Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

24. 1. 2024 15:18

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se používání kazetové munice na Ukrajině

Vážená paní,

Úřad vlády České republiky obdržel dne 1. ledna 2024 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, kterou jste formulovala následovně.

Je pravdou, že vláda ČR, ve složení ODS, TOP-09, STAN,KDU-ČL,Piráti a Spolu dodává Ukrajině kazetovou munici?

Pokud ne vláda, tak zbrojařské firmy, o kterých musí mít vláda povědomí.

Ukrajinci totiž k útoku na Belgorod použili jen ty rakety, které mohou proti cílům v Rusku použít a mají k tomu souhlas od západních partnerů. Ukrajinská armáda tak nemohla proti Belgorodu použít britské rakety Shadow Storm, ani americké MLRS rakety HIMARS. Na jejich použití proti ruským civilním objektům v Rusku nemá Ukrajina povolení.

Můj druhý dotaz zní, dala k tomu svolení momentální vláda ČR?

Ukrajinská vláda dostala souhlas k použití raketových systémů proti ruskému území bez omezení

cílů určení (tedy včetně civilních cílů) pouze od jediné země – od České republiky! Je to pravda?

V reakci na Vaši žádost si Vám předně dovolujeme sdělit, že Česká republika je smluvní stranou Úmluvy o kazetové munici (sdělení č. 18/2012 Sb. m. s., dále jen „Úmluva“). Tato Úmluva byla podepsána jménem České republiky dne 3. prosince 2008. S Úmluvou vyslovil souhlas Parlament České republiky a prezident republiky ji ratifikoval. Ratifikační listina České republiky byla uložena u generálního tajemníka Organizace spojených národů, depozitáře Úmluvy, dne 22. září 2011. Úmluva vstoupila pro Českou republiku v účinnost dne 1. března 2012.

Tato Úmluva v čl. 1 mimo jiné zakazuje používání, vývoj, výrobu, skladování, držení a přesuny kazetové munice, která způsobuje nepřijatelnou újmu civilnímu obyvatelstvu. Úmluva smluvní strany dále zavazuje, že nikdy a za žádných okolností nikomu nebudou napomáhat, nikoho podporovat nebo nutit, aby se zabýval jakoukoli činností, kterou tato Úmluva smluvní straně zakazuje.

Česká republika jako smluvní strana této Úmluvy plní všechny závazky vyplývající z článku 1 Úmluvy. Svůj základní závazek vyřadit kazetovou munici z armádní výzbroje a zlikvidovat její zásoby splnila dokonce s předstihem.

Vláda České republiky tedy s ohledem na uvedené není oprávněna zajišťovat dodávky kazetové munice Ukrajině, jinému státu či komukoli jinému nebo s jejím použitím udělovat souhlas a ani tak nečiní.

S pozdravem

 

Mgr. Ivana Beránková v. r.

vedoucí Oddělení právního

zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X