Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

28. 3. 2024 16:00

Informace týkající se vlády ČR

Žádost týkající se případného vyslání českých vojáků na Ukrajinu a mírového konceptu ČR

Vážená paní magistro,

dne 1. března 2024 byla Úřadu vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“), doručena žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), která byla formulována následujícím způsobem.

Chtěly bychom předejít šíření dezinformací, proto Vás žádáme, abyste nám poskytli informace:
1. zda Vláda ČR uvážila rizika spojená s vysláním českých vojáků do vojenského konfliktu na Ukrajině a je si plně vědoma všech rizik s tímto aktem spojených
2. zda vláda oficiálně vyšle české vojáky jako živou sílu do vojenského konfliktu na Ukrajině
3. zda vláda vyšle oficiálně za jakýmkoliv nevojenským účelem české vojáky na Ukrajinu, ať už z důvodu ochrany humanitárních koridorů, zásobování, odminování, lékařskou či chemickou jednotku apod.
4. zda má Vláda ČR vypracován koncept mírového řešení konfliktu na Ukrajině
5. zda Vláda ČR tento koncept při mezinárodních setkáních ve věci konfliktu na Ukrajině předkládá svým zahraničním partnerům a iniciuje mírová jednání.“ [Čísla otázek byla pro přehlednost doplněna povinným subjektem.]

K Vaší žádosti předně uvádíme, že vláda České republiky není povinným subjektem ve smyslu zákona o informacích a informační povinnost podle zákona o informacích plní v případě žádostí adresovaných vládě právě Úřad vlády.

V reakci na otázky č. 4 a 5 žádosti si Vám pak dovolujeme sdělit, že Česká republika patří mezi hlavní podporovatele Ukrajiny bilaterálně i v rámci Evropské unie a Organizace spojených národů. Vedle průběžné politické a bezpečnostní podpory se zasazuje o pokračování naléhavé humanitární a stabilizační pomoci. Česká republika podporuje ukrajinský desetibodový mírový plán představený prezidentem Ukrajiny Zelenským v listopadu 2022. K této iniciativě se Česká republika účastní setkání na vysoké úrovni a aktivně se zapojuje do práce ve skupině zaměřené na jadernou a radiační bezpečnost.

Dále vláda České republiky, stejně jako vlády všech členských států Evropské unie, odsouhlasila Závěry Evropské rady ze dne 9. února 2023, v nichž Evropská unie zopakovala, že je připravena podpořit iniciativu Ukrajiny v zájmu spravedlivého míru, který bude založen na respektování svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Evropská rada vyjádřila podporu mírovému plánu prezidenta Ukrajiny Zelenského a znovu potvrdila závazek Evropské unie aktivně s Ukrajinou spolupracovat na desetibodovém mírovém plánu.

Ke zbývající části Vaší žádosti, tedy k otázkám č. 1, 2 a 3, si Vám dovolujeme sdělit, že námi bude vydáno samostatné rozhodnutí, které Vám bude rovněž zasláno na Vámi uvedenou adresu pro doručování.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v. r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X