR?

9/ NA základě jakého mravního principů ČR vystupuje v OSN v jedné řadě se zástupci menšiny obyvatel planety a cíleně dlouhé roky útočí na 145 miliónový mnohonárodnostní stát RF - jde o pokračování "Bushova tajné války" s cílem zastrašit,uzbrojit,ekonomický zlikvidovat a rozparcelovat si stát a jeho zdroje?“

K otázce uvedené pod bodem č. 1 Vaší žádosti si dovoluji uvést, že o převodu vojenského materiálu rozhoduje vláda České republiky na základě návrhu předloženého jí členem vlády, v tomto případě ministryní obrany České republiky. Rozhodnutí vlády České republiky mají formu usnesení vlády, jimiž vláda rozhoduje na základě zákonů a v jejich mezích o zásadních otázkách celostátního významu, pokud rozhodování o nich nepřísluší ministerstvům, jiným ústředním orgánům státní správy, nebo jimi řízeným orgánům. Čl. 76 odst. 2 Ústavy stanoví, že k přijetí usnesení vlády je potřeba souhlasu nadpoloviční většiny všech jejích členů. Usnesení vlády zavazují všechny členy vlády, ministerstva, jiné ústřední orgány státní správy, ostatní správní úřady a další subjekty, pokud tak stanoví zvláštní zákon.

Ke zbývající části Vaší žádosti, tedy k otázkám č. 2 - č. 9, si Vám dovoluji sdělit, že námi bude vydáno samostatné rozhodnutí, které Vám bude zasláno do vlastních rukou na Vámi uvedenou adresu pro doručování.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v. r.

ředitel Odboru právního a kontrolního

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X