Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

1. 12. 2023 14:32

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se vyjádření vlády ČR k situaci v Izraeli

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 3. listopadu 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), o poskytnutí informací, kterou jste formuloval následovně.

„1) Kdy a jakým vyjádřením odsoudili předseda vlády Petr Fiala a vláda ČR masivní krvavý útok Hamásu dne 7. října 2003 na vojenské síly a obyvatele státu Izrael, který okupuje palestinská území?

2)Kdy a jakým vyjádřením odsoudili předseda vlády Petr Fiala a vláda ČR po 7. říjnu 2023 masivní krvavé útoky armády okupační mocnosti státu Izraele na ghetto Gaza a jeho civilní obyvatele a civilní infrastrukturu a ministrem obrany Izraele vyhlášený záměr blokovat obyvatelům ghetta Gaza dodávky vody, potravin a energií?

3)Jaký postoj vyjádřili a jaké kroky učinili vláda a předseda vlády ČR v případě zabíjení civilních obyvatel, žen a dětí okupační mocnosti státu Izrael bojovníky palestinského hnutí odporu?

4)Jaký postoj vyjádřili a jaké kroky učinili vláda a předseda vlády ČR v případě v případě zabíjení tisíců civilních obyvatel, žen a dětí ghetta Gaza a okupovaných palestinských území západního břehu Jordánu armádou a občany státu Izrael?

5)Vyjádřili současný předseda vlády a současná vláda ČR své stanovisko k okupaci palestinských území státem Izrael a k zabírání palestinské půdy pro osady příslušníků vyvoleného izraelského národa? Kdy a v jakém znění? A navrhli a prosazují nějaké řešení?

6)Vyjádřili se předseda vlády a vláda ČR proti okupační politice státu Izrael a proti budování osad příslušníků vyvoleného izraelského národa na okupovaných palestinských územích? Kdy a v jakém znění?“

K Vaší žádosti si předně dovolujeme uvést, že Úřad vlády jako povinný subjekt k útokům Hamásu a navazujícím krokům státu Izrael neeviduje žádné oficiální vyjádření vlády České republiky.

K otázce č. 1 a č. 3 Vaší žádosti  uvádíme, že předseda vlády České republiky Petr Fiala (dále jen „předseda vlády“) teroristický útok na Izrael odsoudil ihned dne 7. října 2023 v ranních hodinách skrze platformu X (dříve Twitter). Jeho vyjádření přesně zní: „Odsuzuji teroristické útoky na Izrael. Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem.“

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský v den krvavého teroristického útoku na Izrael na síti X uvedl: „Nedokážu slovy vyjádřit své rozhořčení, smutek a zklamání nad událostmi v Izraeli. Jsem znechucen teroristickými útoky na Izrael. Důrazně odsuzuji takové barbarské chování! Stojím za Izraelem a jeho právem na sebeobranu v takto těžké chvíli.“

Dne 10. října 2023 Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky (dále jen „Poslanecká sněmovna“) v usnesení odsoudila agresi Hamásu proti Izraeli a podpořila právo Izraelců bránit se. Vyjádřila solidaritu s bojující zemí a vybídla českou vládu k přesunutí ambasády do Jeruzaléma. Již v pondělí zavlála vlajka Izraele na budově Poslanecké sněmovny jako výraz solidarity s napadenou zemí. V úvodu 78. schůze poslanci minutou ticha uctili oběti agrese hnutí Hamás v Izraeli.

Podpora České republiky vyústila také v návštěvu ministra zahraničních věcí Jana Lipavského v Izraeli dne 10. října 2023, přičemž ministr Lipavský byl prvním státníkem, který se do napadené země vydal. Izrael navštívil následně předseda vlády, a to dne 25. října 2023, a slíbil, že Česká republika bude hlasem Izraele v Evropě.

