Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

17. 10. 2023 9:33

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se finančních nákladů a organizace poskytnutí vládního letadla prezidentu Ukrajiny

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 18. září 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), která byla formulována následovně.

„1. - Žádám o informaci, kdo platil let Zelenského českým vládním speciálem při jeho cestách po státech Evropy mimo jiné i ČR.

2. - Žádám o vyčíslení částky a ne nějakých obezliček. Odpověď ve stylu lety stálý tolik a tolik.

3. - Dále vás žádám o informaci kdo dal k zapůjčení letadla příkaz.“ [čísla otázek byla pro přehlednost doplněna povinným subjektem]

K otázce č. 1 si předně dovolujeme uvést, že předmětné vládní letadlo České republiky bylo poskytnuto prezidentu Ukrajiny v souladu s právním řádem České republiky, a to podle § 20 zákona č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o ozbrojených silách“), a podle § 75 odst. 1 písm. a) zákona č. 49/1997 Sb., o civilním letectví, ve znění pozdějších předpisů. Poskytnutí proběhlo rovněž v souladu s usnesením vlády České republiky č. 628 ze dne 23. září 1998 o zabezpečování letecké přepravy ústavních činitelů, s usnesením vlády České republiky č. 9 ze dne 6. ledna 1999 k návrhu Směrnic pro zajišťování letecké přepravy ústavních činitelů, s usnesením vlády České republiky č. 894 ze dne 5. prosince 2012 k zajištění koordinace, financování a realizace vrcholných návštěv a pracovních zahraničních návštěv ústavních činitelů a vedoucích ústředních správních úřadů (dále jen „usnesení vlády č. 894“)  a Směrnicí pro vyžadování letecké dopravy a letecké přepravy u Ministerstva obrany ze dne 10. ledna 2022.

Vlastní koordinaci, financování a realizaci vrcholných návštěv pak blíže upravují Zásady pro koordinaci, financování a realizaci vrcholných návštěv a pracovních zahraničních návštěv ústavních činitelů a vedoucích ústředních správních úřadů, které jsou přílohou usnesení vlády č. 894 (dále jen „zásady“). V souladu s těmito zásadami sdělujeme, že věcně příslušné výdaje na vrcholné návštěvy konané na úrovni prezidenta republiky, předsedy vlády a ministra zahraničních věcí České republiky a návštěvy jejich zahraničních protějšků v České republice jsou hrazeny z rozpočtu kapitoly 301- Kanceláře prezidenta republiky, z rozpočtu kapitoly 304-Úřadu vlády a z rozpočtu kapitoly 306- Ministerstva zahraničních vztahů. Výdaje související s ochranou ústavních činitelů hradí kapitola 314-Ministerstvo vnitra a výdaje související s leteckou přepravou zajišťovanou dopravními prostředky podle § 20 zákona o ozbrojených silách hradí kapitola 307-Ministerstvo obrany.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že finanční náklady na poskytnutí vládního letadla prezidentu Ukrajiny financovala Česká republika.

K otázce č. 3, kdo dal k zapůjčení letadla příkaz, si dovolujeme uvést, že poskytnutí vládního letadla prezidentu Ukrajiny bylo učiněno na základě rozhodnutí předsedy vlády České republiky poté, co se v průběhu června tohoto roku sešel s prezidentem Ukrajiny v rámci summitu Evropského politického společenství konaného v Moldavsku. Samotné zabezpečení přepravy a nezbytnou součinnost zajistilo Ministerstvo obrany.

S ohledem na výše uvedené si Vám proto dovolujeme doporučit obrátit se na věcně příslušné Ministerstvo obrany.

K otázce č. 2, týkající se přesného vyčíslení finanční částky, která byla vynaložena na lety citovaného vládního speciálu, a jež nebyla hrazena z rozpočtu kapitoly 304 - Úřadu vlády, ale z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany, si Vám dovoluji sdělit, že námi bude vydáno samostatné rozhodnutí, které Vám bude rovněž zasláno do Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v. r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X