Aktuálně

23. 5. 2008 11:59

Barma/Myanmar: Junta otevře zemi humanitární pomoci z celého světa

V postoji vládnoucího režimu Barmy/Myanmaru nastal zlom. Po návštěvě generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna v cyklonem zdevastované zemi se vládnoucí junta rozhodla vpustit do země humanitární pomoc.

Průlomové jednání s juntou

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se dnes v rámci návštěvy Barmy setkal s prvním předsedou vládnoucí junty Than Šweiem. Při společném jednání Pan Ki-mun zdůraznil, že rozsah krize v Barmě vyžaduje okamžité vpuštění mezinárodních humanitárních sil na pomoc dvěma a půl milionu obyvatel v ohrožení života. Na závěr jednání generální tajemník OSN oznámil, že junta ústy generála "vyslovila souhlas s vpuštěním všech humanitárních pracovníků." Od 2. května, kdy ke katastrofě došlo, nebylo zahraničním humanitárním pracovníkům umožněno vstoupit do země. Po dnešním jednání jim ale bude umožněn vstup nejen do Rangúnu, ale také do oblasti delty. Jedná se o přelomové rozhodnutí, které výrazně ovlivní míru naděje na přežití stovek tisíc Barmánců.

Počet záchranných týmů se zvýší, konference OSN a ASEAN se pokusí získat prostředky na pomoc

S rozsahem katastrofy se podle OSN Pan Ki-mun seznámil během včerejšího dne. Navštívil mimo jiné provizorní tábory, které poskytují přístřeší matkám a dětem, které přišly o své domovy. Pan Ki-mun vyjádřil lítost nad následky přírodní katastrofy. "Naše organizace je zde proto, aby vám pomohla. Celý svět je připraven vám pomoci," řekl Pan Ki-mun.

Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí při OSN (OCHA) v současné době v Barmě operuje pět mezinárodních lékařských týmů - z Thajska, Indie, Číny, Bangladéše a Laosu. Další tým má podle očekávání do země dorazit během dnešního dne.

OSN dosud do zničené země vypravila přes dva tisíce sto tun potravin do cyklonem zasažených oblastí, přičemž dvě třetiny byly rozděleny mezi tři sta čtyřicet osm tisíc lidí. Cyklón Nargis za sebou nechal podle oficiálních statistik 78 tisíc obětí, dalších 56 tisíc lidí se pohřešuje. V neděli se v barmském Rangúnu pod záštitou OSN a Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), jehož je Barma součástí, bude konat donorská konference, na které junta doufá získat peníze na obnovu země. Možnost zaregistrovat se na konferenci mají státy světa do zítřejšího dne, podle informací OSN se dosud zaregistrovalo 31 států. Generální tajemník ASEAN Surin Pitsuwan oznámil, že státy nebudou ochotny darovat peníze, pokud státy nebudou moci samy odhadnout situaci v postižených oblastech.

Podle společnosti Člověk v tísni dosud tato organizace vybrala na pomoc katastrofou postižené Barmě 5,7 milionu korun. Své humanitární aktivity směřuje do oblasti Kungyan Gone na jihu země. Člověk v tísni už zásilkami potravin, přikrývek, plachet na přístřešky a léků podpořil přes 2500 rodin i přes četná omezení barmské vlády.

Související články:

Informace o průběhu ústavního regerenda v humanitární krizí zmítané zemi a možnosti pomoci
ČR zesílí svoji humanitární pomoc Barmě/Myanmanru
Ministerstvo zahraničních věcí uvolní 2,5 milionu korun na pomoc obyvatelům Barmy
Barmské úřady odpírají lékařskou pomoc politickým vězňům, ministerstvo zahraničí vyjádřilo hluboké znepokojení
Ministr Schwarzenberg přijal Caroline Cox, předsedkyni organizace HART

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie