Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

30. 11. 2023 14:13

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících nadlimitní IT veřejné zakázky zadané v JŘBU

Vážení,

Úřad vlády České republiky obdržel dne 14. listopadu 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, o poskytnutí informací, která byla formulována následovně.

Dotazy:

1. V souladu s Usnesením Vlády České republiky ze dne 22. 3. 2017 č. 208, má Zadavatel v případě nadlimitních IT veřejných zakázek zadaných v JŘBU informovat Vládu před uzavřením smlouvy. Kdy Zadavatel toto učinil, tj. který den byla Vláda informována? Z veřejně dostupných zdrojů a zejména publikovaných zápisů z jednání Vlády tato skutečnost nevyplývá, ačkoli projednání záměru uzavření smlouvy v JŘBU bývá vždy součástí zápisu z jednání Vlády. Žádáme o zaslání textace této informace spolu s žádostí o stanovisko Vlády k danému JŘBU.

2. MMR předložilo Vládě návrh usnesení vlády k materiálu o aktuálním stavu digitalizace stavebního řízení a návrh dalšího postupu spolu s předkládací zprávou a dokumentem „Aktuální stav digitalizace stavebního řízení a návrh dalšího postupu“, viz přílohy. K tomuto návrhu byla vznesena řada zásadních připomínek ze strany Ministerstva dopravy, Ministerstva financí, Ministerstva vnitra, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva zemědělství, Svazu průmyslu a dopravy, ÚOHS, Úřadu vlády a Hospodářské komory. Jaký je další postup, bude navržené usnesení Vlády zařazeno na program jednání Vlády? Vypořádalo se Ministerstvo pro místní rozvoj se vznesenými připomínkami, pokud ano, jakým způsobem?

3. Vzhledem k tomu, že k výše zmíněnému návrhu usnesení vznesl zásadní připomínky i Úřad vlády (viz příloha), vznášíme dotaz zejména k bodu č. 7 (citace: „Ke kapitole 7 Vyhodnocení a návrh dalšího postupu zásadně nesouhlasíme s navrženým řešením. Státní podniky nedisponují dostatečnou kapacitou ani odborností pro vývoj informačních systémů, takže by stejně musely pro některé činnosti (např. programátorské práce) využívat subdodavatelů. Obcházení veřejné soutěže v žádném případě nezaručuje ani kvalitní výsledek, ani nejlevnější cenu. Pokud jde o variantu JŘBU, považujeme ji za extrémně rizikovou, protože na základě dosavadního vývoje lze s vysokou pravděpodobností předpokládat, že by to takový postup byl napaden u ÚOHS. Tato připomínka je zásadní.“). Je tedy možné, aby Ministerstvo pro místní rozvoj i přes nesouhlas Úřadu vlády vypíše Veřejnou zakázku formou JŘBU?“

V reakci na otázku č. 1 žádosti si Vám dovolujeme sdělit, že na základě usnesení vlády České republiky ze dne 28. června 2023 č. 482, o změně usnesení vlády ze dne 22. března 2017 č. 208, ve znění usnesení vlády ze dne 12. prosince 2018 č. 844, o uložení povinností v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění, na základě spolupráce zadavatelů a na základě výjimek, byla stanovena povinnost informovat vládu před uzavřením smlouvy v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění u zakázek, jejichž hodnota je vyšší než 300 000 000 Kč bez DPH. Hodnota zakázky „Softwarové prostředí pro sdílení informací a dat“, které se Vaše žádost týká, byla ve výši 37 838 661,41 Kč včetně DPH. Informační povinnost vůči vládě České republiky tudíž v tomto případě vůbec nevznikla.

K části otázky č. 2 žádosti, konkrétně k otázce „Jaký je další postup?“, si dovolujeme uvést, že meziresortní připomínkové řízení, resp. lhůta pro uplatnění připomínek k předloženému materiálu, běžela v období od 20. září 2023 do 5. října 2023. Ministerstvo pro místní rozvoj je povinno postupovat v intencích čl. II bodů 3 a 4 Jednacího řádu vlády (Jednací řád vlády | Vláda ČR (vlada.cz)). V současné době tedy probíhá proces tzv. vypořádání uplatněných připomínek, kdy se předkladatel snaží odstranit jednotlivé rozpory. Tento proces není formálně časově limitován.

Ke zbývající části žádosti, tedy k otázce č. 3 a částečně k otázce č. 2, a to k otázkám „Bude navržené usnesení Vlády zařazeno na program jednání Vlády?, Vypořádalo se Ministerstvo pro místní rozvoj se vznesenými připomínkami, pokud ano, jakým způsobem?“, si dovolujeme sdělit, že námi bude vydáno samostatné rozhodnutí, které bude taktéž odesláno do Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa
ředitel Odboru právního a kontrolního

v z. Mgr. Ivana Beránková v. r.
vedoucí Oddělení právního
zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X