K otázkám č. 2 a č. 4 (a jako rámcové doplnění k otázce č. 3) si dovolujeme uvést následující. Předseda vlády v souvislosti s Palestinou nehovoří o vině civilistů, nýbrž o teroristickém hnutí Hamás, coby aktérovi, který je za krveprolití na obou stranách nezpochybnitelně zodpovědný. To vyplývá z informací z veřejně dostupných zdrojů, jako např. z rozhovoru předsedy vlády pro Českou televizi[1], kdy předseda vlády podotkl, že soustředit bychom se proto měli na poskytnutí podpory Izraeli, aby zastavil a zničil Hamás. „Jedině tak bude na Blízkém východě mír, jedině tak nebudeme svědky tak otřesných událostí a jedině tak mohou i do budoucna žít v míru Palestinci. S Hamásem v čele určitě ne,“ řekl předseda vlády. Předseda vlády také v tomto rozhovoru uvedl, že Izrael sám sebe kontroluje, co se týče přiměřenosti odvetných úderů: „Řekl bych, že sami sebe kontrolují. U výzev jsem opatrný. Izrael je demokratická země, kde společnost kontroluje vládu a kde je naprosto přirozené, že lidský život má hodnotu a má hodnotu i lidský život nepřátel. Izrael by nikdy nenapadlo útočit na civilní obyvatelstvo, zatímco oni jsou terčem teroristů, kteří neváhají podřezávat a upalovat děti.“

Pro úplnost si dovolujeme doplnit, že dne 12. října 2023 proběhla v Poslanecké sněmovně interpelace předsedy vlády ve věci Izrael ze strany poslankyně Ing. J. Pokorné Jermanové (ANO). Stenoprotokol je k dispozici zde: https://www.psp.cz/eknih/2021ps/stenprot/078schuz/s078084.htm.

V této souvislosti je nutné odkázat i na společné prohlášení lídrů EU27 ze dne 15. října 2023, kde je teroristické hnutí Hamás jasně označeno za viníka situace, je podtrženo právo Izraele na obranu s tím, že „je důležité zajistit po celou dobu ochranu všech civilistů v souladu s mezinárodním humanitárním právem“.

V podobném duchu se neslo i poslední jednání Evropské rady dne 26. října 2023, kdy lídři EU27 zdůraznili, že je důležité zajistit po celou dobu ochranu všech civilistů. Rovněž vyjádřili hluboké znepokojení nad zhoršující se humanitární situací v Gaze a vyzvali k nepřetržitému, urychlenému, bezpečnému a neomezenému přístupu humanitární pomoci a pomoci k lidem v nouzi, mimo jiné prostřednictvím humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární potřeby. Vedoucí představitelé zdůraznili, že EU bude spolupracovat s partnery v regionu s cílem chránit civilní obyvatelstvo, zajistit, aby pomoc nebyla zneužívána teroristickými organizacemi a usnadnit přístup k potravinám, vodě, lékařské péči, palivu a přístřeší.

Evropská rada díky předsedovi vlády mj. uznala právo Izraele na sebeobranu, další podrobnosti ze zasedání jsou k dispozici zde: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/evropska-rada-diky-premierovi-petru-fialovi-uznala-pravo-izraele-na-sebeobranu-209528/. Závěry z tohoto zasedání Evropské rady k Blízkému východu jsou k dispozici na oficiální webové stránce Rady EU zde: Závěry Evropské rady o Blízkém východu, 26. října 2023 - Consilium (europa.eu).

Vzhledem k tomu, že Českou republiku na jednání v Bruselu zastupoval předseda vlády, který se závěry souhlasil, jedná se o závazky, které jsou schválené a závazné i z pohledu České republiky. Je důležité si uvědomit, že česká reakce a pozice se sice formuje v rámci ústředních orgánů státní správy, ale dochází také k jednáním s partnery v rámci celého společenství EU v rámci koordinace společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU.

K otázkám č. 5 a č. 6 sdělujeme, že Úřad vlády jako povinný subjekt nezaznamenal oficiální vyjádření současného předsedy vlády a současné vlády  k Vámi vymezeným tématům.

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.

vedoucí Oddělení právního

zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

 

 


[1] Https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3624298-izrael-nikdy-nenapadlo-utocit-na-civilisty-tak-jako-hamas-rekl-ct-fiala.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X